zondag, juni 29, 2008

De grote finale

Duitsland-Spanje, wie kijkt het niet?

Ik, hub, begin met mijn uitslag:

eindstand: 2-2
tussenstand: 2-1

Ellen zegt:

eindstand: 1-2
tussenstand: 0-1

Jeu zegt:

eindstand: 1-0
tussenstand: 0-0

Wiel zegt: 4-2
tussenstand: 1-1


inzet; junioren 1 euro
senioren 2 euro
oude zakken 3 euro
aardrijkskundigen: 4 euro (ofwel: leraren, die wiskunde geven of gaven en die
aardrijkskunde gestudeerd hebben.)

woensdag, juni 18, 2008

Kwart-finales

De halve finales zijn: Voorspelling HubCoumans
Wie doet er mee?
-----------------------------------------------------------------------------
Duitsland-Turkije
eindstand: 2-1
tussenstand: 1-0

Rusland-Spanje
eindstand:
tussenstand:
-----------------------------------------------------------------------------
Voorspelling Ellen Coumans
Duitsland-Turkije
eindstand: 3-1
tussenstand: 1-1
-----------------------------------------------------------------------------
Voorspelling Jeu Coumans
Duitsland-Turkije
eindstand: 3-0
tussenstand: 1-0
-----------------------------------------------------------------------------
De standen mogen nog voor de wedstrijd waarover het gaat gewijzigd worden. Inzet is 2 euro en het gaat om de eindstand en daarna de tussenstand.

woensdag, juni 11, 2008

Fietstochtje naar Kinderdijk


Het is lekker fietsen daar waar ooit de molens zijn gebouwd, nog steeds staan, en ook zullen blijven staan. Dat is toch anders dan op de plaatsen in Nederland waar men dit soort dingen maar bij elkaar zet.

zondag, juni 01, 2008

Resultaat Taalstrijd

Inleiding

De strijders blz. 3
Het begin blz. 4
De wereldoorlogen blz. 5
De taalgrens blz. 6 
De strijders


De strijders zijn de Vlamingen uit Vlaanderen, die hun taal, Nederlands, in ieder geval als 2de taal willen hebben in België. Aan de andere kant van de ring staan de Walen uit Wallonië, die hun taal, Frans, als enige echte taal in België willen houden.

Ze proberen door politieke gevechten hun taal naar voren te brengen. Een belangrijk punt is daarbij dat ze willen dat op de Belgische scholen hun taal wordt gegeven. Ze proberen de streken die hun geliefde taal al spreken te isoleren voor de vijand en proberen van elkaar af te komen. Er zijn zelfs Belgen die naar Nederland trekken om van die “rot fransen” af te zijn. Het zijn vooral de regeringen die de strijd aangaan met elkaar, omdat het een politieke strijd is.








Het begin


De strijd begon allemaal toen België net officieel “geopend” werd. In 1830 ontstond België uit het zuidelijk deel van Nederland. Dit nieuwe land, België, bestond(en bestaat nu nog) uit Nederlandse Vlamingen en de Franssprekende Walen. Als eerst werd Frans de officiële taal, waardoor de Vlamingen zich gediscrimineerd voelden en op achterstand werden gezet.

Als eerste tegenstrijder van het verfransen kwam Koning Willem de 1ste in actie. Helaas werkten zijn actie niet goed maar hij zorgde er wel voor dat een groot deel van de Belgen in het noordelijke van België Nederlands gingen praten en dat ook voor een lange tijd bleven praten. Omdat de koning erg tegen de fransen was en er erg veel tegen deed om de franse taal uit te roeien, moest er een echte taalstrijd komen.











Wereldoorlogen



De taalstrijd heeft ook invloed gehad op de 2 wereldoorlogen.

Eerste Wereldoorlog:

De Duitsers konden handig gebruik maken van de ruzie tussen Vlaanderen en Wallonië. Omdat ze al tegen elkaar opgestoken waren, kon Duitsland makkelijk België proberen over te halen om samen te werken, want dan zouden ze België veel meer kunnen beïnvloeden dan die fransen! Want de Duitsers zouden toch al plannen hebben om hun eigen rijk uit te breiden tot de grenzen van België en Nederland.

Er kwamen 2 groepen Vlaanderen. De ene groep wou niet meevechten met Duitsland en vluchtte naar Nederland. De andere groep wou wel mee vechten.

Bij het ijzerfront(het front bij de rivier “ijzer”) gebeurde al de ergste gevolgen van de taalstrijd. Ondanks dat het grootste deel van het leger Vlaams was, werd er toch Frans gesproken. De Vlamingen gingen apart van de fransen groepen oprichten wat verboden was. De oorlog maakte de ruzie tussen de Walen en Vlamingen nog erger.

Tweede Wereldoorlog:

Wat tussen de eerste en tweede oorlog bijgetrokken was, werd weer helemaal verpest door de tweede oorlog; de Vlamingen kozen weer voor de Duitse kant. De gevolgen van de tweede oorlog waren hetzelfde als die van de eerste wereldoorlog. De Vlamingen en de Walen groeiden weer uit elkaar en de Walen wouden zelfs aansluiting zoeken bij Frankrijk in 1945.
Doordat de Vlamingen de franse taal niet verstonden in het leger, zijn er veel Vlamingen onnodig gesneuveld.






De taalgrens


Het staat nu officieel vast waar de taalgrens ligt. Ondanks dat, wordt er nog gestreden om Brussel te verfransen. De rand om Brussel is Vlaams en de Vlaamse overheid probeert met alle moeite de verfransing tegen te gaan.

Er zijn 2 kieskringen gemaakt. De ene kring kan stemmen op een Vlaamse politieke partij en de andere op de franse lijst stemmen.

Hier onder staat een afbeelding van de taalgrens zoals die nu is. In de loop van de tijd is de taalgrens steeds verschoven.










De taalstrijd in België

Waarom en waarvoor wordt er strijd gevoerd in België?

Hoe begon het?

Wie zijn de strijders?

Hoe loopt de taalgrens en hoe is die in de loop van de tijd veranderd en waardoor?

Hoe pakken ze het aan?

Wat kunnen de gevolgen zijn van een taalstrijd?