zaterdag, april 18, 2009

een oude vernieuwing van het familieboek

Als je op een doodgewone dag door je grootvader en mederedacteur wordt gevraagd om een krantenbericht uit te zoeken en te benoemen tot artikel van 2008, word je toch wel overvallen. Desondanks heb ik leuke berichten gelezen en vindik het de moeite waard om wat over de honden te vertellen. Ik heb zelf ook een hond en we zien ze elke dag wel eens. Vrijwel altijd zijn ze samen met de mensen. Dat is interessant om te weten, want blijkbaar is de hond net als de aap, een dier wat menselijke trekjes heeft.

Wat doen honden? Blaffen is toch duidelijk een typische bezigheid van een hond. Onderzoekers hebben vast gesteld dat er verschillende "blaffen" zijn. De emoties bang, boos en blij worden van elkaar onderscheden. En zelfs bepaalde begrippen worden waargenomen; Alleen, vreemdeling, vechten, ....

Het onderzoek is niet waterdicht, want de computer die de blaffen verdeelt bij de begrippen en emoties had het gemiddeld 50% goed. Totaal zijn er 5000 blaffen gebruikt voor het onderzoek. Maar het grappige is, dat de waarschijnlijk pas ging blaffen, toen deze kennis maakte met de mens. Wolven en zwerfhonden blaffen namelijk niet! Het zou dus een leuk idee zijn als de hond blaf om proberen te praten met de mensen en niet zo meer andere honden.

Een ander begrip, jaloezie, komt schijnbaar ook bij honden voor. Wanneer 2 honden naast elkaar zitten en pootjes op commando geven, zal de hond die beloond wordt met iets wat minder lekker is dan de andere beloning(droog brood) aan zichzelf gaan twijfelen, omdat de andere hond een betere beloning krijgt(stukjes worst).
De onderbeloonde honden gaan geeuwen, krabben en kijken onzeker naar de andere hond om te spieken hoe deze het voor elkaar krijgt lekkere worst te verdienen.

Nadat ik dit heb gelezen, zal ik opletten of ik dit gedrag ook zelf tegen kom. En wie weet, misschien zijn de honden na jaren nog menselijker geworden.









Zal de hond ooit nog menselijker worden?










Bron: Jaarboek Krantenberichten 2007