Deze week was ik vooral bezig met het lezen over Kiev en Noord-Korea, dus ik heb niet erg op de andere nieuwtjes gelet. Best zonde en ik kan dus niet heel veel met jullie delen, maar wat ik wel erg indrukwekkend vond, was een stuk met achtergrondinformatie over Noord-Korea met nog meer schokkende informatie dan over de martelkampen.
Eerst maar even de kleine nieuwtjes:
* De drie examendieven van vorig jaar hebben een boete van 86.000 euro gekregen. Ik vraag me af hoe lang ze erover gaan doen om dit terug te betalen, omdat het nog wel even zal duren voordat ze een (goede) baan hebben als ze al moeite hebben met een schooldiploma halen. Ook vond ik het interessant dat ze zelf met zijn drieën moesten beslissen hoe de boete verdeeld zou worden, ik vraag me af of jongeren dat zelf op kunnen lossen.
* De World Press Photo Contest is weer geweest. Ik vond de winnende foto niet heel bijzonder, maar wat ik wel bijzonder vond waren de stresserige arbeidsomstandigheden van de jury shifts. Ze sluiten zich een paar dagen lang op om samen 3000 foto's per uur te bekijken. Het enige wat het een beetje verlicht zijn de massages die ze krijgen. Zouden ze zo nog wel goed kunnen oordelen?
* Er kwamen veel ingezonden brieven binnen waarin geklaagd werd over het (volgens hun té) uitbundige juichen van onze koning bij de Olympische Spelen. Ik (en minister-president Rutte gelukkig ook) vind dit echt onzin, laat hem lekker juichen, ik vind het juist wel leuk eruit zien en ik vind niet dat zij geen lol mogen hebben omdat er zoveel problemen in Rusland en buurlanden zijn, daar moeten ze dalijk alweer genoeg aan denken.
* Een nieuw interessant boek: De supermarktleugen. Wist je bijvoorbeeld dat klanten tegen de richting in laten lopen zorgt voor 10% meer inkopen? Of dat er bij gebrek aan vers brood gewoon luchtverfrissers met die geur worden gebruikt? Verder staat er veel in over e-nummers. Zo mogen producten op de verpakking zetten dat het zonder smaakversterkers is als er toch een gevaarlijke stof glutamaat (gistextract) inzit, omdat ze het tegenwoordig een ingrediënt noemen in plaats van een additief.
* Een nieuwe interessante serie: House of Cards. Deze krijgt zeer hoge cijfers op recensie sites. Het gaat over spelletjes binnen de politiek. Wat bijzonder aan deze serie is, is dat het in China de allereerste serie is die zonder goedkeuring of censuur uitgezonden mag worden. Terwijl China er vaak (negatief) in voorkomt.
* Wijkagent Wilco Berenschot (Rotterdam) heeft al een tijd een nieuwe aanpak die goed lijkt te werken. Hij heeft elke dag een spreekuur op straat waar hij gewoon een praatje met buurtbewoners maakt of ze bij hem kunnen komen met hun problemen. Ook luncht hij altijd bij mensen thuis en twittert hij zich rot, zodat hij goed op de hoogte blijft en de buurtbewoners zich begrepen voelen. Ik ben benieuwd hoeveel andere agenten volgen!
Stukje over Noord-Korea
Als je een samenvatting van het rapport over de "martelkampen" las, vroeg je je echt af hoe dat nog kon in deze tijd. En dat mensen niet net zo hard demonstreren als in Kiev of Venezuela. Maar waarschijnlijk snappen ze niet eens dat het bestaat om tegen de wil van Kim Il-sung in te gaan, hoe het er in andere landen aan toe gaat.
Al op de kleuterschool krijgen ze te horen dat je Kim Il-sung hoort te gehoorzamen en hoe belangrijk hij is. Het is verplicht om in elk huis drie schilderijen te hebben hangen: van Kim Il-sung, zijn zoon en zijn kleinzoon. Als je voor één van deze schilderijen staat, moet je buigen. Laatst zijn twee mensen naar een gevangenkamp gestuurd: één had per ongeluk met een krant waar Kim Il-sung op stond straatvuil opgeruimd, één had de naam van Kim Il-sung verkeerd opgeschreven. Ook wordt je op een trainingsterrein opgesloten tot je geen fouten meer maakt bij de acrobatische oefeningen voor een dansvoorstelling voor hem. Al het oefenen en luisteren naar verhalen over hem kost ook nog eens enorm veel tijd, waardoor er weinig tijd over blijft over voor andere lessen. Ik vraag me sowieso af of ze nog wel energie hebben om andere dingen te leren, want de meesten zijn zwaar ondervoed. Kinderen van zeven in Zuid-Korea zijn gemiddeld twintig centimeter langer en tien kilo zwaarder.
Alle kinderen leren al "klikken" vanaf hun zevende, waar we ze pas weg uit de kliksessie mogen als ze hebben gezegd wat iemand anders verkeerd heeft gedaan. Als ze proberen te vluchten en worden opgepakt, gaan ze ook naar een strafkamp. De buurtbewakingscomités houden in de gaten of je wel op je plaats blijft en mogen op elk moment van de dag ongevraagd je huis binnenvallen. Dit om te controleren of niemand vlucht, of de verplichte staatsradio (die niet uit kan) het nog wel doet en of er geen communicatiemiddelen om met het buitenland te communiceren naar binnen zijn gesmokkeld.
Ik kan me dus goed voorstellen dat veel mensen niet beter weten omdat ze niet weten hoe het er in het buitenland aan toegaat, doodsbang zijn om ook in een kamp te komen, of gewoon geen energie hebben om te protesteren door het gebrek aan voeding.