woensdag, juni 16, 2004

Bezoek Deltawerken

Afgelopen zaterdag een heerlijk tochtje Zeeland gedaan.
Waarbij weer overal 'de Ramp' ter spraken kwam. Zoals een van de gidsen het zei: "Zoals jullie spreken van voor de oorlog en na de oorlog, zo spreken we hier van voor en na de ramp. Want erna werd onze maatschappij enorm veranderd; andere landbewerking, andere bouw etc."
We hebben daarbij de deltawerken zelf overgeslagen. Dus ook het werkeiland Neeltje Jacoba, waar het museum is gevestigd. Dat moet ook, en vooral?, voor de jeugd interessant zijn.
Vandaar mijn voorstel een dagje deltawerken te doen. En erna somewhere in Goes, Vlissingen of Middelburg te gaan eten. Wat denken jullie bij voorbeeld van het volgende schema
11.00 uur, aankomst werkeiland, museum en koffie
13.00 uur, lunch
13.30 uur, vertrek naar V./G./M. of elders
14.30-16.00 uur, stadswandeling/markt/zelf struinen
16.30 uur, aperitief en afsluiting
18.00 uur, huiswaarts

Belangstellenden gelieven zich te melden met s.v.p. een voorkeur voor een datum. (suggestie: een zaterdag in juli)

Bijna-Kampioen

En jawel. Na goed voorwerk en een goede uitvoering is HupLies dan bijna-kampioen geworden van het familie voetbaltoernooi in Nieuwerkerk.
Helaas was er voor de nummers 2 geen prijs. En helaas ook had de assistent-coach niet voor truitjes gezorgd, zodat de succesvolle spelers er geen enkele tastbare herinnering aan overhielden.
Evenals verleden jaar zou het goed zijn de organiserende vereniging te bedanken voor de mooie dag en ze voor te stellen daar wat aan te doen. En ook evenals verleden jaar zullen we in die brief aanbieden voor enkele prijsjes te willen zorgen. Ze zijn er nu niet op ingegaan; misschien is de brief van verleden jaar voor hun al weer verjaard. Maar iets als een vlaggetje of een ballpoint met de naam van het toernooi erop moet toch betaalbaar zijn; voor mij dan.
En wie weet, komen er dan nog meer sponsors over de brug.
Daarom zie ik graag jullie levendig verslag tegemoet. Want als niet-bezoeker moet ik dit jaar door de reportage worden geanimeerd.

zaterdag, juni 05, 2004

Alleen voor mannen

We gaan eronder door. In Japan is een muis geboren uit twee eicellen, hetgeen biologen al wisten: de zaadcel is niet echt nodig voor nageslacht. Is dat misschien ook de reden dat het aantal zaadcellen per generatie afneemt? Over 5000 generaties, dat is over 125.000 jaar, zal dat tot nul zijn gereduceerd.
Het duurt dus nog even, maar dan is de man ook overbodig, want het nageslacht uit twee vrouwen is weer een vrouw, omdat het manneljke Y-chromosoom natuurlijk afwezig is.
Overigens, 125.000 jaar is ook de periode dat we ons definitief van de mensapen afscheidden. Is dat misschien een belangrijke periode in de evolutie? En is een vrouwenwereld een belangrijke stap daarin?
De man neemt genoegen met zijn neergang, vandaar de mythe van de gelijkheid van man en vrouw, waartegen hij al geen weerstand meer biedt. Het begon ermee toen de man een wasje per week ging doen. En het eindigt dus met het definitieve uitsterven.
Mannen aller landen verenigt U?
Het is al te laat.
Meer hierover? Zie NRC van 5 juni of raadpleeg het knipselboek dat voor belangestellenden ter inzage ligt op
de leestafel.

woensdag, juni 02, 2004

Citaten en gedichten

Wij citeren en dichten bij het leven.
In de hoop dat, net als vroeger bij de Magier, de familie
het niet kan laten erin te springen. "We are also intellectuals, you know?"
Tot nu toe kan ik slechts zeggen: "Not a bit."
Maar misschien is dat slechts een -slechte- momentopname.
Als dit niet werkt elimineren we deze columns, want de tijd raakt langzaamaan voorbij dat pa het nog een keertje moet voordoen.
In dat geval reken ik op jullie stemadvies voor de volgende Idols.

dinsdag, juni 01, 2004

Bedankt

Eindelijk kwam hij er toe bedankjes uit te schrijven voor zijn royaal bezochte receptie. Hoewel het moeite had gekost was hij er toch in geslaagd te achterhalen wat iedereen had gedaan: boeken, wijn, champagne en nog veel verheffender zaken. Vooral de buurt had zich uitgesloofd. Op enkele rakkers na dan. Vergeten of principe? Het deerde hem niet.
Wnat hij vergewiste zich van iedere attentie en bedankte er met grote ophef voor. "Bedankt voor de heerlijke champagne, die ik mezelf niet zou hebben kunnen veroorloven." En: "Een dergelijke cadeaubon houdt me maanden bezig."
Na alles in de enveloppen te hebben gedaan en op volgorde te hebben gelegd ging hij laat die nacht dan zijn bedankjes rond brengen. Een kind kon de was doen. Na Herman kwam José, na José Chris en zo voort.

Toen hij thuis kwam wist hij niet meer helemaal zeker of hij nu bij Herman of buurvrouw Suzanne was begonnen. Maar dan had iedereen de enveloppe van zijn buurman gekregen?!

Die ochtend was er wat opschudding in de buurt. De royalen gniffelden, de anderen voelden zich gegeneerd.
Maar denk je dat zoiets echt gebeurt? En zo ja, dat 't ook nog een beetje bewust wordt gedaan?
Nee, dat zeker niet, zo zijn ridders niet.