zaterdag, augustus 05, 2006

De slag om de Ardennen

Tja, daar was de complete familie Gielkens (nou ja, compleet, we hadden al enkele verliezen vooraf, maar daarover later meer) dan aanbeland in de Ardennen. En omdat je meerdere generaties hebt, begin je altijd met de oudste en de jongste generatie een plezier te doen. Dus moest je proberen om geweld (want daar hangt de jeugd zich tegenwoordig voor) te combineren met geschiedenis en cultuur.
Het werd dit keer het Rijksmuseum van de Ardennen, het oorlogsmuseum van Poteau.
Daar werd door enkele vrijwilligers een prachtig verhaal verteld over de geschiedenis in de Ardennen tijdens de Tweede Wereldoorlog en er stond ook heel veel wapentuig om de bezoeker te doen geloven dat het er heet aan toe is gegaan tijdens het Ardennen offensief.
Maar ja, als je er niet bij was geweest, dan kon je je daar ook niet veel bij voorstellen wist onze gids (en eigenaar van het museum) nog als laatste te vertellen......

Wist hij veel!! Tijdens ons verblijf in "Sol Battire" (elders op de site wordt wel gevraagd wat dit betekent, maar iedereen weet dat Sol voor zon staat (nou, die hebben we inderdaad ruim voldoende gehad!!) en Battire?? We herkennen toch zeker een deel van Battle, dus een slag. En als de Fransen en Walen het over slaan hebben, dan lijkt dat ook wel op battire (scheelt maar 2 letters). Dus Battire is een lokale vervoeging van een exageratie (zoek maar op: exageratie = de stijlvorm waarbij de schrijver of spreker iets uiterst breedvoerig voorstelt of vanuit allerlei gezichtspunten beschouwt. Het is vaak een lyrisch gedicht waarin een op zich eenvoudig thema wordt beschouwd) van een slag: DE SLAG om de Ardennen!!

Want wat er tientallen jaren geleden precies gebeurd is kan natuurlijk nooit opwegen tegen de strijd die de familie Gielkens gestreden heeft: alle deelnemers hebben gevochten tot het einde, alle wapens werden ingezet, gewone klappers, elektrische klappers, valkuilen en boobytraps, lokkertjes en massavernietigingswapens; alle middelen werden gebruikt om de vijand volledig uit te roeien.
En iedereen deed mee, (te) jong, (te) oud, moe, versleten, gewond of gewoon op, zeven dagen lang werd verbeten gestreden om de vliegen er onder te krijgen, maar uiteindelijk moesten de complete troepen (ja, gelukkig, tijdens de gevechten zijn er geen definitieve, fatale slachtoffers gevallen) zich na een week van dappere gevechten terugtrekken omdat de vliegen een troepenaanwas hadden, die zelfs met onze volledige inzet, wapentuig en heldenmoed niet te overwinnen was.

Dat ze daar nu maar eens een museum van maken, dan weet je zeker dat de bezoekers dagelijks in de rij staan!

Geen opmerkingen: