De naam Brugge is afkomstig van het Noorse woord 'bryggja' dat landingsplaats betekent. Brugge lag vroeger namelijk aan de zee en is dan ook door de Noormannen bezocht. Van plunderingen is evenwel niets bekend, waarschijnlijk door de aanwezigheid van een sterk fort, het tegenwoordige de Burg, dat de graven van Vaanderen hadden laten bouwen.
In de 14e eeuw had Brugge, mede door zijn gunstige ligging, zich kunnen ontwikkelen tot een van de meest belangrijke handelssteden van Noord-West Europa. Met de lakenindustrie als belangrijkste basis werd hier de eerste beurs opgericht door de familie Van der Beurse, die er de naam aan gaf.
De 15e eeuw was ongetwijfeld de gouden eeuw voor Brugge, maar in de latere eeuwen trad langzaam maar zeker een onomkeerbaar verval in als gevolg van de verzanding van het Zwin en nam Antwerpen de belangrijke rol van Brugge over.
Ook de oprichting van een zelfstandige Belgische staat in 1830 vermocht het tij niet te keren en tegen het einde van de 19e eeuw was Brugge vervallen tot de status van een arm en economisch onbelangrijk stadje, waar zelfs de Industriƫle Revolutie aan was voorbij gegaan.
Maar dankzij het boek 'Brugge, de Dode', van Georges Rodenbach, kwam er verandering in de situatie. Rodenbach typeerde Brugge hierin als een slapende, maar mysterieuze stad, waar veel van het oude bewaard was gebleven. En met de opkomst van de interesse voor oude cultuur was Brugge met zijn uitzonderlijke culturele en architectorale schatten een Fundgrube.
Ook de oude, nauwe, intieme straatjes werden herontdekt waardoor Brugge in de 20e eeuw kon uitgroeien tot een belangrijk toeristisch centrum. Niet in het minst doordat de Unecsco inmiddels de hele historische binnenstad op de lijst van Werelderfgoederen heeft geplaatst.
Inderdaad, lopend door Brugge kwamen we niet aan op de plaats waar we naar toe wilden omdat er onderweg telkens te veel viel te ontdekken.
Dus willen we graag nog eens als sponsor optreden voor een weekendje Brugge.
donderdag, augustus 09, 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten