maandag, augustus 02, 2010

Trotse ontvanger van een Zuckertuete?
















Wat is nou weer een Zuckertuete? Ten eerste is die ue een u met umlaut maar die kan mijn puter niet aan...

Nou, een echte Zuckertuete is ongeveer 1m hoog en is een symbool dat ieder kind meekrijgt op de allereerste schooldag, helemaal vol met snoep! Alle kinderen dus, de eerste schooldag is zo een groot feest. Dit (Oost)duitse gebruik is nog in volle gang, Karins winkeltje staat vol met grote maar ook kleinere Zuckertueten. Leeg, het vullen (en kopen) is taak van de ouders. Maar ook tantes of vrienden kunnen het kind een Tuete geven, een kleiner model, uiteraard ook gevuld met snoep.

Wat moet ik nou met zo'n Tuuuut. Ikke niets maar ook een leraar wil wel eens een eerste schooldag verwend worden he? Dus ging ik naar Karin en vulde samen met haar een minituutje. Met snoep? Welnee, daar worden je tanden slecht van :)

Kortom: een varkentje om mee in bad te nemen (badschuim) en wat flesjes waar John wel raadt mee weet :) Ook een flesje Feigling, dat een leuke dubbele Duitse betekenis heeft: Feigling = lafaard maar het heet zo omdat het goedje van Feigen (Vijgen) gemaakt is. Die grap had John helaas door :( Maar het flesje Lauensteiner en andere likeur maakt alles weer goed :)
Ziezo de trotse leraar, die graag een grotere Zuckertuete tegemoet ziet!








4 opmerkingen:

Hub zei

Het klinkt als een tuut, zak, met suiker. Dus gewoon snoepjes? Dat i mijn eerste reactie.

ellen coumans zei

maar....john heeft toch niet zijn eerste schooldag er al op zitten??? zijn laatse misschien al???

hub zei

gefeliciteerd John! eh, waarmee eigenlijk? Jou schooltijd zit er toch eerder op dan dat het je eerste schooldag is? En hoe kom je aan dat getrainde lichaam? 4x per week naar de gym voor de gebruikelijkse work outs?

J.W. zei

Zelden een dergelijke waarderende blik van een echte kenner gezien.
Ja, een Tüte is een zak, zo leerden we nog op de rommelmarkt in Beek, maar dat mag je in geen enkel direct verband zien met deze gelukkige man.