maandag, oktober 25, 2010

John op TV

Zondag 31 oktober is het zover.
Bij het programma KRO-de reunie is er een uitzending van een klas uit 1982 van het Miranda Lyceum te Paramaribo, met ondergetekende als gast. De uitzending begint rond 20.20 op Nederland 1. Kijken dus.

John

donderdag, oktober 21, 2010

Ik kies bewust!


Het Voedingscentrum had vast geen 'Ik kies bewust' of 'Gezonde Keuze Klavertje' - sticker op het 'winnende ontbijt' uit Hubs onderzoek geplaatst. Daar dacht ik aan omdat ik het boek 'Koken kun je zelf', een uitgave van het Voedingscentrum, uit de bibliotheek van pap&mam gehaald. Er staan heel wat weetjes in over eten, waardoor mijn informatie over gezond eten weer naar boven werd gehaald. Ik zal ze even noemen, zodat degenen die het vergeten waren-of nooit hebben geweten, ook weer wat gezonder kunnen eten. Natuurlijk mét een onderbouwing.

*Neem maar groente en fruit 'vers uit de vriezer'. Door de korte verwerkingstijd blijven de vitaminen het beste behouden als ze ingevroren worden. Ze bevatten meer vitamines dan verse producten. Verse producten bevatten weer net wat meer vitaminen dan groenten uit blik, maar dit maakt niet heel veel uit. Eet dan maar een stukje fruit meer.
*Bewaar je verse eten niet te lang. Vitaminen in aardappelproducten, groen
te, vlees-, vis, kipproducten en jus d'orange blijven niet langer goed dan 3-4 dagen(1-ster koelkast), 14 dagen-1 maand(2-sterren koelkast) en 1-3 maanden(3-sterren koelkast).
*Laat bevroren eten eerst ontdooien voordat je het kookt. Zo hoef je het minder te verwarmen in de pan, wat vitaminenverlies tegengaat. Als je echt niet kan wachten, doe het dan zo: Laat bevroren groente in een bodempje kokend water op een laag vuu
r gedeeltelijk ontdooien. Breng de groente op een groot vuur aan
de kook zodra er voldoende ijs is ontdooid om aanbranden te voorkomen. Dit geldt voor echte diepvriesgroenten die nog gaar-gekookt moeten worden. Groenten uit blik hoef je maar enkele minuten op te warmen, ontdooide groenten ongeveer 10 minuten.
*Ontbijt. Je lichaam moet opstarten.
*Ontbijt gezond. Dus niet bij de Mac en met bruinbrood in plaats van witbrood. Bruinbrood bevat meer ijzer, vitamines en voedingsvezel dan witbrood. Voor de ik-lust-geen-bruinbrood-mensen is er altijd nog het alternatief wat oma koopt: witbrood waar brui
n in zit!
*Af en toe een eitje. Een eitje kan een stukje vlees of vis vervangen, maar zit vol met cholesterol. Andere goede vervangers van vlees en vis zijn peulvruchten en karnemelk.
*Schrap of schil niet weg wat goed eetbaar is bij groenten en fruit. Vlak onder de schil zitten ook nog veel vitamines!

Wat voor mij echt nieuw was, was dat je eten maar zo kort in de vriezer mag bewaren. Is dat wel zo? Het VitamineInformatieBureau zegt dat tijdens het bewaren van ingevroren voedsel vitamines over het algemeen goed bewaard blijven, mits de verpakking luchtdicht is afgesloten. Ze zeggen er alleen niet bij hoe lang dit kan...

In ieder geval: volg deze richtlijnen, dan voel je je misschien ook weer minder schuldig als je gaat ontbijten bij de Mac!


woensdag, oktober 20, 2010

Ontbijt als een keizer

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Nu is het vakantie en we wilden wel eens wat anders dan rijstewafels en Lidl-brood. Gelukkig kun je tegenwoordig op veel andere plekken de belangrijkste maaltijd van de dag bestellen, maar aangezien deze maaltijd zo belangrijk is moet je wel zorgvuldig een alternatief kiezen. We wisten dat al van de Ikea en de McDonalds, maar daar gingen we dit keer niet heen. Bij de Ikea word je voorzien van thee of koffie met een hard gekookt eitje, een broodje en een croissant(zie foto),dat allemaal wat droogjes is, maar altijd anders dan thuis en wat wil je veel voor 1 euro? De McDonalds daarentegen geeft meer zorg aan de kwaliteit van het ontbijt. Het is warm en duidelijk proefbaar vers. De McMuffin(herbenoemd door mijzelf tot McEgg), die je krijgt naast een croissant en thee of koffie(en tropicana of melk), is een lekker broodje met daarop bacon en gebakken ei in de vorm van een hamburger(zie foto). Dit beter smakende ontbijt kost je helaas wel wat meer euro's. Voor de duidelijkheid, bij deze 2 restaurants aten wij afgelopen week (nog?) niet. Waar wij wel ons ochtendmaal voor de eerste keer nuttigden, was bij de Hema. Dit kost ook maar 1 euro en is veel smakelijker dan het eten van de Ikea. Misschien ligt dat ook aan de omgeving waarin je het eet; bij de Ikea zaten we de laatste keer in de propvolle speelhoek van de kleuters en in de Hema maakten de kleuters die er waren geen krijsend lawaai. Ook bij de Hema krijg je een croissant met thee of koffie en daarnaast een stokbroodje met een lap gebakken ei en bacon. Dit smaakte, maar kon niet tippen aan de McEgg. Mijn stokbroodje was niet helemaal goed gebakken en mijn bacon was koud, maar het was beter dan het gekookte ei van de Ikea dat je zelf nog moest pellen. Mijn thee werd wel geserveerd in een XL-mok, dus dat maakt veel goed.

Mijn conclusie is dat de Hema wint met de prijs-kwaliteitverhouding, maar als het geld je op de rug groeit of je niet voor minder doet, ga dan bij de McDonalds ontbijten. En voor de mensen die toch al een matras moesten kopen of gingen kijken voor een nieuw bureau, ga gerust ontbijten in het Ikearestaurant, want dat is opzich ook wel een prima ontbijt.

zondag, oktober 17, 2010

Zo maar een zondag

Enig idee hoeveel planeten er zijn? In ons zonnestelsel dan, want in de kosmos zijn er een veelvoud daarvan.
Maar in ’t onze?
Negen dus? Altijd geleerd en goed onthouden?
Sinds dit jaar zijn het er nog maar acht. Pluto is geen planeet meer.
Is dat even schrikken? Je ligt er natuurlijk niet wakker van, maar geeft het niet te denken dat in het stadje Centralia, in de Amerikaanse staat Pennsylvanie, al jaren lang een kolenmijn brandt, die we niet kunnen blussen? In 1984 is het stadje geëvacueerd; het vuur zal waarschijnlijk nog eeuwen blijven branden, smeulen eigenlijk, maak ik er zelf van.
Het komt al dichter bij huis, maar slecht slapen doen we sinds 1984 toch ook niet echt, althans niet om die reden en voor zover we überhaupt in 1984 al ademden.
En dat de oudste resten van meercellig dierlijk leven zo’n 2,1 miljard jaar oud zijn, is misschien ook niet iets om je wakker te houden. Inderdaad, dat was voor onze tijd, dus...
Een enkeling moge zich dan nog interesseren voor de dinosaurussen, en hoe die 60 miljoen jaar geleden aan hun einde kwamen, maar dat is ook maar voor even. En momenteel hooguit nog belangrijk voor de brontosaurussen in de politiek, die willen weten hoe zij dus aan hun einde gaan komen.

Maar dan even dichter bij huis.
Wist je dat meeuwen steeds vaker hazen vangen en hoe dat komt? Mogelijk weet onze vogelkenner ome Jos daar alleen het antwoord op. Zo ja, dan zou ik dat in elk geval gaarne vernemen.
En ook waarom duiven in kansspelen beter zijn gebleken dan mensen? Want dat is door Amerikaanse psychologen aangetoond.
En over het vlot van mierenlijfjes, waarmee mieren zich opofferen om hun ‘medemieren’ bij gevaar over water te zetten, heeft zelfs Eric Sauer in zijn conference ‘Smulpapen’ (zeer aan te bevelen) een monoloog opgenomen.

Dat kapucijnapen een geweldig gevoel voor rechtvaardigheid bezitten, bonobo’s kannibalisme kennen en chimpansees in Guinee in staat blijken de vallen van jagers onschadelijk te maken en rouwen om gestorven soortgenoten, doet vermoeden dat we inderdaad van dezelfde familie stammen.
Maar wat moeten we met het feit dat de mannen in de natuur steeds ‘vrouwelijker’ worden? Dat zal menigeen ook niet verdrieten, de natuur, dat zijn wij toch niet? De welvaartsmens wordt overigen genetisch steeds zwakker, zo blijkt, maar ook dat zal onze tijd wel duren.

Maar dan komen we opeens toch heel wat dichter bij huis.
Want:
- Glimlachende honkballers blijken langer te leven
- Kreunen zet tegenstander op het verkeerde been en zal mogelijk bij tennissers straks als niet geoorloofd, dus verboden gaan worden,
- Mannen zijn écht anders, zo blijkt uit recent hersenonderzoek, maar de slimme lezertjes onder ons, althans de minder softe, wisten dat al lang. Overigens is dat geen waarde oordeel, maar gewoon een zijnsoordeel en hoe eerder we
dat in ons dagelijks leven gaan waarderen hoe eerder iedereen op de plaats komt waar hij het best functioneert. In de sport hebben ze dat al jaren door en zeurt niemand erover dat er in het mannenteam zo weinig vrouwen zitten.
En wist je dat ze ook al seks, kunst en rock-’n-roll ín de Oude Steentijd hadden? Van het eerste hadden we al een vermoeden, maar van de rest ook?
Ja, 60.000 jaar geleden al. De moderne mens, de Homo Sapiens sapiens was toen net, nou ja zo’n 10.000 ervoor, op het toneel verschenen.
En heeft zich ongetwijfeld nog vermengd met de –uitstervende- Neanderthaler. Die had rood haar, een recessieve eigenschap, en betekent dat nu dat iemand met rood haar een voorvader heeft gehad die vreemd is gegaan?

En, heel dichtbij, leren we dat de hersenen van topsporters, topmusici en topmanagers iets heel specifieks gemeen hebben, ze kunnen namelijk complexe informatie sneller verwerken dan de gewone man in de straat. Daarmee krijg je opeens wat meer inzicht in de Mozartjes, de Cruyffjes en vul maar in.
Het wordt dus tijd, vinden de onderzoekers, dat dergelijk toptalent zo spoedig mogelijk wordt onderkend om, al of niet gezamenlijk, speciale opleidingen te gaan krijgen. Alleen op die manier kun je op die gebieden toonaangevend blijven.
“’t Werd tijd”, meent Ludo Diels, “want de ‘homo stupidus’ heeft al in de eeuwen der eeuwen geleefd en geheerst.” Nu is dat ‘nen Belg, Hugo, dus wat moeten we daar nu mee?
Nergens voor nodig, zeggen vele anderen. Voor zover het mannen zijn, zijn dat misschien degenen die steeds vrouwelijker worden?

Genoeg voor deze zondagochtend.
Wie weet, roept het ondanks het vroege uur, hier en daar toch een meer of minder diepzinnige reactie op.

zondag, oktober 10, 2010

Geen educatieve Film?

In de filmwereld zijn veel genres, horror, romantiek en actie zijn een paar voorbeelden. Sommige films zijn ook een combinatie van verschillende genres. Iedereen heeft zijn voorkeur, maar als je het over educatieve films hebt, of in ieder geval een film waarvan je iets bij moet blijven, hoor je nooit iets over actie en horrorfilms. Eigenlijk vind ik dat je van elke film wel iets kunt leren en daarom vind ik eigenlijk maar heel weinig films slecht, terwijl er wekelijks recenties worden geschreven hoe slecht films wel niet zijn. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd dat er weinig in een film gebeurd. Dit is misschien juist zo goed aan de film, dat het geen ongeregeld zooitje is. Waar films voor mij wel op kunnen afgaan, is het gebruik van computer effecten die te fake zijn, maar dit heeft verder niets met het verhaal te maken. Het belangrijkste aan films kan zijn dat je een ervaring opdoet, terwijl je daarvoor niet van je bank hoeft te komen. Bijvoorbeeld bij een oorlogsfilm of een film over de bevolking in Afrika. De beelden laten je het zo erg beleven dat je meevoelt met de personen in de film en dit leert je hoe blij je moet zijn dat je elke dag kan eten en drinken, in vrede. Van tekenfilms leer je meer over dingen die onrealistisch zijn. Het leert je creatief te denken, maar ook kun je in de Simpsons Movie zien dat hoe dom en gek Homer ook is, hij altijd zijn best doet om zijn gezin bij elkaar te houden. Dit lijkt me toch een mooie gedachte voor elk mens. In heel veel films komen ook mensen voor, en zodra deze met elkaar omgaan ben je als het ware aan het kijken naar een psychologisch schouwspel. omdat in ons brein alles uit beelden bestaat, onthoud je dingen uit films beter, zeker omdat deze beelden worden gecombineerd met geluid en zo is het ook veel leuker om naar films te kijken dan het lezen van een boek. Mijn biologieleraar snapt dat blijkbaar al, misschien heeft het iets met zijn vak te maken, maar hij wisselt zijn aantekeningen af met filmpjes over het uitgelegde onderwerp. Natuurlijk blijven speelfilms leuker, James Bond op een sneeuwscooter met 10 gewapende achtervolgers, is een film met een verhaal en legt niet alleen uit hoe er een dode lichaamscel wordt opgeruimd..

vrijdag, oktober 08, 2010

Stijgers en Dalers


Vroeger was het alleen iets waar oom John zich mee bezig hield. Altijd de koersen bijhouden op teletekst. Aangezien die cijfertjes vroeger niks voor mij betekenden, het deed me denken aan rekenen en dat was saai, had ik er niet veel tijd aan besteed. Ook de Teletekstpagina zelf mag wel is wat opgevrolijkt worden. Toen ik ome John vroeg hoe aandelen werkten vertelde hij dat het nogal ingewikkeld in elkaar zat met opties enz. Aangezien John het al ingewikkeld vond, is het niet onbegrijpelijk dat ik er geen barst van begreep. Nu, ik schat zo’n 8 jaar later, lag er een boek over de beurs op tafel bij ons thuis, een exemplaar uit de “voor dummies” serie. Nu heb ik dus wel kunnen leren hoe het precies werkt, en erg ingewikkeld is het niet, het gaat allemaal maar over stijgen en dalen. Wat wel ingewikkeld is zijn alle termen die daarbij komen kijken, zoals de laat en biedkoers en futures. Ik hou mij nu alleen nog maar bezig met de simpele aandelen, want een warrant klinkt veel te eng voor mij om er tijd maar vooral geld in te stoppen, misschien iets voor later? Nu heb ik dus aandelen, met het vertrouwen van degene die mij het geld ervoor uitleende, deze persoon eist trouwens ook nog een bepaald deel van de winst. Meer heb ik nog niet te vertellen, want ik heb alleen pas virtuele winst, maar nog niet genoeg om de buit binnen te halen. Voor de geïnteresseerden: de aandelen behoren niet tot de AEX, maar komen uit Frankfurt. De bedrijfsnaam is Jenoptik, dat schijnt één van de beste bedrijven te zijn op het gebied van de optica. Omdat ik nu dus het hele boek over de beurs heb gelezen, begrijp ik de basis en kan iedereen, dus ook John, met mij over de vele getalletjes van de wereldwijde beurs praten.

woensdag, oktober 06, 2010

Weer iets dichter bij gedachten lezen

Lezend in het 'Maastricht University Magazine' kwam ik een artikel tegen waarin stond dat het mogelijk zou zijn geworden om gedachten te lezen. Het Maastricht Brain Imagine Centre had hier onderzoek naar gedaan. Maar je hoeft niet te denken dat je gedachten niet meer veilig zijn, het ging om specifiek onderzoek naar denken aan letters van het alfabet. Ik wil dit artikel weer graag met jullie delen!

Het onderzoek is begonnen om patiënten te helpen. Er zijn namelijk mensen die door bijvoorbeeld een hersenziekte opeens niet meer communiceren. Omdat deze mensen totaal niet reageren op de buitenwereld, werd er vanuit gegaan dat ze niets meekregen. Toch bewezen patiënten het tegendeel door plots te genezen en te melden dat ze alles hebben waargenomen, ze konden alleen niet reageren. Nu is er dus een manier gevonden om deze patiënten toch te 'horen'.

De methode verloopt als volgt: De neurologen stellen een meerkeuzevraag aan iemand en kunnen aan de hand van de mate aan hersenactiviteit in bepaalde hersendelen meten aan welk antwoord wordt gedacht. Hoe ze dat doen? Ze letten op drie dingen: Ten eerste vragen ze je om bij een bepaald antwoord aan een tekening, rekensom of aan een quote te denken. Bij elk onderwerp wordt een ander hersendeel actief. Ten tweede meten ze de hoeveelheid aan tijd waaraan je eraan denkt en ten derde meten ze hoe lang het duurt voordat je eraan begint te denken. Ze kunnen dit bijvoorbeeld doen door het tweede antwoord na 5 seconden te laten komen, het derde antwoord na 10 seconden, enzovoorts. Deze drie metingen kunnen samen 27 mogelijke combinaties vormen... Dan zou er dus een vraag met 28 antwoorden gesteld kunnen worden.

Dit blijkt echt te werken(ook op 'normale' mensen) en ik vind het heel goed dat de patiënten zich op deze manier kunnen laten horen. De patiënten moeten dus wel begrijpen wat ze moeten doen(aan een bepaald onderwerp denken, ze moeten weten wat er gevraagd wordt), dus het wordt moeilijker om het aan bijvoorbeeld jonge kinderen te leren die nog geen taal hebben geleerd. Zou het trouwens gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar comapatiënten? Misschien blijkt dat zij ook kunnen waarnemen wat er om hun heen gebeurt!

zondag, oktober 03, 2010

Cultuurvereiking is voorbij zonder vliegtuigmaatschappij


Wat zou er gebeuren als alle spullen uit het buitenland duurder werden? Evenals de reiskosten om lekker naar een zonnig eiland te gaan en daar even in de zomer te ontspannen van alle werkdruk? Niet zo’n prettig vooruitzicht, toch? Daarom is het maar beter als dat niet gebeurt, dus is het beter als er geen belasting betaald hoeft te worden voor vliegtuigvluchten.
Om de ontbossing tegen te gaan is er het idee om hetgeld dat hiervoor nodig is, door vliegtuigpassagiers te laten betalen. Als dit gerealiseerd wordt, stijgen de prijzen dus voor de consument. Je zult toch nog eens aan deze extra kosten denken als je ligt te zonnen op het strand, en dat geeft een slecht gevoel. Sterker nog, er zullen veel mensen zijn die wel betere bestemmingen weten voor hun extra geld en zullen niet meer gaan vliegen. Dit is toch jammer, de economie is al slecht, maar de vliegtuigmaatschappijen krijgen er nu dus ook nog van langs, ze missen een deel van hun inkomen. Als ze hierdoor faliliet gaan, kan er al helemaal niemand meer vliegen.

Als het om het missen van inkomen gaat, zullen vliegtuigmaatschappijen niet de enige zijn die de gevolgen zullen voelen. Exporteurs en importeurs moeten meer betalen, hun spullen moeten namelijk ook door vliegtuigen getransporteerd worden. Hier stijgt de prijs van veel producten, denk maar aan alle producten die uit China afkomstig zijn! De toeristische sector zal er ook onder lijden; er zullen minder toeristen geld uitgeven, of omdat er minder toeristen zijn, of omdat de toeristen geen geld meer over hebben. Mensen die zullen vliegen, missen nu ook een stuk cultuur van de landen die praktisch niet met de auto bereikbaar zijn. Dat is toch jammer, want iedereen wil toch wel eens in zijn leven het witte huis, Athene of Machu Picchu bezocht hebben?

Het belangrijkste is misschien nog wel, dat het hele idee bedoeld is om ontbossing tegen te gaan, en zo iets bij te dragen aan het milieu. Het is bekend dat bijna iedereen toch op vakantie wil, maar niet meer gaat vliegen. Dus rijden ze met de auto! En al die auto's samen kunnen toch ook een aardig deelvan het milieu verpesten!
Veel mensen zullen eronder lijden, terwijl het milieu er niet veel van opknapt. Laten we daarom maar gewoon de vliegprijzen zo laten. Het is beter om vliegtuigontwikkelaars nieuwe modellen te laten ontwerpen die zuiniger vliegen. Ze krijgen hiervoor betaald en er is dus geen extra geld nodig voor dit probleem.

vrijdag, oktober 01, 2010

commensalisme of mutualisme?

Onderstaande foto laat ons een relaxt momentje met oma, ouders en kinderen zien. Opa maakt de foto. Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen kleinkinderen en grootouders, waaruit bleek dat dit soort momentjes heel belangrijk zijn voor de kinderen. En de grootouders? Hebben zij hier ook nog profijt van?
Opa's en oma's zijn vaak minder gestrest en geduldiger dan ouders als het gaat om omgaan met kinderen. Hierdoor zal een kind het leuker vinden om iets te leren van een grootouder en zal het meer zelfvertrouwen en vertrouwen in de wereld ontwikkelen. Ook zien kinderen opa's en oma's als een echt vertrouwenspersoon. Vaak leren de kinderen ook wat regels, normen en waarden aan van opa en oma. Zo weet ik nog steeds dat ik van oma altijd eerst moet proberen voordat ik zeg dat ik iets niet lust en zo weet ik van opa dat ik moet vragen of ik 'af de tafel mag'.
En opa en oma dan? Die hebben toch al genoeg op moeten voeden, wat is hun voordeel? Ten eerste is dat natuurlijk onze gezelligheid, ten tweede blijven opa en oma op de hoogte van de moderne ontwikkelingen. Zo hebben opa en oma door ons pas nog ontdekt hoe makkelijk je kunt bellen vanuit Nieuwerkerk en Maastricht tegelijk naar Geleen!
Ook noemden veel grootouders hun kleinkinderen een bron van vreugde en trots. Bovendien bleek de gezondheid baat te hebben bij kleinkinderen door de inspannende activiteiten en het lachen met de kinderen.
De voordelen voor de ontwikkeling van een kind zijn er dus vooral op jonge leeftijd van het kind. Ik spreek uit ervaring dat de goede band met opa en oma zeker goed(&leuk!)voor ons is(geweest), dus ik zal het onderzoek niet tegen spreken. Leuk dat het nu ook ondersteund wordt door onderzoek, ik wilde het even met jullie delen.

Bron: Psyche&Brein nummer 3,2010
Naar onderzoeken van pedagogen Jurgen Zinnecker en Brigit Jackel.