zondag, februari 06, 2011

pre-universitair college


Een college van een bekend persoon in jouw vak, voor jouw specialisatie. Iedereen die op de universiteit zit, heeft kans dat dit voorkomt. Ik ben nog niet studerende op een universiteit, maar ik heb wel al een seminar gevolgd. Online, zoals in de toekomst waarschijnlijk alle seminars/colleges gevolgd zullen worden. Geen les natuurkunde of wiskunde, maar een les TA.

TA, voor beleggers bekend als technische analyse, is een manier naast fundamentele analyse om jezelf een gevoel te geven dat je grip hebt op het verloop van de koers. Een gevoel zeg ik, omdat de koers in de praktijk niet voorspeld kan worden, maar een TA kan wel een indicator voor stijgen of dalen zijn.

Mijn vader had zich voor deze seminar ingeschreven, ik zou eigenlijk rond de tijd dat deze gevolgd kon worden op de voetbalvelden zijn, maar omdat ik voor de voetbaltraining eerst naar jiu-jitsu ga, had ik daar al genoeg klappen gehad om niet meer te kunnen voetballen. Een geluk bij een ongeluk dus.
Zo kon ik dus ook meekijken en hopelijk iets leren wat mij tot een betere belleger kon maken.

De seminar werd gegeven door Nico Bakker. Eerst vertelde hij iets over zichzelf, wie hij was. Dat is nogal handig, want je wil er niet achterkomen na de seminar dat je advies hebt opgevolgd van een onbekende putjesschepper uit Groningen. Het eerste wat mij opviel is dat hij zijn werk en het leven daarnaast goed verbonden had met elkaar. Hij is een coach voor beleggers en vertelt mensen altijd iets om te onthouden: de drie d’s. Eerst denken, dan doen en als laatst doorzetten. Daarnaast vertelde hij dat hij een hond had en daar flinke wandelingen mee maakte. Het verband wat ik opmerkte was, dat hij ook met die wandelingen de drie d’s gebruikte. Eerst bedenk je waar je heen wil, dan ga je het doen en als je in de harde wind loopt valt het misschien wel vies tegen, maar moet je toch doorzetten.

Het was net die ene zin over zijn hond dat de seminar ook interessant maakte voor mijn moeder, die toen ook meegekeken heeft. Helaas voor haar was de hond niet meer ter sprake gekomen, ook niet waar hij wandelde enz. Gelukkig heeft hij wel genoeg verteld over waar hij over zou moeten praten, de TA. Ik was tevreden over wat ik te weten ben gekomen en ik hoop hiermee weer goede resultaten te halen.

6 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Geschreven met een snottige neus.

drtrppr zei

Leukste zin, die met de putjesschepper. Ondanks dat je beterschap nodig hebt, er zaten wel meer leuke zinnen tussen! Leest prettig hoor,zo met die witte tussenregels.

ellen coumans zei

ja, jammer was dat van die hond..dat jij die 3 d's onthouden hebt..zelfs nu ben ik het al vergeten oftewel ..weet niet eens dat hij het gezegd heeft..ik ben er vooral bij gaan zitten omdat het geluids nivo dermate hoog was dat de andere mensen aan de leestafel hun eigen activiteit niet meer konden continueren. knap hoor , dat je er iets aan hebt gehad, ik vond het knap ingewikkeld, maar...het was wel het hele euvel dat me aansprak, je kon zien hoeveel stof er nog kwam, sheets konden uitvergroot worden, en het leukste van alles...je kon lekker anoniem vragen stellen!! en alles staat zwart op wit , dus..al zou je de overige 250 toeschouwers kunnen horen, dan was het goed te volgen, maar ook deze overlast was er niet. slechts 3,5 minuut pauze, maar ook dat werd goed aangegeven. perfect, zouden ze vaker moeten doen. een half uur van te voren kreeg je een smsje, dat je alvast kon aanloggen..lieske vond het geen goed plan voor de uni, want dan mis je de sfeer erom heen ...daar heeft ze een punt..

J.W. zei

Tja, de wedstrijd zelf meemaken of de samenvatting op televisie.
Overigens is het volgens mij niet de seminar, maar het seminar.
En wat die drie d's betreft, dat is zowat een universele regel die b.v. al begint bij een straat oversteken. Met of zonder hond.
Een vraag, die misschien velen hebben willen stellen: "En, hebben jouw aandelen al een aardig landhuisje opgeleverd?" Vind ik persoonlijk ook interessanter dan die hond.
Wat mijn eigen ervaring betreft, met dat landhuisje, niet de hond, is: Vooral spreiden en geduld hebben.

hub zei

oop hij belegt zelf niet. Hij is alleen coach. Wel heeft hij aandelen, maar om die zaakjes te regelen huurt hij mannetjes in.

Unknown zei

Jammer dat wij als lezer niets te weten komen over die technische analyse. Mischien een volgend artikel.
Dat van die putjesschepper klinkt wat denigrerend; bij beleggen zijn het vaak slechte pijltjesgooiers, apen, inktvissen of schele cavia's die de beste voorspellingen doen.
Het woordje "weer" in de laatste zin vraagt ook nog om uitleg; het laatste wat we over je beleggingen hebben gelezen was de aanschaf van aandelen Kardan.Welke goede resultaten heb je daarna nog behaald?