zaterdag, juli 23, 2011

Je moet Nederlands brabbelen


Om zes uur opstaan geeft problemen, wanneer je normaal om elf uur opstaat. Gelukkig had ik al maatregelen genomen de vorige dag, en sliep al om half 10. En aangezien deze zomer als een warme herfst is met veel regenval, leek het mij ook wel verstandig om een regenpak aan te doen in de vroege morgen. Dat bleek ook verstandig. Kleddernat kwam ik aan bij de Intertoys, maar nadat ik mijn regenpak uitdeed was ikzelf kurkdroog. Ik volgde wat ander onzeker uitziende mensen die sowieso nieuwe werknemers moesten zijn. Ik belandde in de kantine en wachtte af tot iemand ons toesprak.

Na een korte presentatie die meldde dat mobieltjes niet toegestaan waren en welke taken verricht moesten worden bij de Intertoys, werd ik opgehaald door mijn chef Stephan. Hij nam ons mee naar de afdeling voor het orderpicken. Van de vier vakantiekrachten werd ik als enige bij fase 3.1 achtergelaten. Ik liep mee met een man die al drie jaar zijn orderpickwerk voldoende deed, en hij legde uit hoe het in zijn werk ging. Het komt erop neer dat je bij orderpicken de spullen die gevraagd worden door de filialen uit de schappen pakt en die in een kar zet. Die kar wordt dan naar het filiaal getransporteerd, maar met het transport heb ik al niks meer te maken.

In de wervingsadvertentie stond dat je flexibel moest zijn, daarbij weet je ook van aanpakken. Dan zullen al heel wat mensen afvallen. De eerste vereiste was overigens dat je Nederlands moet spreken. Uit mijn eerste dag magazijnervaring kan ik concluderen dat ik deze eisen niet zo serieus hoefde te nemen. In de pauze klonken het Engels, Spaans en ik neem aan Chinees en Pools mij om de oren in de kantine. Zo te horen konden ze die taal vloeiend spreken, maar het Nederlands was nogal gebrekkig. De eisen zouden dan aangepast moeten worden, wil je dit bedrijf nog serieus nemen. Sommige mensen, ik vond ze lijken op Polen dus denk ik dat ze Pools met elkaar spraken, heb ik niet eens wat Nederlands horen zeggen, dus misschien kunnen ze dat niet eens. Hopelijk weten ze dan wel van aanpakken..

4 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Ik maak zoveel mee bij mijn nieuwe job, dat ik meerdere colums moet schrijven om alles te vertellen wat ik kwijt wil. Helaas, zoals te lezen in deze eerste column, waren mobieltjes niet toegestaan en kan ik geen foto's maken. Terwijl ik bij mijn pittige Oma deze regel heb overtreden, wilde ik dat niet meteen uitproberen bij de Intertoys.

ellen coumans zei

klonken om de oren...is dit goed nederlands??haha!!
maar..goed werken kunnen ze wel, diepolen, zeker onder jullie 'luxe' omstandigheden met in de pauze een gratis aanbod van thee, koffie en..soep!!ze hebben wel erger meegemaakt in dit land!
ofschoon ik ze hier een [aar meter van me af in een busje zie zitten om te kijken hoe een collega al het werk doet..

doortrapper zei

ergste zin, om 6 uur opstaan, heb ik nu ook al een paar keer moeten doen ....

J.W. zei

Moet, na vele generaties van idleness, eindelijk een telg een karweitje doen. Om zes uur opstaan, het laatst in de Middeleeuwen gedaan. En de mensen niet eens verstaan?
Lijkt me leuk werk Hub.