vrijdag, februari 15, 2013

Spiegeltje spiegeltje aan de wand & mijn twee gezichten


Wat is schoonheid? Welke mensen zijn fotogeniek? Ook al blijft het iets subjectiefs, een symmetrisch gezicht schijnt hét geheim te zijn. Ik had er al vaker over gehoord, waaronder ook die keer dat de natuurkundeleraar met twee losse spiegels langs de tafels liep en ze tegen elkaar hield. “Als het gezicht wat je hierin ziet hetzelfde is als in een normale spiegel, heb je een symmetrisch en mooi gezicht”. Door de dubbele spiegeling zie je eigenlijk pas de realiteit tegenover je in tegenstelling tot de doorsnee spiegel in de badkamer, die links en rechts verwisselt. Waarschijnlijk was het een leuk “uitstapje” van de natuurkundige stof over het licht, het was wel het enige wat nog duidelijk van de les is achtergebleven.

Tijdens het winkelen in de AH met El, Lies en Lieske, kom ik het onderwerp tegen in de Quest: Psychologie. Fotograaf Julian Wolkenstein vroeg zich af of het gezicht echt mooier zou worden of misschien juist lelijker of raar wanneer het symmetrisch is. Verdient hij dus gewoon een stel pagina’s mee in een officiële Quest in januari 2013. Toch weer zonde dat ik hetzelfde idee al had uitgevoerd in september 2012..

Voor de TU/e campuskaart moest ik een onbewerkte en neutrale foto van mijzelf insturen. Toen ik de foto’s op mijn computer had staan, voerde ik net als die beroemde Julian hetzelfde “experiment” uit. Net als hij, vroeg ik me af of de resultaten iets zouden zeggen over mijn linkshandigheid. Betekende mijn bruinere linker gezichtshelft dat het zonnetje straalde bij mijn linker-hersenhelftse activiteiten? Uiteindelijk bleek dit te komen doordat de ene kant van mijn gezicht meer belicht was dan de ander(eigenlijk tegen de eisen in van de TU, net als dat ik niet helemaal recht voor de camera stond). Onder het motto van imperfectie is perfectie, liet ik bij mijn werk een speels wit randje mijn kunstmatige gezichtshelften scheiden.

Tijdens het schrijven van dit artikel ben ik er trouwens pas achtergekomen hoe de fotograaf heette, en vond op zijn site nog ander werk dat mij en wellicht anderen ook verdacht bekend voor komt. Op het idee van dát werk was ik zelf nog niet gekomen. Dus laat die fotograaf zich dan alstublieft daarmee bezig houden, en laat het simpele schoonheidswerk maar aan de amateurs over.














Voor extra informatie:
http://www.natuurinformatie.nl/ndb.mcp/natuurdatabase.nl/i000788.html
http://www.julianwolkenstein.com/index.php/project/symmetrical-portraits/
http://www.julianwolkenstein.com/index.php/project/dogs-playing-pool/

5 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Ik dacht dat we die hondjes een x hebben zien hangen.

ellen coumans zei

Verdiend hij dus gewoon een stel pagina’s mee in een officiële Quest in januari 2013: even spel foutje weg halen..

foto's: ben jij dat alle 4?? nou, geef mij maar de echte hupie!!

en die natuurkunde leraar: die houden we er in!

H. Jeusson zei

Nee, rechts is zijn werk.. Links ben ik!

J.W. zei

El, zie jij dat dan niet? Overigens spettert de symmetrie ervan af. En verder overwegen wij serieus alle spiegels te verwijderen.

En dan: Die hondjes, in mooi formaat nog wel, heeft in het tuinhuis gehangen/gestaan, maar is sinds enige tijd gewoon kwijt. Waar komt dit plaatje vandaan???

Unknown zei

Tante Lies zorgt voor motivatie van Hub's brein om experimenten te doen...