zondag, april 21, 2013

Fictieve droom


18 april 2013 - Eindhoven
Het zijn de steden waarvan bekend is dat de mogelijkheden daar eerder voor het oprapen liggen dan daarbuiten. Dat is waarom de stad mensen trekt en ook winkels. In de stad komen dromen uit. Maar  eens even proberen bij de eerste goed uitziende boekenzaak.


Ik negeer de inboedel van de zaak en loop langs de caissière naar het kantoor, recht op de manager af. Die naast manager ook nog eens uitgever blijkt te zijn, want dat is mogelijk in een stad. Ik zeg hem dat ik geen schrijver wil worden, want dat ben ik al. Ik vertel hem dat ik ervan droom dat hij mij een bestseller gaat bezorgen. En als dat niet mogelijk is, dan graag een oplage van 10 en een plekje op de uitverkoopstapel. Ik overhandig hem een paar stukken van “mijn werk”. “Het is nog geen werk zoals Verhulst of Koch, maar er zit wel wat in.”

We hadden bijna een deal, tot dat de uitgevende manager zei dat ik beter fictie kon schrijven. “Dan moet ik helaas vriendelijk bedanken. Ik mag geen fictie schrijven van mijn oma omdat het niet waar gebeurd is”, zei ik terwijl ik droevig opstond. “Belachelijk! Fictie is juist van waarde omdat het niet echt gebeurd hoeft te zijn om iets te kunnen vertellen”. Hij begreep duidelijk niet hoe de vork in de steel zit. “Ziet u, mijn oma is mijn huidige werkgever en verlaat ik niet zomaar voor een doorsnee uitgever. Daarnaast zal zij spoedig de leeftijd van 80 bereiken, dus zal ik haar afkeer van fictie blijven respecteren.  Want niets hakt er zo erg in als een tegendraadse kleinzoon op je 80ste verjaardag.” 


10 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Een blije oma, maar een droom aan diggelen.

drtrppr zei

Geval van 'wiens brood men eet diens woord men spreekt'.

ellen coumans zei

wat romantisch, een mooier kado kan je toch niet krijgen op de verjaardag...je ahd miljonair kunnen worden,zoveel is oma waard!! en ..meer!! gefeliciteerd oma!!
fictieve droom= witte sneeuw?

H. Jeusson zei

pleonasme bedoelt u, dat dacht ik eerst ook maar.. Nee dat is het niet, een fictieve droom is een droom die niet bestaande is geweest. Als ik het vannacht had gedroomd, was de droom non-fictie. Dus vandaar is het geen pleonasme.

J.W. zei

Jongen, wat is het probleem?
"Als iets mooi beschreven is, dan is het vanzelf waar", zie Gerrit Komrij.
En, zei Mulisch, dacht ik : "Een goed schrijver liegt de waarheid."
Maar of je daarmee weg komt bij LP betwijfel ik.

Anoniem zei

test

paula zei

test

J.W. zei

LP vond dit zo'n leuk verhaal dat ze 'met geluid' heeft zitten lachen. En dat nadien ook in een reactie heeft opgeschreven. Maar publiceren lukte haar niet. Belachelijk natuurlijk. Dus plaatste ik "Paula zei" etc. maar toen hoefde het al niet meer.

H. Jeusson zei

Bedankt Oma, dat vind ik leuk om te horen. En als zelfs Mulisch en Gerrit daar niet mee wegkomen bij oma, geef ik het op.

Unknown zei

geniaal verhaal!