maandag, september 16, 2013

Een gouden hand en een vleugje taktiek

Bij poker gaat het uiteindelijk om de beste kaarten; de kaarten die statistisch gezien vanaf het begin het minst haalbaar zijn. Die winnen. Maar voordat het daarop aan komt, gaat er een heel proces aan vooraf. Niet heel ingewikkeld qua basis, maar er is genoeg om een bosje tactiek op los te laten. Zowel wiskundige tactiek gebaseerd op kansen, als psychologische tactiek. Want poker is niet kaarten bespelen met mensen, maar mensen bespelen met kaarten.

Aan het spel waar de term pokerface zijn naam aan te danken heeft, vond ik zelf eerst niet veel aan. Dat gezicht van mij had geen schijntje pokerface, maar voelde meer als een open boek als ik anderen aankeek tijdens poker. Daarom wees ik de uitnodigingen van mijn oud-klasgenoot voortaan altijd af, om de vijf euro inzet te sparen. Hij lustte er wel pap van, en probeerde zo vaak mogelijk toernootjes te organiseren. Op internet stond hij 1200 euro in de plus. Toen ik dat hoorde, geloofde ik dat er meer was dan geluk en een goede pokerface.

In de vakantie zag ik hem vaak en toen hij een toernooi met 12 man voorstelde, werd mijn doel van de avond: safe spelen, zodat ik lang genoeg in leven bleef om mijn eigen inzet weer terug te krijgen. En mocht het weer fout gaan, dan ging ik all-in op een gezellig avond.
Ik wist nog niet precies welke startkaarten uitermate waardevol zijn, en dat in combinatie met mijn voorzichtige spel maakte het lastig voor mijn tegenstanders die veel online ervaring en prijsgeld hadden om mij te peilen. Ik wist zowaar (20 euro) te winnen.

Als ik won van spelers die online wel eens minimaal 80 euro binnen slepen, kon ik dat misschien ook wel. Tot zover geen online cashes, omdat ik het live toernooi deels won door mijn tegenstanders te observeren, en psychologische spelletjes weinig zin hebben in het begin van grote toernooien. Nu weet ik beter.


Aangezien de pokerpotentie in de familie, lijkt het vanzelfsprekend dat één van mijn volgende live toernooien het Gielkens Poker Cup toernooi wordt. Het is slechts een kwestie van tijd. Zeker met Doyle Brunson in de familie.

5 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Handtekeningen kunnen op het toernooi getekend worden op aanvraag.

ellen coumans zei

Van de schrijver, of vam de linker of de rechter held..waar zijn de andere spelers? Er is speciaal een gast vanuit duitsland komen overvliegen..maar ja, dat is geen gielkens he..

J.W. zei

Er zijn hier inderdaad nogal geheimzinnige krachten in het spel.

Unknown zei

Inderdaad, als twee druppels water...

Ine zei

Och,is dat nou die beroemde speler die flink verhoogde waarop de bank zijn kaarten terug in het pak duwde? ja, die Duitse bank ja :) Echt gebeurd! En die bank wist DE oplossing: hij gaf de speler het pak en wilde hem een paar kaarten (de zijne) eruit laten zoeken :) hetgeen de beroemdheid uiteraard weigerde.