zaterdag, september 21, 2013

Finkers voor het slapen gaan

De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door. Zo luidt de titel van het boek geschreven door cabaretière Herman Finkers. Als het goed is, gaat er dan bij iedereen die degelijk Nederlands kan een humoristisch belletje rinkelen. Aansprekend genoeg om de brutale jongen vol kattenkwaad in mij naar boven te halen, nam ik het boek van mijn opa mee naar de zolder, aka de dakkamer. Om te kijken of de inhoud aansloot op de titel.

En zo lees ik nu elke keer als ik daar logeer, een paar bladzijden droge humor. Het bevalt goed, want waar menig boek na tien bladzijden ongelezen blijft liggen, ben ik hiermee een consistente lezer. Lachen moet ik elke keer wel weer, dus voor iedereen die overdag niet veel te lachen heeft; probeer Finkers eens. Want een dag niet gefinkerd, een dag niet geleefd.

Hoewel het lezen eigenlijk ter ontspanning dient, dwalen mijn gedachten vaak af met de vraag: waarom is dit nou grappig? Wat is humor? Etc. Dit abstracte fenomeen van de psychologie wil ik maar al te graag vertalen naar concrete theorieën. Aan de andere kant: wil ik dat eigenlijk wel allemaal weten? Misschien is de lol er dan wel van af.

“Niets ter wereld wordt meer bewonderd en minder begrepen dan humor”
-         -  J. A. Holtrop

“Humor lost geen vraagstukken op, maar helpt er over heen”
-          - Julien de Valckenaere

“Humor en geduld zijn de kamelen waarmee je door alle woestijnen kunt gaan”
-          - Phil Bosmans

“Autoritaire mensen verraden zich altijd door een gebrek aan humor”
-          - Johannes Victor Teunissen

“Het is het prikkelen van het denkvermogen dat humor teweegbrengt”

-          - Inayat Khan
  



Steriele Schoonouders

5 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Ik heb het fragment zelf betiteld, ik wist niet meer hoe het heette.

ellen coumans zei

Haha,die schoonouds..
Ik neem an dat het boek weer netjes onder de f vn finkers staat
Want ik wil ook wel weer eens finkeren..

doortrapper zei

Mijne heren,

Reagerende op uw advertentie waarin u personeel vraagt, overwegende en aanvaardende zulks door u omschreven, mede overwegende voetnoot 2 van uw vacature, en wel zodanig dat derhalve concluderende als ondergetekende een dergelijke functie te ambiëren, verblijf ik.

Hopende dat ik hiermee een sollicitatiebrief heb geschreven, teken ik,

In afwachting van uw afwijzing,

J.W. zei

En tot slot: "Alleen een serieus mens is in staat tot humor."

Ine zei

aha, zo lees ik dan eindelijk dat ik toch serieus genomen word :)

Het boek lag nog gewoon op zolder naast bed en ook ik heb het in 2 nachten uitgelezen en ervan genoten! De shows zijn echter nog leuker, de lachogen en uitspraak van Finkers erbij maken het nog smeuiiger en uiteraard ook de intonatie en de versnellingen als ie wat gevats gaat zeggen. Voor mij blijft hij nummer 1 en ik heb al zijn shows op dvd, op de laatste na (maar zag die wel via youtube). Na de pause, het verhaal over zijn ziekte en 7 jaar uitval. Anders maar wel weer sterk! Een zeer gelovig (blijkt uit interviews) en zeer bescheiden talent.