woensdag, februari 05, 2014

Nog meer nieuwtjes

De krant blijft nog steeds goed bevallen! Ook huisgenoot Jason heeft een extra voordeel genoemd: ze zijn ideaal om je (fiets)schoenen sneller droog te krijgen met krantenpropjes. Omdat het toch wel leuk blijft, hier weer een paar opvallende nieuwtjes van afgelopen week:

Jagen op match fixers. Wedstrijdvervalsingen komen steeds voor. De internationale politieorganisatie Interpol noemt het "de grootste bedreiging voor de sport in de 21e eeuw" Ik dacht gelijk dat het over doping ging, maar blijkbaar zijn er steeds meer sporters die proberen afspraken te maken over de uitslag. Dit omdat ze omgekocht worden door gokkers of omdat bendes ze chanteren omdat ze weten van een buitenechtelijke affaire of drugsgebruik. De bendes komen vooral uit Europa en Zuidoost-Azië. In Australië is het al strafbaar, dit is goed nieuws voor de sportwereld zodat er justitieel onderzoek naar wel erg vreemde uitslagen kan worden gedaan. Wat ik bijzonder aan dit stuk vond, is dat ze veel meer leken te controleren op match fixers dan op doping onder de sporters.

Wat is er aan de hand met Christus? Door een onweersstorm is het enorme Christusbeeld in Rio de Janeiro zijn rechterduim kwijtgeraakt. En deze week is zijn middelvinger getroffen. Een voorteken? Ik denk het niet, aangezien er meer dan 40.000 bliksemslagen werden geteld tijdens de storm en het beeld dus gewoon pech had.

Depressie door een te actief afweersysteem. Er werd altijd gedacht dat stofjes van afweercellen niet in de hersenen kunnen komen, maar Floor van Heesch heeft met haar onderzoek ontdekt dat dit onjuist is. Ze laat zien dat een actief afweersysteem cytokines aan maakt die het beloningssysteem in de hersenen ongevoeliger maken, waardoor mensen sneller depressief raken. Ze experimenteert met een medicijn die het effect van de cytokines op het beloningssysteem vermindert.

Twee Bulgaren uitgeleverd voor toeslagenfraude. Ik weet nog wel hoe gek ik het vond dat de Bulgaren de toeslagen in Nederland aan konden vragen terwijl ze niet eens hier woonden, maar hopelijk kan alles een beetje recht gezet worden nu Bulgarije twee mensen uitgeleverd heeft die in totaal een boete van een miljoen euro terug moeten gaan betalen.

Debat over koken. Er was een debat tussen levensmiddelenindustrie, retail, voedingswetenschap en culinaire journalistiek over koken. Dit omdat er tegenwoordig niet eens meer echt gekookt wordt omdat alles zo kant-en-klaar wordt gemaakt. Het opvallendst vond ik dat er vermeld werd dat de Consumentenbond een blinde proeverij had georganiseerd, waar de potjespesto lekkerder werd gevonden dan de zelfgemaakte pesto op basiss van basilicum. Super erg dus... Wat er in het debat is gezegd, stond helaas niet in de krant.

Wiskundige hackt datingsite. Deze week schreef Wired over ene Chris McKinlay. Hij werd gek van een datingsite, waar met een algoritme een match tussen personen werd gevonden op basis van vragen die gesteld werden aan het begin. Hij schreef een script dat onderzocht wat voor antwoorden vrouwen interessant vonden, gaf die antwoorden, en had hierdoor 88 dates gekregen. Één daarvan vroeg hij ten huwelijk, via Skype.

Opstand in Oekraïne. Deze wordt in de krant heel anders beschreven dan ik had verwacht. Het ging hier vooral om begin december wat nog beschreven werd. Eeen voorbeeld van een oproep van de demonstranten: "Vrienden van over de wereld, als je ons bij wilt staan: dit is het moment. (...) Wij verzorgen eten, thee tenten, verblijf (misschien), warme kleren, een goed humeur en een onvergetelijke ervaring. De dag van een demonstrant bestaat uit lopen over Maidan, soms naar regerings- of gerechtsgebouwen. En: lachen, dansen, eten, drinken (maar geen alcohol!) en bijzondere mensen ontmoeten." Ook stonden er foto's van de luxe gerechten die ze aan de demonstranten gaven. Helaas is de pianospeler Markijan Matsech opgehouden met pianospelen omdat hij de hoop heeft opgegeven en is er nu veel geweld. Maar het blijft bijzonder om te weten dat de demonstraties toch heel anders begonnen waren.  

Onderzoek verkoudheid. Helaas, in het artikel van Micheal Allan en Bruce Arroll wordt gezien dat eigenlijk maar drie tips tegen verkoudheid echt bewezen waren: Goed je handen wassen, zinsupplementen slikken en minstens drie keer per dag gorgelen met water.

Nieuwtje vanuit Maastricht. En dan ook nog een nieuwtje vanuit Maastricht: Ik heb gisteren als verrassing opeens een super coole fiets taart gekregen van mijn huisgenootjes, zie de foto. Toch even de moeite waard om te laten zien. Iedereen is welkom om een stukje te komen eten, maar ik vrees dat hij al snel op gaat zijn. 


6 opmerkingen:

J.W. zei

En wat leren we hiervan?
Vooral Sporters moeten hun buitenechtelijke affaires strikt geheim houden. Anderen moeten er dus vooral niet moeilijk over doen.
En naarmate ik een beter afweersysteem heb, word of ben ik depressiever? Jammer van die zelfmoordenaars dan, terwijl zij juist zo'n goed afweersysteem hadden.
Ja Lieske, wie weet wat een vrouw graag wil horen, kan er een hele tijd mee overweg. De anderen zijn, of blijven of worden weer vrijgezel.
En wat zijn zinsupplementen? Want handen wassen doe ik zo nu en dan al.
Bedankt in elk geval voor deze interessante informatie. Nog even en we kunnen allemaal onze krant
opzeggen.

ellen coumans zei

Inderdaad, ik ben ook blij met alle weetjes, dank. Ik denk dat jason daarom een taart voor je gebakken heeft, wie wil er nu geen liesepropjes in zijn wielrenschoenen..

Gorgelen met zoutwater wel te verstaan en an natuurlijk het liefst met zeezout uit bretagne..

En de rest ben ik llemaal al weer vergeten ..toch maar wat meer geheugentraining doen en inderdaad dat immuunsysteem eens in balans krijgen..

ellen coumans zei

Ja, de pesto..de voedingsmiddelenindustrie stopt overal het verslavende e nummer 621 in als ik me niet vergis..dus..twee keer zo gevaalijk..maak lekker je eigen pesto en overige voeding..maar..ook dat is verslavend lekker..dus dan maar weer fietsen en verhoudingen geheim houden..

drtrppr zei

Rare bedoeling met afweersysteem en hersenen. Kan met niet voorstellen dat ze dachten dat afweerstoffen niet in hersenen komen, die zitten gewoon in het bloed en bloed komt overal, raar. Maar wat is dan de evolutionaire reden dat mensen met een goed afweersysteem depressief moeten raken? Daar klopt iets niet.

drtrppr zei

a propos, ziet goed uit die taart. jammer van het stuur, ziet er wel heel relaxed uit!

Ine zei

een hele leuke taart! ik wil ook die huisgenootjes :) die doen echt moeite!