zondag, maart 16, 2014

Het speeltje van de sensei

Onder het lesgeven is er, als het goed is, altijd één iemand beter dan de rest: de leraar. In de dojo is dit de sensei; degene waar je uit respect voor buigt aan het begin en eind van de les (de dojo is de Japanse benaming voor de ruimte waar een vechtkunst wordt beoefend, sensei is Japans voor de leraar in de vechtkunsten). Meestal als veruit de beste in de dojo, heeft de sensei het makkelijk met het “zelfverdedigen” tegen de anderen. Dus ook de één na beste, die mij en vele anderen met gemak aan kan, maakt geen schijn van kans tegen de enige echte meester.

Wat dit dominerende beeld van de overmachtige sensei nog erger versterkt, is het feit dat wanneer de sensei iets voordoet, het wel zo handig is dat zijn tegenstander niet tegenstribbelt zodat de uitvoering van de techniek het duidelijkst overkomt. Aftikkend en grimassend ondergaat de assistent de feilloos beheerste technieken die aan de groep worden gedemonstreerd. En om het extra pijnlijk te maken maar vooral uit enthousiasme, gooit de vechtkunstmeester er nog een paar technieken bovenop die niks met de oefening te maken hebben. Even een paar uitstapjes; het genot is van zijn gezicht af te lezen.

Toch is het niet gek dat de rollen zo verdeeld zijn; wie anders dan de zevenvoudig Europees kampioen zou er bij ons vooraan uitleg moeten geven? Je kunt alleen maar respect hebben voor een man die met al zijn ervaring en zuurverdiende dannen alles zo vlekkeloos beheerst.  Weliswaar heeft ook de sensei in veel gevallen een eigen leraar waar hij tegenop kijkt en het speeltje van is. Sensei boven sensei dus.


 Door steeds alleen de winnende techniek voor te doen, is het niet bekend of de sensei nog steeds in onverwachte situaties alert blijft en op de juiste manier handelt. Daarom zou het misschien af en toe goed zijn om met de hele groep hem te lijf te gaan, net als de Chinese assistent van de Pink Panther zijn baas belaagt. Maar ik vrees dat hij ook dan in zijn enthousiasme en met zijn passie ons snel en pijnlijk voelbaar onder controle krijgt..



7 opmerkingen:

Unknown zei

Ziet er eigenlijk nog vrij grimasloos en pijnloos uit... Hoe gaat het met je spierpijn?

doortrapper zei

ZOZO, JIJ BENT IN GOEDE HANDEN!

Anoniem zei

IK BEN HET, ELLEN..

J.W. zei

Hub, verklaar je nader. Is pokeren uit en de gevechtssport in?

Unknown zei

Dojo betekend eigenlijk gewoon trainingsruimte en sensei is gewoon een suffix voor een leraar, ongeacht wat ze je leren.

Unknown zei

Dojo betekend eigenlijk gewoon trainingsruimte en sensei is gewoon een suffix voor een leraar, ongeacht wat ze je leren.

J.W. zei

He Max, kunnen we voor moeilijke woorden in het vervolg het beste bij jou terecht?