zondag, maart 16, 2014

Nieuwtjes

Daar zijn ze weer! Bron: NRC Next.

Groen Links deelt wietzaadjes uit. Hiermee willen ze in Emmen laten zien dat ze voor het reguleren van de wietteelt zijn.

Zijden schroeven en platen handig bij botbreuk. Het klinkt heel zacht, zijde. Maar blijkbaar kunnen er ook harde dingen mee gemaakt worden. Het coconspinsel van de zijderups wordt gekookt om de eiwitten eruit te krijgen en in een soort hars te stoppen. Dit kan dan precies worden gevormd naar het bot van de patiënt én lost vanzelf weer op. Eerder materiaal was veel kwetsbaarder en loste niet uit zichzelf op. Helaas kregen sommige proefdieren nog ontstekingen door de zijden constructies. Ik hoop dat ze snel een goede oplossing kunnen vinden en dat ze nu patiënten met een botbreuk nog beter kunnen helpen.

Gentherapie pept de afweer op tegen hiv. En weer iets waarmee ze mensen beter kunnen genezen! Onderzocht in Philadelphia: een nieuwe gentherapie haalt T-cellen (cellen die belangrijk zijn voor de afweer) uit een met hiv-geïnfecteerde patiënt, haalt 36 basenparen uit een bepaalde gen en stopt de eiwitten dan weer terug. De nieuwe eiwitten hebben dan geen werkzaam receptoreiwit meer(toevallige ontdekking!) waardoor de virussen deze cellen dus niet meer kunnen aantasten. Als de therapie goed wordt gekeurd en mensen deze dus mogen krijgen, zouden ze niet meer hoeven te wachten op een donorbeenmerg.  

Nieuw soort zonnecellen. Het houdt maar niet op met de goede uitvindingen! In Valencia hebben ze een nieuwe zonnecel die dunner, efficiënter én goedkoper is! Over vier jaar hopen ze deze nieuwe versie (met perovskiet) echt te gaan produceren. Amerikanen en andere concurrenten beweren ook al minstens even efficiënte cellen gemaakt te hebben. Ze zijn dus goed bezig.

Mensen gevonden die écht niet van muziek houden. Spaanse muziekonderzoekers hebben mensen gevonden die zeiden niet van welke muziek dan ook te kunnen genieten. Ze werden onderzocht en ze hadden bijvoorbeeld geen andere hartslag en zweetproductie bij muziekstukken, terwijl anderen dat wel hadden. Ze konden gelukkig wel van andere dingen genieten. Ik vind het maar bijzonder, en vooral heel jammer voor ze.

EU wil één type oplader. Lijkt me alleen nog maar een voordeel als telefoonaanbieders nog maar één type oplader mogen aanbieden. Hoeven wij niet elke keer geld uit te geven aan een nieuwe oplader, en het zou per jaar 51.000 ton aan elektronisch afval schelen! Wel een beetje zielig voor Apple die juist een aparte oplader wilde maken, maar gelukkig maken ze genoeg winst om dit nieuws aan te kunnen.

Vrijwilig agent spelen. Blijkbaar kan je een vrijwilligersagent worden. Een column ging hier over, dat die vrijwilliger dat deed om meer met de mensen op straat in contact te komen en mee te helpen aan een veilige omgeving. Ik wist hier niets vanaf, maar ik vind het een heel goed idee van de politie.

Opvallende maatregelen tegen files. De overheid probeert files te verminderen op andere manieren dan extra wegen aan te leggen. Blijkbaar waren er al creatieve maatregelen waar ik nog niets vanaf wist: (1) De Positieve Drive is een app die je punten geeft. Hoe rustiger de route, hoe meer punten. Ga je met de fiets, dan krijg je nog meer punten. Met die punten kan je prijzen winnen bij winkels. (2) Tussen Almere en Amsterdam Zuid-Oost hebben ze een zes meter brede weg speciaal voor fietsers en scooters aangelegd. (3) Op basis van kentekens wordt geregistreerd welke automobilisten vaak in de spits rijden. Zij krijgen geld op hun rekening voor elke dag dat ze eerder of later vertrekken of een ander vervoersmiddel nemen. (4) Hier is pap ook al bekend mee: veel meer reisvergoeding krijgen als je de fiets neemt, of helemaal geen reisvergoeding krijgen als je met de auto komt. Bij het Erasmus Medisch centrum leidde dit niet alleen tot 700 fietsers, maar dus ook 700 meer parkeerplekken voor bezoekers en patiënten.

Colleges in het café. In Amsterdam zijn ze bezig met experimenten met hoogleraren. In 15 minuten proberen zij op een boeiende manier een normaal college van hunzelf van 90 minuten samen te vatten. Vooral werkende mensen tussen de twintig en dertig jaar komen hierop af en hebben na vijf van dit soort colleges een afsluitende borrel. Zo werken leraren aan hun presentatieskilss en leren jonge mensen nog door na hun studie. Het blijkt een groot succes te zijn en ik heb nu al zin om ook te gaan als ik een baan heb. Een kaartje kost namelijk 30 euro.

4 opmerkingen:

J.W. zei

Ja Lieske, ze zijn allemaal weer goed bezig. Met nieuwe uitvindingen etc. En zelf ben je ook goed bezig ons op de hoogte te houden van deze ontwikkelingen. Vooral de laatste spreekt me geweldig aan. Zeker omdat wij het er vroeger regelmatig over hebben gehad. Inderdaad, we waren onze tijd enorm vooruit.

ellen coumans zei

O..vroeger? Over colleges?

Dataatste doet me denken aan iemand die op internet in tien minuten een samenvatting geeft van een boek.scheelt je heel wat leesuurtjes..misschien WORDT HET SLAAPBOEK OOK besproken?

ellen coumans zei

IK DENK DAT IK toch maar op groen links ga stemmen dan

en ik hoop dat jes over vier jaar een zijden knie mag hebben en oom een heup..

Cool van die puntentelling .maar geld zal de burger meer aanspreken voor hun goede reisgedrag?

Muziekliefhebbers..die er niet van houden weten niet wat ze missen en..zo missen muziekliefhebbers misschien weer andere geneugtes..

ellen coumans zei

Dat je moet betalen voor samenvattingen van colleges..maar waarschijnlijk mag je de hele avond gratis drinken in jet café dan..

En die zonnecellen..laat ze maar komen