dinsdag, september 30, 2014

Tukken in de tuin

Het was nog zomer en de uitnodigende zon bood een onweerstaanbaar momentje aan om in de hangmat te liggen. Handig dat de tuin nu ook nog eens van pas kwam als ruimte om de bijna tweepersoons hangmat op te zetten. Dat degene hier dankbaar van het moment gebruik maakt, is overduidelijk. Het is alleen nog de vraag of hier sprake is van een mini-nap, original power nap of een lazy man’s nap.

Een tukkie, tegenwoordig ook wel bekend als power nap, is een verleidelijke “bezigheid” om tussendoor wat extra rust te pakken. Het overdagse slaapje schijnt een wondermiddel te zijn voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Ik dacht dat het niet slim was om laat op de dag of voor langere tijd te powernappen omdat dit de nachtrust erna zou verstoren. Maar volgens froot.nl1 zijn er alleen maar voordelen toe te kennen aan het doen van een tukkie. De link toont een kleurrijk en leerzaam overzicht met geïllustreerde feitjes over “napping”.

Wie visueel is ingesteld, zal de hangmatfoto meteen associëren met de lazy man’s nap uit het artikel. Het gaat hier echter om de tijdsduur die de geaardheid van de nap bepaalt en niet de locatie of houding. Ondanks dat is het wel erg aannemelijk om na het zien van de foto de nano, micro en mini-nap uit te sluiten. Muziekje in, teenslippers aan en tukken maar. Niet alleen is het puur genieten, het is ook iets dat o.a. Da Vinci, Einstein en Brahms gebruikten om hun genialiteit op peil te houden. Weg met het schuldgevoel dat luieren nietsnutterig is, want je wordt er alleen maar beter van. En dat is net zo waar als e=mc2.

1)
http://www.froot.nl/posttype/froot/alles-wat-je-nog-niet-wist-over-het-nut-van-een-tukkie-doen/

zaterdag, september 20, 2014

Romantisch?

Ik moest lachen toen een meisje mij vertelde dat ze in haar eentje ‘s avonds romantisch een kaarsje had opgestoken. Lekker romantisch hoor, in je eentje. In mijn ogen was romantisch iets sentimenteels wat je samen deed met de ware. Twee personen zorgeloos afgesloten van de omgeving, onder het genot van een zonsondergang of zelf-gekookt diner. Ik zocht de definitie van romantisch op om mij bij te staan, maar toen kwam ik erachter dat het woord niet zo specifiek was als ik eerst dacht. En dat je inderdaad ook in je eentje romantisch kan zijn.

Voor wie internet wil geloven,  betekent romantisch niet zozeer iets wat slaat op een liefdevol samenzijn, maar op “alleen denken aan lieve en fijne dingen”. Een andere bron definieert romantiek als “een onrealistisch optimisme”. Daarnaast is het ook omschreven als “avontuurlijk”, “dromerig”, of “sprookjesachtig” door een online puzzelwoordenboek. Wie zich flexibel opstelt, kan romantisch dus in veel bredere zin gebruiken.


Volgens deze definities is het bijvoorbeeld zelfs romantisch om vol zelfvertrouwen een project een uur voor de deadline in te plannen (onrealistisch optimisme). Daarnaast kun je als jongen ook samen met andere jongens romantisch gaan voetballen, zonder zelf op jongens te vallen. Mits je uiteraard wel met de hele groep aan lieve en fijne dingen blijft denken. 

Het wordt zo ook een stuk makkelijker voor vrouwen die op zoek zijn naar een romantische man. Hij hoeft niet langer in te zijn voor die typische intieme avondjes, maar kan bijvoorbeeld ook gewoon een avonturier of dromer zijn. Eigenlijk maakt dat het alleen makkelijker voor de mannen om aan de eisen te voldoen; de vrouwen zelf zullen hun prins op het witte paard beter moeten specificeren.