woensdag, juni 24, 2015

Students statistisch model voorspelt niet veel goeds

Youri Pegman (21), tweedejaars student van Psychology and Technology, heeft een model gecreëerd  dat het tentamencijfer van behavioral research methods 2  voorspelt. Ondanks de complimenten van de betreffende professor voor de kwaliteit van zijn model is Youri niet tevreden: “Ik maak geen schijn van kans.”
Het model is gebaseerd op de tentamencijfers en studentenkenmerken van voorgaande jaren. De belangrijkste factoren in deze statistische waarzeggerij zijn of iemand koffie drinkt, op welke rij diegene in de collegezaal zit en hoe iemand zich naar de naar de campus begeeft. Met de factoren die voor Youri van toepassing zijn, komt het model uit op een totaal effect van -5,1 op zijn tentamencijfer. “Het is diep triest, maar wat doe je eraan?”, aldus een kansloze statistiekstudent.
Zijn vriendin, Lucy Bestardt, heeft volgens het model wel een grote kans van slagen. Zij drinkt geen koffie, zit altijd vooraan en komt met de bus naar de campus. Hoe ze de modeluitkomsten moet interpreteren wordt haar door Youri uitgelegd. Zo ook of er niet toch nog hoop is voor Youri zelf: “Het model heeft een R-squared waarde van 0.95. Dat wil zeggen dat het model 95% van de variatie in tentamencijfers kan verklaren met de huidige variabelen. Daarnaast toont de p-waarde aan dat de voorspellingsuitkomsten niet op toeval zijn gebaseerd, dus het model is zo goed als waterdicht.”
Toch is Youri nog van plan de strijd met het tentamen aan te gaan. Geïnspireerd door zijn favoriete trilogie The Hunger Games houdt hij de moed erin: “May the odds be ever in my favor”.

5 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Satire alert. (Speciaal voor El)

J.W. zei

"Ik maak geen schijn van kans", zegt Youri.
Op de Nobelprijs zeker niet, maar voor de prijs van de AvGmH (Armzaligen van Geest met Humor) wil ik hem wel voordragen.

H. Jeusson zei

De cursor (nieuwssite van de TU) heeft het nu ook via Facebook gedeeld :)

ellen coumans zei

el?? (dank), armzaligen van geest?? gedeeld?? word je nu beroemd?? ben benieuwd of ik zou slagen..

Unknown zei

Hee, die ken ik al!