"Wie
nu nog vlees eet, is echt een holbewoner". Ik zal de geciteerde anoniem
houden, maar het had subtieler gekund: opmerken dat de vleesindustrie niet meer
van deze tijd is. Subtieler gemóéten eigenlijk, want ondanks dat vlees veel
vergt van mens en milieu zit niemand op zulke terechtwijzingen te wachten. Vaak
werkt het juist averechts waarmee een goed initiatief tot een inhoudsloze
strijd verbastert. Dat werd duidelijk toen het weerwoord volgde: "Volgende
keer ga ik lekker een kilo biefstuk voor je neus opvreten".
Redenen
om de vleesconsumptie te verminderen, moeten informerend en niet minachtend
gebracht worden. Als een serieuze doch vriendelijke suggestie, een middel om
goed te doen. Van nature is niemand zo duivels om mens en milieu te schaden.
Bewustzijn en kennis groeien weliswaar, maar de gevolgen zijn niet direct
waarneembaar. En de vanzelfsprekendheid waarmee vlees ten overvloede in de
schappen ligt en de hoofdrol vervult in de meeste recepten, maakt het er niet
beter op. Dat dierenleed een dingetje is, lijkt intuïtiever en wordt al langer
voor lief genomen. Maar waarom zou men ook de link leggen tussen
wereldproblemen zoals voedseltekorten, natuurrampen en een onschuldig lapje
vlees?
Bewustzijn
is helaas niet het hele eieren eten. Gewenning voorkomt vaak dat mensen de knop
omzetten. Psychologisch gezien praat gemak veel goed. Daarnaast wordt onterecht
gedacht dat vlees een cruciaal bestanddeel van je voeding is én broodnodig voor
een lekker maal.
Daarom
werkt het bieden van alternatieve smaakmakers wellicht beter dan het louter
verdoemen van vlees. Daarmee kan iemand een verschil maken zonder iets op te
hoeven offeren. Met bijvoorbeeld de volheid van peulvruchten, noten, oliën, of
zout en de kruiden waar vlees vaak zijn smaak aan dankt. Liever niet met andere
dierlijke producten; zo is koeienkaas bijna net zo vervuilend.
Met
een appetijtelijke koerswijziging werk je efficiënt globaal voedseltekort, de
klimaatverandering en natuurrampen tegen. Je afval scheiden is er niets bij.
Vliegvakanties afblazen en de auto de deur uit doen zijn natuurlijk ook
effectief. Maar vlees vervangen met een smakelijk en socialer alternatief is
vele malen makkelijker.
Voor
wie alleen de motivatie of alternatieven mist, kan de afkeuring van een
verheven veganist tegenwerken. En bij sommigen lijkt vlees eten er gewoon te
sterk ingebakken. Jammer dan. Veel, weinig of geen vlees eten is nog altijd een
vrije keuze. Maar laat het dan op z'n minst een bewuste zijn.
5 opmerkingen:
http://www.internationalurbanization.org/uploads/2/3/3/5/23354588/4022618_orig.jpg die mocht er technisch niet bij
Precies. Als mensen bewust een keuze maken valt er inderdaad niet veel meer te doen dan leuke alternatieven bieden, die vaak ook verrassend ontvangen worden , zoals amandeldrankje bij opa ;), Bietburger bij pavlina
Is er nu eens een tabel met alle milieuonvriendelijke activiteiten in quantiteiten?
Hub, hééééélp.
Deze column heb ik eerder onder ogen gehad, maar ik ken ze nergens terug vinden.
Die had ik je ter column-controle gemaild Oop
Een reactie posten