dinsdag, mei 17, 2005

Pinksteren (voor Ellen)

Vijftig dagen na pasen en tien dagen na hemelvaartsdag is het pinksteren. In de bijbel wordt verteld dat de dode Jezus met Pasen weer levend werd en dat hij op hemelvaartsdag naar de hemel ging. Al zijn leerlingen zaten dagenlang in een huis bij elkaar. De bijbel zegt dat ze die dagen al biddend doorbrachten.

Met pinksteren kwam er uit de hemel een hevig gedruis en boven ieders hoofd zweefde opeens een vlam. De Heilige Geest kwam op de leerlingen. Ze konden met iedereen in allerlei verschillende talen spreken over Jezus. Ze doopten de eerste dagen duizenden mensen. Dat was het begin van de christelijke kerk. Vanaf Pinksteren woont God zelf in de gelovigen door de Heilige Geest. Deze Geest komt in mensen wonen als je een relatie met God start, als je een kind van God wordt.

Daarom is het nog steeds een belangrijk feest. Net als kerstmis en pasen duurt het twee dagen. Vroeger werden met pinksteren vanuit de nok van de kerk duiven losgelaten en bloemblaadjes naar beneden gegooid. In Italiƃ« vliegt er nog steeds een speelgoedduif met een vlam over een rail van achter naar voren door de kerk. Daar is vuurwerk op gehangen dat ontploft.

Oorspronkelijk was pinksteren een oogstfeest. Men dankte de goden voor de eerste gerst die van het land kwam. Zigeuners begonnen aan hun trekseizoen. In de middeleeuwen werd pinksteren uitbundig gevierd. Een uitverkoren meisje werd tot pinksterbruid gekroond en op het dorpsplein zetten mannen een pinksterboom neer. Stoere jongens klommen naar de top; iedereen danste eromheen en dronk overvloedig pinksterbier. In gruwelijke spelletjes waren de feestvierders ook heel goed: zwijnknuppelen, katknuppelen en gansrijden. Als het met pinksteren regende, zou het veertig dagen blijven regenen. Vruchten zouden afvallen voordat ze rijp waren en een muizenplaag zou het land teisteren. Maar een bosje vers groen in huis verdreef onweer, ziekte, tovenarij en ongedierte.

Ook tegenwoordig wordt pinksteren nog gevierd: feesten in de kerken, pinkstervuren op Terschelling en andere Waddeneilanden, pinksterprocessies in Vlaanderen, de sinksenfoor in Antwerpen. En pinksterkermissen, -bomen en -bruiden in dorpen die de tradities in ere willen houden.

Geen opmerkingen: