vrijdag, mei 14, 2010

Hemelvaart of Welvaart?


Ik heb het al een aantal keren moeten aanhoren aan het begin van de week. ‘Donderdag en vrijdag vrij! Komt door hemelvaart. Dat was toch iets met Jezus?”. Het is niet nodig om te zeggen dat het vrij hebben belangrijker voor ons scholieren is dan de reden waarom dat zo is. Ik denk niet dat er veel mensen van deze generatie zijn die de betekenis kennen, het is te hopen dat het christelijke deel hiervan een uitzondering is. Helaas moet ik toegeven dat ik ook voor het schrijven van het artikel, eerst informatie heb opgezocht over hemelvaart. Is het een probleem dat mensen niet weten dat Jezus op deze dag naar de hemel gaat om God’s rechterhand te worden, of mag iedereen gewoon bij zijn dat we weer een keer vrij hebben van school, net als met kerstmis en Pasen? Hemelvaart wordt vooral gebruikt om te ontspannen en dingen doen die je op een normale werk of schooldag niet had kunnen doen. Ikzelf heb nu bijvoorbeeld kunnen fietsen met mijn moeder, wat we eigenlijk op Moederdag zouden doen. En ik heb natuurlijk dit artikel kunnen schrijven. Ik vind het niet erg om een vrije dag te hebben en ik heb er zeker niks op tegen. Maar dat we hiervoor drogredenen gebruiken als hemelvaart terwijl we daar niet eens van weten wat het is, vind ik een beetje vaag.

4 opmerkingen:

doortrapper zei

Yep, en wordt het dan ook niet tijd dat we de feestdagen van de andere godsdiensten gaan vieren?

ellen coumans zei

ja, dat zou mij ook wel goed uitkomen =)

ellen coumans zei

wie is mijn naam aan het misbruiken?
ja..hebben we er wel genoeg bij stil gestaan dat de dag dat we op de fiets zaten er ook iemand naar de hemel ging? zo jezus en god (jezus mag nu mee bepalen) het wel goed vinden dat we dan gaan fietsen? het is toch een vreugdevol gebeuren? er mag niet gewerkt worden maar wel gefietst en naar meubelboulevards gegaan worden? dan werken zij toch ook? IK SNap er niets meer van, hoop dat god en assistent dit wel (nog) doen..

J.W. zei

Ja, dat was vroeger veeeeel makkelijker. Wij wisten toen waarom Kerst,Pasen, Allerheilgen en Hemelvaarten feestdagenn waren. En vonden het zo nu en dan zelfs een beetje krenterig dat de kerk er niet meer van bakte. Want het zijn gewoon kerkelijke feestdagen, die de Staat heeft moeten overnemen.
Inderdaad Doortrapper, nu de suikerfeesten nog.