donderdag, augustus 12, 2010

Mijn eerste week Maastricht

Rust, gezelligheid en pleinen. Dat zijn de eerste drie woorden die in me opkomen als ik nu aan Maastricht denk. Deze stad heb ik als eerst ontdekt met drie wandelingen met de gang, met behulp van het boekje '100 % Maastricht'. Daarna heb ik nog vijf dagen in Maastricht geleefd. Mijn eerste indruk van Maastricht is binnen.

Of het nu door de vakantie komt, door het lekkere weer of door het feit dat de mensen in Maastricht altijd zo zijn, iedereen lijkt zo relaxt. De sfeer is gemoedelijk en niemand lijkt haast te hebben. Boze mensen en zwervers lijken niet te bestaan. De relaxtheid bleek trouwens ook een slechte eigenschap te kunnen zijn, toen we na een kwartier nog niet waren geholpen door een serveerder in een café tijdens onze eerste wandeling... Maar toen we doorliepen naar het volgende café, kwam daar gelukkig wel iemand snel naar ons toe.

Verder vind ik het zo leuk dat je van Maastricht van plein naar plein loopt: Plein 1992, het Vrijthof, de Markt en het Onze-Lieve-Vrouwenplein. Alles ligt op loopafstand van elkaar, de pleinen zijn gezellig druk en ze zien er verzorgd uit. Bovendien zijn er heel veel winkels, verspreid over het centrum van Maastricht. Elke winkel die ik wilde bezoeken was er in de buurt. Natuurlijk heb ik óók met de hand bereide patat gegeten bij Friture Reitz op de Markt. Het was moeilijk kiezen, want op de weg ernaartoe werd je verwelkomd met een heerlijke, sterke geur vanaf Ivy, een snoepwinkeltje waar ze zelfgemaakte Luikse wafels verkochten.. hmmm. Dat wordt iets voor de volgende keer.

Ik heb twee tips voor de Maastricht-tourist: Luna Rossa en het Servaas Café. Luna Rossa stond nog niet in het '100% Maastricht'boekje, dus ik wilde het ze gelijk opsturen. Helaas was het al geupdate op de site:

Luna Rossa
Meesterkok én meesterijsbereider Huub Biro heeft 1 augustus zijn 2e Italiaanse ijssalon geopende, deze keer aan de overzijde van de Maas. Pal aan de achterzijde van de OLV-basiliek, aan de voet van de Stokstraat. In de eigentijdse ijssalon ligt het door Biro versgedraaide ijs prachtig en royaal gegarneerd. Wel 20-30 smaken, en een bijzondere keuze aan friszoet sorbetijs. Graanmarkt 4 (hoek Stokstraat), Maastricht





Persoonlijk kan ik het lichtgroene ijs aanraden.. ik weet helaas niet meer wat voor een smaak dit was! Er is trouwens ook sorbetijs voor de mensen met te hoog cholesterol.. (:

Het Servaas café stond sowieso al in het boekje. Je kan er heerlijk rustig eten aan de Maas(mooi!), je wordt snel en vriendelijk geholpen(daar houden wij wel van), de porties zijn groot(dus eigenlijk niet zo geschikt voor oma..) en het eten is lekker. Ze hebben natuurlijk de beroemde patat met zuurvlees, maar je kon ook kiezen voor bijvoorbeeld vlees, vis, salades en vegetarische gerechten. We hebben er heerlijk gegeten en nog vrij goedkoop ook. Kijk voor meer informatie op de site:
http://www.servaascafe.nl/

Dus sla dit café en deze ijssalon zeker niet over!

Vanaf 23 augustus ben ik weer te vinden in Maastricht, dan heb ik mijn INKOM-week. Hierbij is het de bedoeling dat ik het (studenten)leven in Maastricht leer kennen... ik ben benieuwd!

4 opmerkingen:

ellen coumans zei

aangezien ik tot de gang behoor heb ik het eea al mee ogen ervaren...je waant je inderdaad op vakantie..maar..bij het st servaas cafe heb ik nog geen ervaring opgedaan dus..dat wil ik nog wel eens mee maken
heb ook nog een 3 tal wandelingen waar dat misschien mee gecombineerd kan worden..

doortrapper zei

'lekker eten' komt misschien eerder bij me op als ik dat zo lees

J.W. zei

Lies, bedankt voor de recommendatie. Luno Rosso hebben wij, de gang, al gehad, dacht ik. Het Servaas café moeten we nog doen. Voorlopig thuis met hun muziek, waarvan nr. 7 wel stemmig is. Gaan we ter plekke beslist verifiëren.

Anoniem zei

mestreeeech, mot waal gans gezellig zin. Stjudeiere doa? Kummst ste neet aan tou, wah?
Veul plezeer!