zaterdag, september 25, 2010

101 dalmatiërs, dat zijn er pas echt veel!


Is het iemand al eens opgevallen hoe graag wij bezig zijn met het ronde getal? Het was iets wat me al een tijdje geleden is opgevallen. Eigenlijk is het gek dat het mij niet eerder is opgevallen, we komen het zo vaak tegen in de samenleving. Daarna begon ik erover te denken en wil ik twee belangrijke punten noemen. Afronden op een rond getal en gebruik maken van meer of minder dan het ronde getal. Oké, dat klinkt misschien een beetje vaag. Maar na mijn uitleg valt dat hopelijk wel mee.

Het ronde getal gebruik ik zelf vaak bij het lezen van een boek. Ik lees altijd door tot een getal wat eindigt op een 0 of een 5. Als ik weer ga lezen doe ik precies hetzelfde. Stel dat ik op bladzijde 23 ben, dan lees ik toch nog door tot bladzijde 25. Het geeft een voldoening. Dit is één van mijn persoonlijke ticjes, maar de hele wereld heeft ook een grote tic. Jubileums. Als een bedrijf 50, 75 of 100 jaar bestaat is het groot feest, het bedrijf heeft waarschijnlijk een goede omzet gemaakt in de loop der jaren en is niet failliet gegaan, iedereen blij. Dit geldt ook voor huwelijken. Mensen zijn blij dat ze na 25 jaar het nog steeds met elkaar uithouden, het is ook een voldoening omdat je iets hebt gepresteerd, als een missie die is voltooid. Op naar de volgende missie, houden we het samen nog 25 jaar vol?

Dan wou ik het “minder of meer” onderdeel noemen. Dit komt duidelijk het meest voor in de marketing. Zowat alle producten worden aangeboden voor x,99 euro. Het zal wel werken want bijna elk bedrijf maakt er gebruik van. Nu heb je juist een voldoening dat je net geen hele euro meer hebt betaald, wat ben je toch een handig zakenman. Het tegenovergestelde effect werkt weer bij dingen waarbij je juist meer dan van iets krijgt. Als voorbeeld gebruik ik mijn elektronisch drumstel. In de advertentie stond een drumstel voor 399 euro met meer dan 25 verschillende drumstellen ingebouwd. Dat is pas een goede deal, je spaart een hele euro en je hebt ook nog is “meer dan” iets. Voor mensen die geen idee hebben wat een elektronisch drumstel is, veel te modern, heb ik een ouderwetser voorbeeld. Boeken. 101 moppen boekjes. 100 mopjes vind ik al grappig, maar 101 is toch helemaal te gek?

Aangezien ik als doel had maar 250 woorden te gebruiken, wordt het nu tijd om te stoppen. Ik loop ook nog een artikel achter dus ik spaar mijn woorden voor het volgende verhaal. Ik zou nog meer voorbeelden kunnen geven, maar ik ga ervan uit dat iedereen dat nu zelf kan verzinnen.

5 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Voor de duidelijkheid: Ik rond niet af met huisdieren tot 5; één zenuwachtig nagelbeest is méér dan genoeg :)

ellen coumans zei

en ik maar denken dat het weer over beums gaat, maar...het waren gelukkig dalmatiër dit keer!bijna net zo schattig als dat nageldier!daar gaan we het jubileum niet mee halen, maar...ook van een lustrum gehoord?? dat hebben we afgelopen maand met beums 'meegemaakt', maar...aangezien de mensch ook graag een beetje meer wil, vieren we dit gewoon een beetje later!want...niemand heeft die dag aan beums gedacht!!

john zei

Destijds heb ik het feit, dat ik 50 jaar op deze aarde verbleef, een jaar later gevierd, dus rond mijn 51e verjaardag. Wat is de wetenschappelijke analyse van dit feit? Dat is de vraag aan de jongeheer H. Coumans, toekomstig proffessor in de discrete getalkunde.

doortrapper zei

Leuk he, psychologie. Scheutje economie erbij, en dan ga hier nog maar eens met je zus over praten ....

J.W. zei

Beste Hub, je hebt me aan het denken gezet. Gebeurt niet vaak, hoogstens eens in de 5 dagen en dan duurt het minstens een halve ofwel 0,5 dag, voor het ophoudt. En zeker wel 10 dagen voor het tot enigerlei conclusie leidt. Dat is al minstesn 75 jaar zo.
Maar goed, hoe kom je er toch bij dat we alles in ronde getallen willen beschrijven?