vrijdag, oktober 01, 2010

commensalisme of mutualisme?

Onderstaande foto laat ons een relaxt momentje met oma, ouders en kinderen zien. Opa maakt de foto. Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen kleinkinderen en grootouders, waaruit bleek dat dit soort momentjes heel belangrijk zijn voor de kinderen. En de grootouders? Hebben zij hier ook nog profijt van?
Opa's en oma's zijn vaak minder gestrest en geduldiger dan ouders als het gaat om omgaan met kinderen. Hierdoor zal een kind het leuker vinden om iets te leren van een grootouder en zal het meer zelfvertrouwen en vertrouwen in de wereld ontwikkelen. Ook zien kinderen opa's en oma's als een echt vertrouwenspersoon. Vaak leren de kinderen ook wat regels, normen en waarden aan van opa en oma. Zo weet ik nog steeds dat ik van oma altijd eerst moet proberen voordat ik zeg dat ik iets niet lust en zo weet ik van opa dat ik moet vragen of ik 'af de tafel mag'.
En opa en oma dan? Die hebben toch al genoeg op moeten voeden, wat is hun voordeel? Ten eerste is dat natuurlijk onze gezelligheid, ten tweede blijven opa en oma op de hoogte van de moderne ontwikkelingen. Zo hebben opa en oma door ons pas nog ontdekt hoe makkelijk je kunt bellen vanuit Nieuwerkerk en Maastricht tegelijk naar Geleen!
Ook noemden veel grootouders hun kleinkinderen een bron van vreugde en trots. Bovendien bleek de gezondheid baat te hebben bij kleinkinderen door de inspannende activiteiten en het lachen met de kinderen.
De voordelen voor de ontwikkeling van een kind zijn er dus vooral op jonge leeftijd van het kind. Ik spreek uit ervaring dat de goede band met opa en oma zeker goed(&leuk!)voor ons is(geweest), dus ik zal het onderzoek niet tegen spreken. Leuk dat het nu ook ondersteund wordt door onderzoek, ik wilde het even met jullie delen.

Bron: Psyche&Brein nummer 3,2010
Naar onderzoeken van pedagogen Jurgen Zinnecker en Brigit Jackel.


5 opmerkingen:

J.W. zei

Inderdaad Lies, we hebben ontzettend veel P&P ofwel Plezier en Profijt van jullie gehad.
En als onderzoek uitwijst dat jullie er ook nog iets aan hebben gehad, prima, mag je nu 'af de tafel'.

Hub zei

Oop zei ook altijd dat je niet met volle mond mag praten. Alhoewel hij tegenwoordig zelf nog wel is wat mumpelt met zijn mond vol met pindakaas.. Dus is het nu tijd dat wij dat hem gaan leren?

J.W. zei

Met stroop mag het wel?

ellen coumans zei

ik begrijp dat de kleinkinderen (hub) hier zijn handen nog vol aan zal hebben..tja..nu is het jullie beurt!!en nu maar hopen dat , als de rollen omgekeerd zijn, er ook nog steeds een p&p relatie zal blijven bestaan..

Ine zei

leuk om met ons te delen, Lies. Levert weer een hele vervolgdiscussie op :)
Veel succes met het opvoeden der oops en ooms... :)