zondag, oktober 10, 2010

Geen educatieve Film?

In de filmwereld zijn veel genres, horror, romantiek en actie zijn een paar voorbeelden. Sommige films zijn ook een combinatie van verschillende genres. Iedereen heeft zijn voorkeur, maar als je het over educatieve films hebt, of in ieder geval een film waarvan je iets bij moet blijven, hoor je nooit iets over actie en horrorfilms. Eigenlijk vind ik dat je van elke film wel iets kunt leren en daarom vind ik eigenlijk maar heel weinig films slecht, terwijl er wekelijks recenties worden geschreven hoe slecht films wel niet zijn. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd dat er weinig in een film gebeurd. Dit is misschien juist zo goed aan de film, dat het geen ongeregeld zooitje is. Waar films voor mij wel op kunnen afgaan, is het gebruik van computer effecten die te fake zijn, maar dit heeft verder niets met het verhaal te maken. Het belangrijkste aan films kan zijn dat je een ervaring opdoet, terwijl je daarvoor niet van je bank hoeft te komen. Bijvoorbeeld bij een oorlogsfilm of een film over de bevolking in Afrika. De beelden laten je het zo erg beleven dat je meevoelt met de personen in de film en dit leert je hoe blij je moet zijn dat je elke dag kan eten en drinken, in vrede. Van tekenfilms leer je meer over dingen die onrealistisch zijn. Het leert je creatief te denken, maar ook kun je in de Simpsons Movie zien dat hoe dom en gek Homer ook is, hij altijd zijn best doet om zijn gezin bij elkaar te houden. Dit lijkt me toch een mooie gedachte voor elk mens. In heel veel films komen ook mensen voor, en zodra deze met elkaar omgaan ben je als het ware aan het kijken naar een psychologisch schouwspel. omdat in ons brein alles uit beelden bestaat, onthoud je dingen uit films beter, zeker omdat deze beelden worden gecombineerd met geluid en zo is het ook veel leuker om naar films te kijken dan het lezen van een boek. Mijn biologieleraar snapt dat blijkbaar al, misschien heeft het iets met zijn vak te maken, maar hij wisselt zijn aantekeningen af met filmpjes over het uitgelegde onderwerp. Natuurlijk blijven speelfilms leuker, James Bond op een sneeuwscooter met 10 gewapende achtervolgers, is een film met een verhaal en legt niet alleen uit hoe er een dode lichaamscel wordt opgeruimd..

6 opmerkingen:

drtrppr zei

Dus daarom alles maar YouTupen? En het gaat om de plaatjes,en laat die nu net ontbreken bij je tekst.

hub zei

O oeps. Dit plaatje had ik er wel bij gezet maar is nu verdwenen: http://www.desktopexchange.com/gallery/albums/The_Simpsons_movie_wallpapers/the_Simpsons_movie_9.jpg

ellen coumans zei

bedankt voor de tip! ik raak (voortaan?)geen boek meer aan, scheelt me jaaaaaren door de filmversie ervan te bekijken!

Lieske zei

Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd dat er weinig in een film gebeurd moet zijn: (...)gebeurt..
Ik ben het met je eens, ik leer zelfs meer van The Simpsons dan van zo'n stomme CKV-film voor school! ;p

J.W. zei

Terwijl het opruimen van een lichaamscel zeker zo opwindend kan zijn als dat van een een maffiacel. Hoe flikt 't lichaam dat toch? En voor je 't weet, ga je er nog iets over lezen ook. Schande van de tijd dus? Nou ja, ook een mening, zou de kroonprins zeggen.
Overigens: welk plaatje had je als ondersteuning meegegeven?
Zodat we niet alleen hoeven te leeeezen.

J.W. zei

En jawel Hub, heb ik je weer gered door de afbeelding op te sporen en erbij te zetten.
Wat weten jullie ook van pc-problemen.