donderdag, oktober 21, 2010

Ik kies bewust!


Het Voedingscentrum had vast geen 'Ik kies bewust' of 'Gezonde Keuze Klavertje' - sticker op het 'winnende ontbijt' uit Hubs onderzoek geplaatst. Daar dacht ik aan omdat ik het boek 'Koken kun je zelf', een uitgave van het Voedingscentrum, uit de bibliotheek van pap&mam gehaald. Er staan heel wat weetjes in over eten, waardoor mijn informatie over gezond eten weer naar boven werd gehaald. Ik zal ze even noemen, zodat degenen die het vergeten waren-of nooit hebben geweten, ook weer wat gezonder kunnen eten. Natuurlijk mét een onderbouwing.

*Neem maar groente en fruit 'vers uit de vriezer'. Door de korte verwerkingstijd blijven de vitaminen het beste behouden als ze ingevroren worden. Ze bevatten meer vitamines dan verse producten. Verse producten bevatten weer net wat meer vitaminen dan groenten uit blik, maar dit maakt niet heel veel uit. Eet dan maar een stukje fruit meer.
*Bewaar je verse eten niet te lang. Vitaminen in aardappelproducten, groen
te, vlees-, vis, kipproducten en jus d'orange blijven niet langer goed dan 3-4 dagen(1-ster koelkast), 14 dagen-1 maand(2-sterren koelkast) en 1-3 maanden(3-sterren koelkast).
*Laat bevroren eten eerst ontdooien voordat je het kookt. Zo hoef je het minder te verwarmen in de pan, wat vitaminenverlies tegengaat. Als je echt niet kan wachten, doe het dan zo: Laat bevroren groente in een bodempje kokend water op een laag vuu
r gedeeltelijk ontdooien. Breng de groente op een groot vuur aan
de kook zodra er voldoende ijs is ontdooid om aanbranden te voorkomen. Dit geldt voor echte diepvriesgroenten die nog gaar-gekookt moeten worden. Groenten uit blik hoef je maar enkele minuten op te warmen, ontdooide groenten ongeveer 10 minuten.
*Ontbijt. Je lichaam moet opstarten.
*Ontbijt gezond. Dus niet bij de Mac en met bruinbrood in plaats van witbrood. Bruinbrood bevat meer ijzer, vitamines en voedingsvezel dan witbrood. Voor de ik-lust-geen-bruinbrood-mensen is er altijd nog het alternatief wat oma koopt: witbrood waar brui
n in zit!
*Af en toe een eitje. Een eitje kan een stukje vlees of vis vervangen, maar zit vol met cholesterol. Andere goede vervangers van vlees en vis zijn peulvruchten en karnemelk.
*Schrap of schil niet weg wat goed eetbaar is bij groenten en fruit. Vlak onder de schil zitten ook nog veel vitamines!

Wat voor mij echt nieuw was, was dat je eten maar zo kort in de vriezer mag bewaren. Is dat wel zo? Het VitamineInformatieBureau zegt dat tijdens het bewaren van ingevroren voedsel vitamines over het algemeen goed bewaard blijven, mits de verpakking luchtdicht is afgesloten. Ze zeggen er alleen niet bij hoe lang dit kan...

In ieder geval: volg deze richtlijnen, dan voel je je misschien ook weer minder schuldig als je gaat ontbijten bij de Mac!


3 opmerkingen:

J.W. zei

Lies, om te voorkomen dat we ons ooit schuldig zouden voelen, gaan we dus niet naar MacD om te ontbijten. "Trouwens", zegt LP, "bij ons is het ook veeeeel beter."
Waar hebben we dat eerder gehoord?

ellen coumans zei

leuk boek,mag ik dat ook eens lenen?? doet me deugt dat mijn kinderen toch wat van mijn tic hebben meegekregen..

J.W. zei

Lieske, wanneer gaat de oproep voor Kerstmis de lucht in?