zondag, oktober 17, 2010

Zo maar een zondag

Enig idee hoeveel planeten er zijn? In ons zonnestelsel dan, want in de kosmos zijn er een veelvoud daarvan.
Maar in ’t onze?
Negen dus? Altijd geleerd en goed onthouden?
Sinds dit jaar zijn het er nog maar acht. Pluto is geen planeet meer.
Is dat even schrikken? Je ligt er natuurlijk niet wakker van, maar geeft het niet te denken dat in het stadje Centralia, in de Amerikaanse staat Pennsylvanie, al jaren lang een kolenmijn brandt, die we niet kunnen blussen? In 1984 is het stadje geëvacueerd; het vuur zal waarschijnlijk nog eeuwen blijven branden, smeulen eigenlijk, maak ik er zelf van.
Het komt al dichter bij huis, maar slecht slapen doen we sinds 1984 toch ook niet echt, althans niet om die reden en voor zover we überhaupt in 1984 al ademden.
En dat de oudste resten van meercellig dierlijk leven zo’n 2,1 miljard jaar oud zijn, is misschien ook niet iets om je wakker te houden. Inderdaad, dat was voor onze tijd, dus...
Een enkeling moge zich dan nog interesseren voor de dinosaurussen, en hoe die 60 miljoen jaar geleden aan hun einde kwamen, maar dat is ook maar voor even. En momenteel hooguit nog belangrijk voor de brontosaurussen in de politiek, die willen weten hoe zij dus aan hun einde gaan komen.

Maar dan even dichter bij huis.
Wist je dat meeuwen steeds vaker hazen vangen en hoe dat komt? Mogelijk weet onze vogelkenner ome Jos daar alleen het antwoord op. Zo ja, dan zou ik dat in elk geval gaarne vernemen.
En ook waarom duiven in kansspelen beter zijn gebleken dan mensen? Want dat is door Amerikaanse psychologen aangetoond.
En over het vlot van mierenlijfjes, waarmee mieren zich opofferen om hun ‘medemieren’ bij gevaar over water te zetten, heeft zelfs Eric Sauer in zijn conference ‘Smulpapen’ (zeer aan te bevelen) een monoloog opgenomen.

Dat kapucijnapen een geweldig gevoel voor rechtvaardigheid bezitten, bonobo’s kannibalisme kennen en chimpansees in Guinee in staat blijken de vallen van jagers onschadelijk te maken en rouwen om gestorven soortgenoten, doet vermoeden dat we inderdaad van dezelfde familie stammen.
Maar wat moeten we met het feit dat de mannen in de natuur steeds ‘vrouwelijker’ worden? Dat zal menigeen ook niet verdrieten, de natuur, dat zijn wij toch niet? De welvaartsmens wordt overigen genetisch steeds zwakker, zo blijkt, maar ook dat zal onze tijd wel duren.

Maar dan komen we opeens toch heel wat dichter bij huis.
Want:
- Glimlachende honkballers blijken langer te leven
- Kreunen zet tegenstander op het verkeerde been en zal mogelijk bij tennissers straks als niet geoorloofd, dus verboden gaan worden,
- Mannen zijn écht anders, zo blijkt uit recent hersenonderzoek, maar de slimme lezertjes onder ons, althans de minder softe, wisten dat al lang. Overigens is dat geen waarde oordeel, maar gewoon een zijnsoordeel en hoe eerder we
dat in ons dagelijks leven gaan waarderen hoe eerder iedereen op de plaats komt waar hij het best functioneert. In de sport hebben ze dat al jaren door en zeurt niemand erover dat er in het mannenteam zo weinig vrouwen zitten.
En wist je dat ze ook al seks, kunst en rock-’n-roll ín de Oude Steentijd hadden? Van het eerste hadden we al een vermoeden, maar van de rest ook?
Ja, 60.000 jaar geleden al. De moderne mens, de Homo Sapiens sapiens was toen net, nou ja zo’n 10.000 ervoor, op het toneel verschenen.
En heeft zich ongetwijfeld nog vermengd met de –uitstervende- Neanderthaler. Die had rood haar, een recessieve eigenschap, en betekent dat nu dat iemand met rood haar een voorvader heeft gehad die vreemd is gegaan?

En, heel dichtbij, leren we dat de hersenen van topsporters, topmusici en topmanagers iets heel specifieks gemeen hebben, ze kunnen namelijk complexe informatie sneller verwerken dan de gewone man in de straat. Daarmee krijg je opeens wat meer inzicht in de Mozartjes, de Cruyffjes en vul maar in.
Het wordt dus tijd, vinden de onderzoekers, dat dergelijk toptalent zo spoedig mogelijk wordt onderkend om, al of niet gezamenlijk, speciale opleidingen te gaan krijgen. Alleen op die manier kun je op die gebieden toonaangevend blijven.
“’t Werd tijd”, meent Ludo Diels, “want de ‘homo stupidus’ heeft al in de eeuwen der eeuwen geleefd en geheerst.” Nu is dat ‘nen Belg, Hugo, dus wat moeten we daar nu mee?
Nergens voor nodig, zeggen vele anderen. Voor zover het mannen zijn, zijn dat misschien degenen die steeds vrouwelijker worden?

Genoeg voor deze zondagochtend.
Wie weet, roept het ondanks het vroege uur, hier en daar toch een meer of minder diepzinnige reactie op.

15 opmerkingen:

drtrppr zei

Zondagochtend gekeken naar ontstaan van heelal:
http://dsc.discovery.com/videos/stephen-hawking-story-of-everything/
Van Hawking, van boek dat in de serre ligt.

ellen coumans zei

jammer, dat de tijd van zondag'ochtend' er niet bij staat, want ook dat zal wel steeds meer verloederen sinds de homo slapiens slapiens..

hoe ik mijn zondagochtend heb beleefd, voortbordurend op dit schrijven

1) kolenmijn: de complete reddingsoperatie van de 33 Chileense mijnwerkers heeft 1,5 dag geduurd : hier heeft wel de hele wereld meegekeken..

2) in polen de ontdekking gedaan is van een dinosaurusachtige die 1 miljoen jaar na de grootste massasterfte leefde..

3) charlie , de rokende 'zuid-afrikaanse' chimpansee is overleden op 52 jarige leedtijd, 10 jaar later dan een gemiddelde chimp

4)het schijnt dat het harde schreeuwen, gillen en kreunen van (vooral vrouwelijke ) tennissers helpt..

5) DE SPECIALIST aangaande rood haar nu even niet bereikbaar is , omdat hij de activiteiten van zijn zus overneemt nu zij niet meer woonachtig is in Nieuwerkerk

6) van Nistelrooij een school heeft opgericht voor talentvolle kinderen..

ellen coumans zei

nagekomen bericht:

neanderthalers zorgden voor de zwakkere in de samenleving (blinden, mensen met misvormde voeten, hersenafwijking)

J.W. zei

Wat een verschil Jeu, om het ontstaan van het heelal achter het kastje te moeten zien, wanneer zij welk onderdeel dan ook willen uitzenden of je any time te kunnen verdiepen in het hele verhaal op de plaats die je zelf verkiest.
Is dat geen ware vrijheid, geen ware vorm van aristocratie zo je wil? Of draaf ik weer door?
En kijk, wat een interessante aanvullingen. Mag ik die -kostenloos- in mijn volgende druk meenemen? Uiteraard met vermelding van de bron(nen).

hub zei

Over dat kampvuurtje in Verweggistan: dat stond ook in de Quest. Die heb ik bij jullie gelezen! Net als andere mooie natuurprachten. Konden wij daar maar is heen..

Misschien moeten ze boven dat vuur een generator hangen, ik denk dat de stroom die daarvan gemaakt kan worden heel wat mensen in Afrika of waar dan ook blij maakt. En als dat vuur wordt geblust, is het misschien ook gebeurd met het broeikaseffect.

J.W. zei

Goed idee Hub, ware het niet dat Pennsylvanië in de States ligt en je dan nog een heel eindje moet om in Afrika te komen.
En ja dat broeikaseffect. Weet je wie de grootste vervuiler is? Wat dacht je van de CO2 die je zelf produceert, iedere keer als je uitademt.
En dat met z'n 6 miljarden of zo.

Lieske zei

weer wat geleerd!

J.W. zei

Ellen, waar heb je die wijsheid over die Neanderthalers vandaan? Ik geloof zonder meer dat ze goed voor elkaar zorgden, maar hoe kom je aan de voorbeelden?

ellen coumans zei

maar meneer gielkens, u weet toch ondertussen wel medium wij gebruiken? het komt elke week naar u toe,en u maakt er zelf een selectie uit! dus..ook dit zal u weer onder ogen komen..vrij binnenkort..

J.W. zei

Ah, de Kids week?

ellen coumans zei

sevendays vandaag de dag, maar je ziet, ze schuwen geen enkel onderwerp
hoe zit het met 31 oktober?? dat wordt toch ook een dag voor de geschiedenis?

J.W. zei

Het is de week van de geschiedenis, liefje. Inderdaad, 31oktober is daar een dag van. Zullen we zeggen dat het dan voor ons, minnaars van de geschiedenis, onze dag en week is?

ellen coumans zei

onze dag en week?? wat dacht u van john/s dag en week???

J.W. zei

John's dag en week? We weten dat John op ieder moment zo maar ieder verhaal kan binnen stappen, maar hoe komt-ie hier nu weer binnen?
Historicus? Musicoloog? Bioloog? Fijnproever? Erudiet? Acteur? Filmheld? Auteur of gewoon een aardige jongen?
Noem s.v.p één kenmerk.

ellen coumans zei

wat dacht u als acteur, publicist??