dinsdag, januari 11, 2011

Bijna 16-waardig


Bij 18 jaar denk je aan autorijden, en misschien ook wel aan sterke drank. Als je 16 jaar bent denk je aan “slappe” drank, maar natuurlijk ook aan rijden op je scooter. Helaas was een theoriecertificaat niet meer voldoende om een scooterrijbewijs te krijgen toen ik 16 werd, dus moest ik ook nog een praktijkexamen doen. Dat heb ik nu eindelijk een half jaar later gedaan en ik ben geslaagd, ondanks ik niet de goede snelheid aanhield, maar voor de rest had ik geen fouten gemaakt. Het is vaker zo in het leven, dat je het al voor elkaar hebt. Maar met die gedachte moet je voorzichtig zijn. Want ik heb mijn praktijk wel gehaald, maar tussen dat en je echte geldige rijbewijs krijgen zit nog een stap, ontdekte ik toen ik naar het gemeentehuis ging. Het was ook nog is in de toetsweek, dus ook nog met het risico hiermee zoveel tijd kwijt te zijn, dat ik de volgende dag een onvoldoende zou krijgen. Maar goed, daar stond ik dus voor het gemeentehuis, goed voorbereid, want ik had mijn identiteitsbewijs en een foto bij me. Na een paar minuten zat ik tegenover een man van Publiekszaken.

‘Ben je net geslaagd? Gefeliciteerd!’ ‘Bedankt, maar nu wil ik graag mijn rijbewijs.’ Mag ik je identiteitsbewijs zien? Ja. Woon je op Gouwe 21? Ja, anders staat het daar toch niet. En heb je ook een foto? Ik leg mijn foto, dezelfde als van mijn ID op tafel.’Dit ben jij niet’. Ik kijk op en probeer me te herinneren of ik niet een foto van mijn zus of mijn hond heb meegenomen. ‘Dit ben jij al lang niet meer, moet je zelf is kijken.’ Ik weet wat dit betekend, en om mijn 5 euro te willen redden zeg ik: ‘maar die staat toch ook op mijn ID?’. Niet goed natuurlijk, dus moest ik naar het hokje om nieuwe foto’s te maken, die 5 euro kosten.

Teruglopend naar het loket kwam er een nare gedachte in me op. Als die foto niet goed is, zit ik hier straks ook nog wel even om mijn ID bij te werken. Toen ik vroeg op dat klopte, zei de man dat ik mijn ID-foto pas hoefde te veranderen als het verlopen was. Alsof het praktijkexamen nog niet duur genoeg was, moest ik ook nog eens 38 euro betalen aan de Gemeente.

En toen moest ik vijf werkdagen wachten, waarvan er nu één voorbij is. Toen ik thuis kwam, liet ik de nieuwe foto’s aan mijn moeder zien.’Hahaha, je lijkt wel een holbewoner!’. Ik pakte mijn schoolboeken en verdween naar boven. Zestien zijn is niet gemakkelijk.

11 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Ik loop nog heel wat artikels achter, dus verwacht maar een hoop leeswerk na de toetsweek.

H. Jeusson zei

die komma's kunnen zeker wel weg bij geslaagd? En voor de rest geen fouten gemaakt klopt niet. En ontdekte toen ik...

Ik lees het nu pas helemaal na, even verbeteren.

ellen coumans zei

ah...wat ben ik een slechte moeder!! je hebt het nu wel van je afgeschreven..om het (weer) goed te maken zal ik zeggen dat je 3 fouten in je artikel hebt staan. 1 hele ernstige ..(vervorming van betekenen), je gebruikt msn taal (is=eens) en je vergeet een keer het woordje 'dat' in het begin van het artikel, maar ik moet zeggen..ik vond het weer erg leuk om te lezen, misschien omdat ik ook de praktijk belevingen er bij heb??
nog 6 maanden wachten en dan ziet de wereld er weer heel anders uit..of de taarten voor een scooterexamen dan nog zo 'groot' zijn...

H. Jeusson zei

Mam, wees dan ook zo sportief om de derde fout te vertellen!

ellen coumans zei

het zijn er 3 hoor, gebruik je oogjes eens net zo goed als bij het scooter examen..je kan alles van me zeggen, maar..sportief ben ik best wel hoor

H. Jeusson zei

ik lees het precies hetzelfde.. Wat is dan de eerste fout? Want ik dacht dat je bedoelde dat msn-taal die eerste fout was, dus vandaar 2.

ellen coumans zei

1 hele ernstige ..(vervorming van betekenen)

J.W. zei

5 euro kostten, lijkt hier beter

op = of
foto veranderen als ze verlopen is.

Maar wel weer een zeer lezenswaardig verhaal.

Jos Gielkens zei

Foto's verlopen als ze veranderd zijn.......

Jos Gielkens zei

Maar ik moet bekennen dat we inderdaad enkele "heerlijke" schrijvers in ons midden hebben, want het stuk leest weer als vanouds "lekker weg"!!

ellen coumans zei

ja, dat is inderdaad een leuke..zo goed heb ik het stuk dan niet gelezen..? foei!