zondag, april 10, 2011

De zwanenfluisteraar




Nieuwerkerk aan den IJssel, achter in de sloot bij Gouwe 21. Onrust heerst in het donkere water wanneer de zwanen in de buurt zijn. Eenden kwekkeren er angstig bij weg, honden proberen hun baasjes die langs het water lopen nog te beschermen, maar toch zijn we allemaal een beetje bang voor de twintig-kilo-wegende watervogels. Dat is niet zo gek, want zwanen zijn in staat om met hun enorme vleugels bot van mens en dier te kunnen breken. En ze zijn altijd agressief in onze sloot.

Nu is er, naast dat er altijd witte zwanen zijn, ook een paar keer een zwarte zwaan voorbij gepatrouilleerd. Die is nog agressiever dan zijn witte soortgenoten, ook tegen de witten zelf. Bommel had al eerder heibel met deze kwade doch mooie zwaan, maar nadat de zwaan zich groot had gemaakt liet onze labrador het even voor gezien.

Het was vrijdag 8 april, toen Lieske bezoek kreeg van vrienden en familie die haar kwamen feliciteren. Djoons, behorende tot de familie, was ook van de partij en dook meteen met Bommel de tuin in, het was namelijk lekker weer en Djoons had geen idee wat voor monsters er in onze sloot zwemmen. Bommel wilde met de bal spelen en ik gooide de bal, die via een stuiterende omweg in de sloot belandde. Bommel stond hulpeloos bij de sloot terwijl de zwarte zwaan hem al had gezien en op hem afkwam. Ik riep Bommel nog maar hij wilde niet zo goed luisteren.

Nog voordat er een gevecht kon uitbreken stond Djoons ook al bij de sloot. Hij had de zwaan niet eens in de gaten en boog zich voorover om het balletje uit het water te pakken, met zijn rug gekeerd naar de zwarte zwaan. Ik zei dat hij moest oppassen, maar liet daarna even zien hoe kalm de zwaan wel niet was en heeft de zwaan bijna kunnen aaien. Zover is het niet gekomen, omdat de zwaan na minder dan 50 cm afstand genaderd te worden, toch niet zo gediend was van deze heldhaftige Wester, en maakte een beweging die wat weg had van een beet.

Jammer Djoons, dat je toch geen lichamelijk contact met dit ruige waterdier hebt kunnen maken, maar heel stoer dat je het opnam voor Bommels bal en toch de zwaan aardig hebt kunnen temmen!

4 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Op verzoek van onze held zelf. Helaas heb ik de foto's die ik gemaakt heb niet op mijn mobiel, dus wil Ellen die aub erop zetten?

p.s. Nu heb ik even onze andere held geĆ¼pload.

ellen coumans zei

grrr.dat ben ik!! even kijken wat ik er van kAN bakken met mijn assistent..

gepatrouilleerd?? dat is het volgens mij niet, aan een ander wat het wel kan zijn..

ik heb het nest van vrouwlief nu ook in levende lijven mogen aanschouwen..wat een lefgozer, die oom van je!!

ellen coumans zei

leukste zin : de titel, in combinatie met de held zelf natuurlijk, haha!

J.W. zei

Maar goed, dat er geen lichamelijk contact heeft plaats gevonden, want, zegt LP, zwanen zijn nu eenmaal geen eenden en voor je 't weet, zou Djoons zo maar een vinger kwijt zijn geweest.
Dan had hij wel anders gefluisterd. Als volwaardige onderwijskracht zou hij dat moeten weten, wat leren kinderen anders nog van zo iemand?