woensdag, juni 15, 2011

Verantwoord luieren

k heb een weekje vrij! Alleen zit het niet in me om nu lekker te ‘niksen’, ik plan liever mijn hele week vol zodat ik alsnog niet goed uit heb kunnen rusten. Maar nu blijkt uit onderzoek dat luieren je slim en gezond maakt! Dus als ik mijn laatste toetsen nog goed wil maken, moet ik misschien toch maar eens een ‘niksdoedag’ inplannen.

Het nieuws dat je slim van luieren wordt, kwam van neuroloog Sander Daselaar van de Universiteit van Amsterdam. Hij zag verschil in het leerproces als je meteen na het leren met iets ander mentaal actiefs verder gaat en als je rust na het leren. Met iets anders mentaals verder gaan na het leren blijkt het oude leerproces te stoppen, waarschijnlijk omdat de hersenen zich nu op zich nieuws moeten richten. Rusten na het leren blijkt er echter voor te zorgen dat het leerproces door blijft gaan, zonder dat men dat doorheeft. Zeven uur na het leren heb je het proces dan beter in je opgenomen als je rust hebt genomen.

Verder was het nieuws dat je gezond van luieren wordt al langer bekend. Één voordeel is dat je hersenen op deze manier beter uit kunnen rusten na een inspanning. Dit zorgt voor meer creativiteit, creatievere gedachten en meer vermogen om problemen op te lossen. Het tweede voordeel is dat je beter naar je lichaam kan luisteren. Veel mensen die vaak bezig zijn, zullen als ze even niets doen pas voelen dat ze veel ‘pijntjes’ hebben, een teken dat je lichaam nog niet hersteld is.

Wat er valt onder rust? Ik zou al snel denken aan een middagje films kijken, maar zelfs dat vindt Ad Vingerhoets, bijzonder hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Tilburg, te actief. ‘As je televisie kijkt, zijn je hersenen nog steeds heel actief bezig met informatie verwerken’. Het enige waarmee je je hersenen kunt laten herstellen is je mobiel, computer en televisie uit te zetten en lekker in een luie stoel te gaan zitten. Het helpt verder ook om plaats te nemen in een natuurlijk landschap waar je goed overzicht hebt. Waarschijnlijk komt dit omdat dit voor onze voorouders rustgevend was, omdat ze zo goed hun vijanden konden zien en dus minder hoefden op te letten.

Ik word al helemaal kriebelig als ik het lees: zomaar op een stoel gaan zitten en niets doen. Meer mensen blijken daar last van te hebben. Hoewel iedereen een verschillende hoeveelheid spanning nodig heeft, gaat iedereen de laatste tijd steeds intensiever met onze tijd om. Ik weet uit ervaring hoe verslavend een roes van adrenaline kan zijn, maar de experts adviseren juist de mensen die het vaak druk hebben extra te luieren om goed te herstellen. Ik wil eigenlijk wel slim en gezond aan mijn laatste periode voor school beginnen… Dus niet boos worden als ik even niet bereikbaar ben: dan ben ik vast mijn rustmomentje aan het nemen!

3 opmerkingen:

doortrapper zei

Vingerhoets is ok !!!!

ellen coumans zei

ja, dat zal best! eindelijk bewezen dat je goed bezig bent!

H. Jeusson zei

Dus dat verklaart waarom Jeu zo'n intelligente man is :)