maandag, oktober 24, 2011

Het acrostichon


Literatuur ging verder dan boeken lezen. Verder dan verslagen maken. Nog verder dan poëzie opzoeken. Ik moest nu zelf een gedicht maken. Een gedicht gemaakt onder de categorie “creatieve opdrachten”. Dit was verplicht voor de bloemlezing van de poëzie die we voor periode één moesten inleveren. Nu zeg ik ‘moest’, maar van alles wat in de bloemlezing zat, moest dit het minst voor mij, omdat een creatieve opdracht iets is waar ik niks op tegen heb. Zeker niet als het om taal gaat.

Helaas, maar vooral logisch, waren de creatieve opdrachten bij mij snel af en was ik veel meer tijd kwijt met de saaiere opdrachten, zoals het analyseren van gedichten. Ik zou liever een eigen bloemlezing vol schrijven en dan nog erbij een “saaie opdracht” maken. Dat zou de waarde van deze opdracht ook verhogen, omdat ik er nu niet veel kwalitatiefs van gemaakt heb. Tijd is nu eenmaal vaak een bepalende factor als het om kwaliteit gaat. Al geldt dit niet voor mijn gedichten.

Mijn bloemlezing heb ik vandaag teruggekregen. De gedichtenanalyses, waarvan ik er 5 moest maken, waren goed gekeurd. Ook al waren het er maar 4 in mijn dossier. Mijn totale dossier is met een v beoordeeld. Komt dan waarschijnlijk door mijn eigen inbreng.

Van de paar creatieve opdrachten luidde er één het maken van een acrostichon. Zelf zou ik dat niet kiezen omdat er geen uitleg bij stond en het woord te veel lettergrepen heeft, maar toen ik bij iemand zag wat het inhield schreef ik er meteen één. Het speelde zeker mee dat ik een korte naam heb, dat van belang is bij dit soort gedichten. Het acrostichon is een gedicht dat elke regel begint met een letter uit je naam. Voor mij drie regels dus, echter niet minderwaardig aan een acrostichon van Constantijn.


Haat is slecht.
U moet weten,
Beter is liefde

8 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Over citaatbordjes gesproken, mijn acrostichon kan zo in de christelijke scholen hangen.

doortrapper zei

Mooi acrostichon, kun je ook een voor mij maken?

Opmerkelijke zin: tijd is bepalende factor bij kwaliteit, al geldt dit niet voor het gedicht.

Dutch Dj's zei

Jaren, eeuwen zijn te weinig
Enkel alleen oneindig
Uit zich voor het leven

ellen coumans zei

die laatste snap ik niet goed
of hoeft dat ook niet..
die van hub is geweldig
ik wist van het bestaan niet af
weer wat geleerd
geinig!

J.W. zei

Hub, ik ben het weer een keer heeelemaal met je eens als je zegt dat je niks hebt tegen creatieve opdrachten, zeker als het om taal gaat. Wat je ook gaat worden, spannend jaar dus, je zult altijd wel iets met taal gaan doen.
Waarom? Omdat je het niet kunt laten.Gelukkih maar.

J.W. zei

Gelukkig dus. Zou je, als je weer even creatief bent, ook acrostichons voor enkele andere bekende Nederlanders willen maken?
Wat dacht je van:
Ja, ik ben weer iets kwijt
O, wat een ellende
Hoor eens allemaal
Niemand de deur uit.

Jos Gielkens zei

Ja dan kan ik niet achterblijven
Ook ik ga gedichten schrijven
Sjiek als dat zou beklijven.....

ellen coumans zei

nou..
waar blijft ie dan??
zijn maar 3 regeltjes!