zondag, december 11, 2011
Praktisch
Normaal gaat het me niet zo goed af. Je hebt weinig tijd om na te denken en je moet meer beheersen dan alleen je hersenen en je handen die de uitwerkingen van je hersenen kunnen noteren. Je moet een andere handeling verrichten zoals het in dit geval was, het pipetteren, afwegen en meten van stoffen. Het scheikundepracticum, wat eerst een obstakel leek, bleek achteraf mijn redding.
Natuurkundepractica had ik al eerder uitstekend afgerond, als ik een 9,0 gemiddeld uitstekend mag noemen. Maar dit waren simpele practica waarbij de antwoorden gemaakt konden worden zonder de proef uit te voeren. Alsnog reken en redeneerwerk waar ik wel al van wist dat ik dat beheerste. En het scheelt een hoop als je een practicum samen kan doen in de normale les, zoals bij natuurkunde, dan het zelfstandig te moeten doen in een muisstil laboratoriumlokaal.
Bij scheikunde waren de metingen vrijwel fataal voor je cijfer. Er werd ook gecontroleerd op snel doch nauwkeurig werk en de kleur van je indicatortraject moest voldoen aan de waarde van 3 Michelinsterren. Dit laatste volgens de scheikundeleraar zelf.
Ik had dus ingezet op mijn theorietoets en een redelijk practicumcijfer. Achteraf bleek dus het cijfer voor mijn practicum een 9,0 en voor de theorietoets haalde ik een 5,1. Eigenlijk had ik zelfs een 10 voor mijn practicum, maar na 6 uur toets te hebben gemaakt maakte ik 2 kleine afrondfoutjes, en had ik “maar” een 9,0. Zonde, maar het leert wel na al die uren bij de les te blijven. En bij te blijven met de les, maar dat is een ander verhaal.
Laatst moesten we weer een practicum doen voor natuurkunde. Vol praktisch zelfvertrouwen begon ik aan de proef met mijn medeleerling. Het ging over de warmtecapaciteit van een thermometer. De proef werd uitgevoerd met terpentine, en de laatste vraag was het geven van een verklaring waarom de proef wel of niet nauwkeuriger zou gaan als je de proef met water uitvoert. Zonder dat ik wist wat de goede verklaring was, wist ik wel dat het natuurlijk onnauwkeuriger zou zijn geweest met water. Waarom zou de school anders niet gewoon water hebben gebruikt voor de proef? Wel net zo praktisch. Nog een paar seconden voor tijd kwam ik erachter dat water een grotere soortelijke warmte had waardoor volgens de formule de temperatuurverschillen kleiner worden en onnauwkeuriger af te lezen zijn. Cijfer nog niet bekend.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
je ziet het, met gewoon nadenken kom je ook al een eind, maar dan denk ik, terpentine vliegt toch op een gegeven moment in de brand, dus misschien is water toch wel beter.
nou hub, dat klinkt alsof het best wel al lang geleden is dat ik dit soort practica heb gedaan, ik houd het 'maar' op praktijk in de keuken en dan prefereer ik water (eventueel wijn) en ik kan niet uitleggen waarom..
Weet je niet waarom? Gewoon een keer terpentine proberen, weet je 't meteen.
En Hub, die 9 zie ik wel komen.
Maar niet alleen 9's hoop ik, durven wij straks onze rapporten niet meer te laten zien.
Een reactie posten