vrijdag, maart 09, 2012

Coole Sauna


Op wintersport waren appartementen met een luxe sauna erbij. Een binnenshuise waterval en ligstoelen om languit in te ontspannen. Heel cool, maar dat is niet het onderwerp van dit artikel. Het idee dat ik laatst kreeg was namelijk de letterlijke betekenis van de titel. Slaat het aan, zo’n paradoxale titel?

Mooi, want dat is de bedoeling. Ik bedacht me namelijk het volgende. Een sauna die je niet in zweten laat uitbarsten maar een sauna die je laat bibberen van de kou. Waar dat goed voor is? Voor mensen die vet willen verbranden natuurlijk. Wie geen abonnement voor de sportschool wil of wie niet graag naar buiten gaat, en geen loopband wil of te vet is om daar op te kunnen lopen, is dit een uitermate geschikte manier om af te vallen. De sauna werkt dan als een koelcel, die langzaam de temperatuur verlaagt en je lichaam dus vet moet verbranden om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Tussendoor kan je net als bij het sauneren maar dan omgekeerd, je afspoelen met warm water.

Maar waarom dan geen koude douche? De warmteopname van water is daar veel te hoog voor. Het zou daardoor juist beter werken, maar het is niet prettig voor de snel afkoelende persoon. Lucht heeft een zwakkere warmteopname en in de koelcel zal het dan prettiger aanvoelen dan een koude douche. De coole sauna is dus eigenlijk een grote koelkast, maar dan natuurlijk met luxe kussens om de vetverbranding zo comfortabel mogelijk te maken.

Hoe ik op het idee gekomen ben? Bij biologie kreeg ik een vraag over valse fauna. Toen ik de vraag aan iemand wilde uitleggen die zelf de toets niet gemaakt had, verstond valse sauna. Alsof biologie over sauna’s gaat? Ik vroeg hem wat hij zich daarbij voorstelde en hij zei dat die sauna dan helemaal niet warm werd maar koud. En toen ging het lampje branden. Alleen jammer dat het beste idee van Nederland net voorbij is.

6 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Plaatje: prototype coole sauna

doortrapper zei

Zijn eskimo's dun? Zijn afrikanen dik? Of ligt het aan het eten?

H. Jeusson zei

Ik verzeker je ervan dat alle eskimo's broodmager zijn als ze zonder zeehondjas of ijsberensjaal in de buitenlucht gaan staan. En natuurlijk speelt de factor eten een grotere rol, maar dit is geen vetverbrandingsbeschouwing, slechts een idee.

ellen coumans zei

ook dit is geen toevallige ontdekking. ik zou zeggen: ontwerpen maar!

J.W. zei

Nu je 't zegt, heb ik nog nooit een echt lekkere vette Eskimo gezien.
Maar die leven dan ook in de coole fauna zelf.
Zeker, laatst liep er een in Amsterdam, nogal dik, zeker.
Maar daar is 't ook meteen een stuk warmer.

doortrapper zei

'And people that come from cold climates (i.e. EskimosEskimo Hunter ) tend to have more fat stores than others – to keep them warm in those bitterly cold winters.'

Hier moet je dan nog wat mee.