dinsdag, mei 29, 2012

Wie weet wiskundig raad? Oproep aan John.

Als schrijver en mede-redacteur mag ik zeggen dat wij als site blij zijn met actieve en vooral kritische lezers. Daarom willen wij deze lezers ook graag behouden. Nu hebben we echter al een tijdje niks meer vernomen van de heer John W., voormalig zeer gewaardeerd reacteur op menig artikel. Waar blijven de reacties?

In plaats van de kat uit de boom te kijken, moeten we de kat uit de boom zien te prikkelen. Interesse wekken bij een kat gaat gemakkelijk met een piepende muis of rotte vis, maar ik ben bang dat John hiervoor, noch voor een dode mus uit zijn reactieloze schulp kruipt. Ik hoop hem echter met het volgende genoeg te prikkelen en een reactie op te wekken.

Als eerst heb ik voor John een nummer laten schrijven door bekende artiesten. Altijd handig, connecties in de muziekwereld. Het wordt gezongen door Kris Kristofferson. Zie de Youtubelink hieronder. Voor als dit John niet genoeg aanspreekt, heb ik ook meteen een vrouw ingeschakeld, misschien is hij daar wel in geïnteresseerd. Helaas wilde Ine zelf niet zingen, dus deed Carmen McCrae het maar. En voor als je nog niet wakker genoeg was, John, of de zachte sprekers er niet in slagen je warm te maken, is ook de groep The Devil Wears Prada bereid geweest een nummer voor je te “zingen”. Bij het luisteren van dat nummer raad ik aan de volumeknop een tikje meer naar de zachte kant te draaien.



Eenmaal wakker geschud kan ik dan eindelijk mijn beroep op je doen om mij te helpen met dit raadsel. En als er iemand mij fatsoenlijk wiskundige raad kan geven, ben jij het wel John. Dus, hoe komt het, dat deze driehoek met dezelfde vormen opeens een andere oppervlakte blijkt te hebben? Eerlijk is eerlijk John, als jij hiermee een nieuwe wiskundige doorbraak weet te vinden, mag je alle eer voor jezelf houden. En als dat je niet aanspreekt, weet ik het ook niet meer.



5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hub, bedankt voor deze muzikale aubade, hoewel het eerste nummer, vanwege bepaalde rechten, hier in Duitsland niet wordt doorgegeven.

Een mooie wiskundige puzzel.
Het lijkt te gaan om twee congruente driehoeken. Maar als we kijken naar de tangens (=aantal hokjes naar boven gedeeld door aantal hokjes naar rechts van de driehoek) van de kleinste hoek van de rode en de donkergroene driehoeken blijkt het volgende:
van de rode driehoek is deze 3/8 = 0,375 en van de donkergroene 2/5= 0,4. Ze zijn niet hetzelfde en dus zijn de twee hoeken niet gelijk.
Kortom in de "lange zijde"van de twee grote driehoeken zit een (hele kleine) knik. Dat maakt dat de oppervlakte van de twee grote driehoeken (in werkelijkheid zijn het twee vierhoeken) niet hetzelfde zijn: ze schelen precies één hokje.

Genoeg kat, boom en schulp?

John

doortrapper zei

wooow, hub,het is je gelukt, als je maar genoeg honing en stroop gebruikt,komen ze hun winter hol wel uit! en..het lijkt wel een plausibele verklaring, of...moeten we er nog een second opinion op na slaan??
ellen

J.W. zei

John, heeeeelp.
Het zijn driehoeken die in werkelijkheid vierhoeken zijn?
Op dat moment ben ik afgehaakt.
De tangens van de rode driehoeken is in beide gevallen 3:8, dus waar zit die hele kleine knik dan?

Anoniem zei

De knik zit in de lange zijde van de grote driehoeken, waar roos overgaat in donkergroen.

John

Anoniem zei

Heel knap dat je John hebt laten reageren Hub! En gelijk een leuk voorbeeld, ik heb er gelijk weer wat bijgeleerd. Ik had het zelf namelijk niet gezien.
- Lieske