maandag, maart 11, 2013

Slecht bekeken


Zet mij nooit in de buurt van een surveillant neer. Aangezien het hun taak is om naar me te kijken en op me te letten, mag ik me terecht bekeken voelen. Omdat 3 uur in een stille zaal zitten kijken naar mensen die een toets maken nogal saai is, moeten ze wel op zoek zijn naar spiekers. Als ik naar ze kijk om te checken of ze mij achterdochtig aan kijken, lijkt het net alsof ik wil checken of ze even niet opletten. Als ze dat merken is hun blik natuurlijk juist op mij gefocust. En als ik weet dat ze kijken, vraag ik me af hoe ik er uitzie volgens hen. Goed voorbereid, zenuwachtig?

 Tijdens het nadenken, op speurtocht naar het antwoord op de vraag die voor me ligt, staar ik soms verdacht lang voor me uit. In hun ogen ben ik natuurlijk op een goed moment aan het wachten om een A9’tje uit mijn broek, sok of etui te toveren die de redding van mijn toets bevat. Dus doe ik net alsof ik het weet, kijk vastberaden naar mijn werk, maar heb nog steeds behoefte aan mijn speurtocht.

Als ik dan geluid maak door eten of drinken te pakken, krijg ik de poppen ook weer aan het dansen. “Geritsel van spiekbriefjes!”, denken de wanhopige surveillanten natuurlijk. Ik zou het liefst een full-body scan krijgen zodat ik daarna niet meer bezig hoef te zijn verdacht te zijn door niet verdacht te willen zijn. Natuurlijk heb ik niks te vrezen omdat ik simpelweg geen verboden middelen bij me heb, maar de spanning is er wel. Het liefst zou ik juist heel opvallend doen zodat ze me controleren en ik ze het tegendeel kan bewijzen, maar op dat moment probeer ik mijn aandacht weer terug naar de toets te lokken.

Als de leraar van het vak vroeger tijdens de toets moest surveilleren, probeerde ik altijd zo goed mogelijk mijn best te doen eruit te zien alsof ik alles helemaal onder controle had. Ook uit medelijden omdat het voor een leraar nooit leuk kan zijn om alleen maar hopeloze gezichten te zien wanneer jouw toets gemaakt wordt. Maar ook omdat , de leraar later bij het nakijken denkt dat ik het niet goed heb kunnen verwoorden als het antwoord niet helemaal juist is, en niet omdat ik zomaar onzin heb opgeschreven. Genoeg redenen dus om je niet helemaal te kunnen focussen op de toets.

7 opmerkingen:

H. Jeusson zei

toetservaring

ellen coumans zei

mmm...heel herkenbaar..maar toch niet handig. deze energie kan naar mijn idee toch beter in de toest zitten en net doenalsof je helemaal alleen op een kamertje zit, dus leker in je neus peuteren en zo...moet je zien hoehogje punt dan de lucht in schiet!

J.W. zei

Hoezo geen verboden middelen? Dat zeggen ze allemaal.

J.W. zei

Hub, wat zul veer noe höbbe, ik krijg de bijlage niet open.

J.W. zei

Aha, Malware zegt dat het mogelijk een kwaadaardige web site is en blokkeert die.

Jos Gielkens zei

Hub, ik denk dat ij vooral psycholoog moet worden. Want zelfs aan eenvoudig "normale" levensgebeurtenissen weet jij hele theorieën te koppelen.....

Unknown zei

Super knap dat je gewoonje energie over én je toets én al deze toetsrituelen kan verdelen en dan nog zulke goede cijfers kan halen!