zondag, juni 16, 2013

De chocoladetruc

Psychische kracht is raar; iets wat we alleen maar denken dat helpt, kan even goed werken als iets dat daadwerkelijk zou moeten helpen. Een placebo is een bewijs voor deze gedachtekracht. 

Voor wie iets om zijn of haar gezondheid en geld geeft, is al snel regelmatig bezoeker van de site www.deboodschappenwijzer.nl . Op deze site stond ook een artikel dat het eten van pure chocola even goed is voor de conditie als joggen1. Wie blind vertrouwt op de geloofwaardigheid van de site heeft geen verdere informatie nodig, de wantrouwende lezer zoals ikzelf leest dat dit komt door de stof epicatechine, enzovoort.

Of het echt werkt of niet; het gaat erom dat de lezer overtuigd is(door alleen de titel of door de verklaring) zodat het verwachtingseffect geactiveerd wordt. Het zou goed kunnen dat degene die de hardloopschoenen links laat liggen maar wel wat van een pure chocoladereep peuzelt, even lang het sporten uithoudt als diegene alleen zou hardlopen.

Ondanks ikzelf ook op mijn kamer een reep pure chocolade heb aangeschaft, is het raar dat bij het onderzoek enkel de werkzame stof wordt gebruikt, waarna geconcludeerd wordt dat pure chocolade hetzelfde effect oplevert. Dat doet mij een beetje denken aan beweren dat boterkoek met light slagroom goed voor de lijn is. Het zou misschien handig zijn om op zoek te gaan naar andere voedingsmiddelen die ook epicatechine bevatten.

Omdat we niet allemaal in staat zijn het onderzoek met muizen thuis nog eens even gladjes over te doen, vertrouwen we in de wetenschappers. En of later nou bekend wordt dat epicatechine juist nadelig is voor de conditie, ondertussen heeft de psychische truc wel een extra duwtje in de rug gegeven.






1





13 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Het plaatje heeft niet veel met de strekking van het verhaal te maken maar is een puzzel die Djoons mag uitleggen.

ellen coumans zei

Dat zijn toch stukjes chocola op het plaatje? Zozo,zo leer ik nog eens wat van mijn zoon,en ik aar denken dat het aan een anderstoffie lag! Hopelijk heeft oop zijn krantestukje ook bewaard over twee stukjes chocola per dag..
De eerste indruk van je is ok,dus..ik denk dat ik je aan a nemen coor de klantenservice,wantik zit ook in de aanneemcommissie..

J.W. zei

Ik verwacht binnenkort een uitgebreid advies op de Boodschappenwijzer. En dan vooral hoe chocolade veroudering tegen gaat. Zou ik niet te lang mee wachten.

drtrppr zei

Je hoeft geen chocolade te eten, je hoeft alleen maar te denken dat je conditie gaat verbeteren (zie einde van filmpje):
http://www.youtube.com/watch?v=-v-IMSKOtoE

H. Jeusson zei

Dat is precies wat ik bedoel, alleen dan toch iets anders. Je moet dus naast denken dat chocola goed is, ook nog mentaal gaan hardlopen?

J.W. zei

O.K. De formule is dus:
Hardlopen + mentaal hardlopen + suggestie + 2 stukjes per dag?!
Is de volgorde nog belangrijk?

Ine zei

2 stukjes maar, bah dat valt weer tegen :( Maar OK, nu hebben we El nog nodig als voedingsdeskundige want was chocola niet ook verslavend? Zodat we al snel naar meer snakken als we die 2 stukjes voorzichtig oppeuzelen? en dan moeten we ook nog extra suggestie en loopschoenen regelen? Oeps... Maar bij deze hitte (hier nu ruim 30 graden) prefereer ik de suggestie boven de wandelschoenen, of levert chocolade ook nog zweetpreventie en antiduizeligheidshormonen? Helpppp

ellen coumans zei

verslavend effet: een gemiddeld mens zou vele tientallen kilo's pure chocolade moeten eten om ook maar het geringste effect te ervaren

ik denk dat we dan beter aan andere middelen kunnen gaan denken dan, of spreekt dit deze of gene wel aan??

ellen coumans zei

en dan nu even via de blogger (de infosite van de boodschappenwijzer is nog toekomstmuziek)

Het klopt helemaal dat pure chocola vol zit met antioxidanten, maar dat is alleen zo wanneer de cacao op de juiste manier is bewerkt.

alleen via 'koudpersing' komt de temperatuur niet boven de 38 graden, terwijl de cacao voor de reguliere chocola wel wordt verhit tot 150 graden! De gezonde stoffen( o.a. vitaminen en mineralen) en dan met name de eerder genoemde antioxidanten kunnen hier niet tegen en gaan grotendeels verloren of veranderen van samenstelling.

Verder wordt er aan koudgeperste chocola geen ongezonde stoffen toegevoegd, zoals (trans)vetten, suikers, geur-, kleur-, smaakstoffen of andere conserveermiddelen.

Ook is 'gezonde chocola' geschikt voor diabetici door de lage glychemische index (die is slechts 7)

J.W. zei

Dus aan de kassa van de Jumbo vragen: "Deze is toch wel koud geperst zeker?"|

ellen coumans zei

kan je doen, maar ik kan je het antwoord nu wel geven, als je contact met de dames wil, vraag dan maar iets waar zewel antwoord op kunnen geven

Unknown zei

Ik ben nu zelf aan het experimenteren met je pure chocolade Hub!

Unknown zei

Ik ben nu zelf aan het experimenteren met je pure chocolade Hub!