donderdag, januari 30, 2014

Voor mensen met een hoger IQ

                                          
 En ja, op het allerlaatste moment besloten we de nationale IQ test mee te maken. Met de nodige ervaring van vele voorgaande jaren ga je dan samen ontspannen kibbelen over iedere vraag, waarvan je sowieso 25% kans hebt op het goede antwoord. LP nam de taak op zich alles te noteren, "kunnen we straks zien hoe goed we hadden kunnen zijn." Hadden kunnen zijn ja, en deze keer gaf een bekende neuro-specialist vooraf nog enige adviezen, waaronder de appel te eten die in de studio aan iedereen was uitgereikt. Want daar zit glucose in, die wordt namelijk snel opgenomen, zodat je op korte termijn meer energie beschikbaar hebt en het organisme beter functioneert.
"Natuurlijk weer geen appels in huis", verzuchtte LP, maar ons IQ was hoog genoeg om vervangende middelen te nemen, flessen te over.
Hoewel de test ditmaal zwaarder was, volgens de neuro-specialist althans, waren we balorig genoeg ze juist veel makkelijker te vinden, na iedere slok waren we daar meer van overtuigd en na afloop meende ik dan ook dat we ruim de helft van de 60 vragen goed moesten hebben. "Nou ja, het houdt niet over", zei LP, wat dacht je van 28 goed?" Maar het geheugen was voldoende intact om ons te herinneren dat ze ook op de andere kant van het papier had zitten noteren. Ja, toen kwamen we op 40 goed. Daar had ik zo'n vrede mee dat ik geen aanleiding zag het te checken. Zeker niet toen bleek dat ons IQ niet 40 was, maar nog hoger en dat kon je nu aflezen op een tabel in afhankelijkheid van je leeftijd. Bij 40 hoorde dan 122 voor 75 plussers. "Hoera, we worden dus vanzelf ieder jaar slimmer", meende LP en ja, dat klonk voldoende logisch om er opnieuw vrede mee te hebben. Totdat ik me met dat nog redelijke korte termijn geheugen herinnerde dat we de test samen hadden gedaan.
Dus ieder 61 meende ik, maar LP vond dat nogal een stomme redenering, en ja, wat wil je ook met een IQ van 61? O.K., bellen we de omroep of ze ook een tabel hebben voor 2 of meer samen werkenden. Hoezo bellen? We hadden die dag een nieuwe telefoon set aangeschaft en alle handy's zaten nog, nee, nee, niet in de hoesjes, maar in de houdertjes om zeven uur opgeladen te worden. Misschien ook weer niet zo slim, dus die 61 zou in de praktijk wel eens in de buurt kunnen komen.
Nu zijn we er dus nog niet uit en horen graag de mening van iedereen die boven 61 meent te zitten.
 
            

woensdag, januari 22, 2014

kerstpakket


You never drink alone!

Nee, niet wat je denkt J. Het gaat om de flessen “earth water”, al dan niet met bubbles, waarvan een deel van de aanschafsprijs naar waterbronnen in de derde wereld gaat. Ik had er nooit van gehoord, jij? We kregen zo’n fles in het kerstpakket van pa en ma en ik ben blij dat ik dat fenomeen leerde  kennen. Tikje jammer dat het glazen flessen zijn hoewel dat zeker beter voor het milieu is maar met de hoeveelheden water die ik drink prefereer ik petflessen vanwege het gesjouw.

Het uitpakken van de kerstpakketten ging net even te snel om te zien wat de koffertjes bevatten. Terecht besloten pama dat een koffertje aan ons niet besteed was omdat we juist een grote kofferset kwamen afgeven die nog nieuw in de verpakking zat en die we toch niet gebruiken. Altijd leuk om een afwijkend kerstpakket te krijgen. Afgezien van allerlei lekkere hapjes (bah, zandloperboek nog even gesloten laten) zat er een theepot met mooie dunne glazen in. Jaja, theepot denk je dan, wie heeft die nog niet? Voordat we hem in de kadokast plaatsten besloten we hem echter even te bekijken en jawel, treffender kon niet: er zit een riante middenzeef in om direct de verse thee in te plaatsen en daarmee was eindelijk mijn gemodder afgelopen met de muntblaadjes die ik voorheen steeds in mijn kopje had hangen. Mooie ronde zeef, nog makkelijk eruit te lichten en te reinigen ook. Kortom: oude theepot de kast in en deze in gebruik. Twee van die dunne glazen erbij die lekkerder drinken (althans vind ik) en die nog 0,4 liter zijn ook, ideaal voor een leut als ik! De badjas moet nog gepast worden, die gaat naar Lau voor de badkamer daar (ik had er geen meer die paste, ga maar duimen!). Nu nog een koffer om die badjas steeds mee te kunnen nemen JJJ.

zondag, januari 19, 2014

Goede voornemen 1: check

File:Nrcnext.jpgIk zou graag een heel spannend verhaal ophouden, maar behalve dat ik een heel stoer ritje heb gemaakt met Jos op mijn (nieuwe, hele fijne!) mountainbike, heb ik nog niet veel noemenswaardigs meegemaakt. Wél heb ik me heel goed aan mijn goede voornemen voor 2014 gehouden: de site van opa en de krant lezen! Ik vind het heel jammer dat ik zoveel mis wat er om me heen gebeurt, dus ik lees dat nu elke dag "verplicht". En om het wel leuk te houden heb ik mijn lievelingskrant besteld. Nee oop, de NRC Next is toch net iets anders dan de NRC, dus helaas kon ik niet op jouw code freeriden.

Wat ik het leuke aan de krant vind is dat het niet meer erg is om vroeg op te staan, er ligt iets leuks op je te wachten. Nu woon ik ook nog eens op de begane grond, dus ik kan gewoon in mijn pyjama even naar de brievenbus glippen en dan weer terug in bed duiken. Het leuke aan een dagelijkse krant vind ik dat je de ene dag leest dat er iets gaat gebeuren, en er de volgende dag een reactie over in staat, of hoe het afgelopen is. Verder leest het toch een stuk fijner dan van je mobiel of je computer en blijken kranten ook erg handig te zijn als onderzetter, muismat, vervanging voor een keukenrol, etc.

Ook blijken er leuke tips voor boeken en films in te staan. Eigenlijk een goede tip voor iedereen dus, en als jullie hem digitaal willen lezen op mijn code kan dat ook. Als dat te veel tijd kost of je een zielige moeder bent waarvan haar man en kinderen geen Metro voor je meenemen, hier een update van de nieuwsberichtjes die ik het meest interessant / opvallend vond:

Veroordeelden moeten gaan meebetalen aan kosten van opsporing, vervolging en celstraf. Nederland wil dat iedere veroordeelde niet alleen meebetaalt aan de kosten van opsporing, vervolging en celstraf, maar ook 16 euro per nacht gaat betalen. Verder moeten ze ook gewoon hun huur van hun huis buiten de gevangenis door blijven betalen. In Europa is dit bijzonder, alleen Duitsland en Denemarken hebben zo'n systeem. Ik weet nog wel dat ik altijd al boos ben geweest dat ze ons zoveel geld kostten, dus ik hoop dat de methode gaat werken. Alhoewel ik me afvraag of dat kan, ik denk niet dat criminelen een heel groot inkomen hebben...

Onderzoek laat zien dat geheugentraining helpt. Ze hebben een onderzoek gedaan naar mensen van 74 jaar die geheugentraining kregen. Vijf jaar later konden zij nog sneller reageren, beter redeneren en hadden ze minder problemen met de dagelijkse dingen.

Antropoloog Hassan Ashraf (36) vertrok voor 14 maanden naar Dhaka (Bangladesh) om in een kleding fabriek te werken. Hij wilde hiermee onderzoek doen naar de werkomstandigheden. Ze verdienden hier relatief veel geld (meer dan op het platteland), hij moest dag en nacht werken en kreeg daar 39 euro per maand voor. Dat was niet het enige, hij zag ook dat er erg geleden werd onder de hoeveelheid stof (ze kregen hierdoor last van hun huid en keel), de zeer gemene en seksistische opmerkingen (ookal waren ze keihard aan het werk) en het gevoel van onveiligheid (toen Ashraf ze bij elkaar nam om te praten, vond er een gewapende inval plaats). Ik vind het een heel mooi initiatief dat hij dit ook echt 14 maanden heeft gedaan om het zelf ook mee te maken. Bijna net zo mooi als wat Max gaat doen deze zomer...

Dinsdag begon het volksonderzoek naar darmkanker. Hiermee kan er bij 4 op de 10.000 mensen vroegtijdig darmkanker worden gevonden, waardoor de mensen nog kunnen genezen. Het is natuurlijk een duur onderzoek, maar ze hopen efficiënter met onderzoeken te worden en de kosten eruit te halen omdat ze minder ernstige gevallen zullen hoeven te behandelen.

Gerrit Zalm speelt het slim en trekt de aandacht met het online zetten van zijn cabaret voorstelling voor ABN. 
http://www.youtube.com/watch?v=w2dvJGc8uL8

Politie koopt semi-automatisch wapen met bitcoins. Via bitcoins konden ze op een markt voor illegale producten het wapen aanschaffen. Het kwam aan in een DVD-speler waardoor het niet ontdekt wordt bij de douane. De verkoper is gevonden en gestraft. Blijkbaar werkte deze actie beter dan de politiefietsen in Nieuwerkerk.

TU Delft, TNO, Connekt en de RDW zijn bezig met nog meer automatisering in de auto. Natuurlijk kijken ze dan naar automatisch inparkeren en remmen voor een voetganger, maar wat ik het interessantst vond is dat ze ook kijken naar de grootte van de pupil en hoe lang je in een camera op ooghoogte kijkt. Zo geeft de auto alarm als je moe wordt of te lang weg kijkt (omdat je bijvoorbeeld met iets anders bezig bent). Handig!

Nederland heeft het meest gevarieerde voedsel binnen handbereik. We staan op nummer 1 in een lijst van 125 landen! Helaas staan we bij dit onderzoek ook bovenaan met het percentage inwoners met obesitas. (Gevolg? Het is wel bewezen dat je makkelijker meer eet als je meer variatie hebt... )






zaterdag, januari 18, 2014

Max op reis

  Mijn naam is Max Gielkens, ik ben 17 jaar en woon in Geleen.

In de zomer van 2014 ga ik samen met 35 andere leerlingen van Trevianum met een organisatie genaamd Global Exploration naar India. Global Exploration is een organisatie die jaarlijks met meer dan 350 leerlingen van middelbare scholen uit Limburg en Noord-Brabant de wereld over reist. De reis wordt ondersteund door 80 begeleiders en artsen en er wordt naar landen gereisd zoals Tanzania, India, Nepal, Peru en China.  

Global Exploration streeft zo drie doelen na: 

              Handen uit de mouwen. 

Wij leerlingen gaan ter plekke zelf aan de slag. We gaan bomen planten, boekenkasten bouwen, waterpompen zetten, schooltjes schilderen, lepra patiënten verzorgen en zo nog veel meer. 

                     Schools for schools 

In het schools for schools project worden meer dan twintig scholen uit de hele wereld gesteund om er zo voor te zorgen dat ieder kind kans heeft op onderwijs. 
Er worden schooltjes, slaapzalen, toiletgebouwen, teacherrooms gebouwd en nog zo veel meer om de kinderen van de wereld een toekomst te geven. Samen zorgen we ervoor dat wij straks de wereld een beetje beter achter laten. 

Together one World 

We gaan op reis naar een ander land en dus ook naar een heel andere cultuur. We gaan in India praten met leeftijdsgenoten over de overeenkomsten en verschillen van onze culturen, de millenniumdoelen en de problemen van de wereld. Zo kunnen we ervaren hoe mensen uit een heel andere cultuur leven. 
Wanneer we terug komen uit India hebben we natuurlijk een onvergetelijke ervaring achter de rug en we gaan dit verhaal natuurlijk delen met familie, vrienden, kennissen, sponsoren en klasgenoten. Zo creëren we echt een Together one World gevoel. 

 Het is een ontwikkelingsreis en om dit gehele project mogelijk te maken is natuurlijk geld nodig. Iedere leerling moet zorgen voor een sponsorbedrag van €1800,-.

Ik hoop een gedeelte van het sponsorbedrag op te halen bij mijn familie, maar ik hoop ook op uw steun. 

Ieder bedrag is meer dan welkom, maar voor de volgende bedragen levert Xplore een tegenprestatie: 

Sponsorbedrag van €25,- 

·                    U ontvangt een groetkaart tijdens onze reis. 

 Club van €100,- 

·                    Full colour boek van ons avontuur 

·                    Groetkaart uit India

·                    Naamsvermelding op de website (vorig jaar 30.000 unieke dagbezoekers) 

·                    Naamsvermelding in ons boek (4500 exemplaren) 

 Sponsorpakket A: €500,- 

·                    5 full colour boek van ons avontuur 

·                    Groetkaart uit India

·                    Logo op de website (vorig jaar 30.000 unieke dagbezoekers) 

·                    Logo in het boek (4500 exemplaren) 

 Sponsorpakket B: €1000,- 

·                    10 full colour boeken van ons avontuur 

·                    Groetkaart uit India

·                    Logo in het boek, op de groetkaart en op de website (met hyperlink)

·                    Uitnodiging voor 2 personen voor onze slotmanifestatie november 2014

Sponsorpakket C: €5000,- 

·                    50 full colour boeken van ons avontuur

·                    Groetkaart uit India

·                    Logo in het boek, op de groetkaart en op de website 

·                    Uitnodiging voor 4 personen voor onze slotmanifestatie november 2014

·                    Foto's van uw bedrijfsvlag op één van de goede doelen ter plekke 

·                    Een media presentatie van ons avontuur bij uw bedrijf 

 
Als u genegen bent om mij te sponsoren kunt u contact met mij opnemen. Ik kan u dan persoonlijk meer vertellen over het project en over de financiële en fiscale afhandeling. U kunt mij bereiken bij voorkeur via de mail op MaxGielkens_1996@hotmail.com of telefonisch op nummer 046 475 36 48.

U kunt uw bijdrage storten op IBANnummer  NL03RABO 0135014204, t.n.v. Stichting Trevianum, Sittard onder vermelding van "Xplore 2014, Max Gielkens”.

Graag zie ik uw reactie tegemoet.

 
Met vriendelijke groet, 

 
Max Gielkens

donderdag, januari 16, 2014

Stresstand

Het is dat de tandarts zei dat ik een prima gebit had, anders zou ik me zorgen maken. Af en toe duikt er een akelige pijn op in mijn kiezen. Het komt niet door hard voedsel, of door het (gebrek aan) tandenpoetsen. Het is niet sterker aanwezig wanneer ik eet en het wordt ook niet minder als ik geen nachtbeugel in doe. Het voelt alsof er een zenuw open ligt, maar als de tandenborstel langs de pijnlijke kies schuurt wordt het gevoel niet erger. Opeens is het er terwijl ik ergens mee bezig ben, waarvan ik denk dat het niets met mijn gebit te maken heeft.

Zo was er die keer dat ik zowaar fans bleek te hebben voor mijn saxofoon edit op Youtube, die snakten naar een nieuwe upload. Na drie keer het nummer te hebben gespeeld en opgenomen, probeerde ik mijn saxofoonmelodie net zo goed te laten klinken met het originele nummer als dat het de vorige keer klonk. Toen ik bang was dat de drie sporen niet goed genoeg waren, begon de stresstand te loeien. Na een uur had ik nog geen voldoening van het resultaat. Ik had geen inspiratie en motivatie meer om een vierde spoor te maken. Ik probeerde de pijn met water weg te spoelen, maar helaas blijkt deze pijnvariant niet oplosbaar.
Soms heb ik ook op dezelfde manier last van biertandvlees. Geen idee wat daar de precieze oorzaak van is, maar het lijkt dan alsof ik ontstoken tandvlees heb als het bier er langs vloeit. Gelukkig heb ik dat zelden, zodat ik niet bier met pijn hoef te associëren. Misschien is het de zelden voorkomende combinatie van bier en stress.


Het doet me een beetje denken aan een phantom limb. Ik voel de pijn alsof ik een gaatje in mijn kies heb dat er eigenlijk niet is. Terwijl een phantom limb juist eigenlijk een gat is dat er wel is maar niet zo voelt. Beide klachten, de stresstand en het biertandvlees, zitten ongeveer op dezelfde plek. Maar als de tandarts het niet heeft gevonden moet het maar goed zijn. Want een gespecialiseerde kaakchirurg is geen optie, zijnde een arme student. Dan nog eerder geen bier meer drinken. Of geen stress meer hebben, maar dat lijkt toch a bridge too far.

zondag, januari 12, 2014

Trio op stap

Drie jofele personen gefotografeerd in een zijstraatje op de Sweikhuizerberg.  Wie ziet dat vandaag de dag nog? De twee dames zijn wat meer aangetrokken tot elkaar, maar de glimlach van de man lijkt er niet onder te lijden. Verstandig bemoeit hij zich niet met de twee en kent zijn bescheiden plaats op de achtergrond. Een onmiskenbaar geval van nicht, tante en oom.

Misschien zit de aantrekkingskracht in de zonnebrillen die ook alleen bij de dames te zien zijn. Waarom de oudste van de twee deze op heeft is een raadsel, want ze staat niet in de zon en bevindt zich bovendien in gezelschap; elke foto heeft zo zijn mysterie.

Hoe blij ze ook is met haar man en nicht samen te zijn, aandacht voor de camera heeft deze dame ook. Zwaaiend naar het vogeltje achter haar neemt ze het risico om over een losliggende Sweikese kei te struikelen. Maar verlangend naar spanning en avontuur neemt ze de gok toch. De man loopt stilletjes voorop, proberend de honderd meter lange wandeltocht zo veilig mogelijk te laten verlopen. Voorop om dreigende keien te detecteren en om zijn vrouw op te vangen indien hij zijn eerste taak niet vleckenloos heeft uitgevoerd. Er zijn geen foto’s gevonden van een goede afloop, evenmin van een foute. Geen nieuws is goed nieuws?





zaterdag, januari 04, 2014

"Kunst" op het lijstje

 Af en toe is het maar goed dat een pen in huize Gielkens kapot is. Kapot en het dan toch doen, dat dan weer wel. Want het kliksysteem is defect, dus als je de knop ingedrukt houdt met één vinger, komt de pen toch nog goed uit de inkt. Het is weliswaar wel wat moeilijker een pen zonder wijsvinger te gebruiken, wat te zien is in het resultaat. Zo komt er een nieuwe kunstvorm tot stand. Of in ieder geval een nieuwe tekenvorm.

Ik deed het al eens eerder op deze manier; toen tekende ik mijn vader na die tegenover mij zat in het kippenrestaurant. Want eenmaal daar neem je genoegen met een kapotte pen en een bierviltje als je zit te wachten op het eten. Het kostte de details de kop, maar op de een of andere manier was het portret toch erg kenmerkend. En het levert bewijs dat de wijsvinger blijkbaar erg belangrijk is voor het hanteren van een pen.

Wegens “succes” probeerde ik met een pen die op dezelfde manier kapot was, weer zo te tekenen. Ik zag toevallig een blokje liggen, bedoeld voor boodschappen, met de pen al in mijn hand. Van alleen maar letters en cijfers kan men niet vrolijk worden, en zoals we weten: een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dus tekende ik deze kinderboerderijserie.

Ik hoop dat de boodschappendoener dit kan respecteren en dit als een aanvulling van het lijstje ziet en niet als verspilling van ruimte waar ook

banaan
havermout
speldbrood

had kunnen staan. Mocht er desondanks toch bezwaar zijn, dan zorg ik voor een vervangend blukske (exclusief mankementpentekeningen). Overigens heb ik nadat ik gebruik had gemaakt van het mankement van de pen, deze meteen gemaakt voor de minder kunstzinnigen die gewoon hun dingen willen opschrijven zonder die flauwekul.