zaterdag, mei 24, 2014

Vreemde thee in de bijt

Theesmaken gaan tegenwoordig veel verder dan groen en Earl grey. De gekste combinaties van vruchten en kruiden worden verzonnen door Pickwick, om zo een nieuw flitsend doosje in de schappen te laten verschijnen. Sommige smaken zijn niet voor herhalende koop vatbaar. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld aardbeithee een dikke afknapper (wat eigenlijk al helemaal niet meer nieuw en flitsend is, maar dat terzijde). Alles wat lekker is aan aardbei, is in de thee niet terug te vinden.

Eigenlijk is dat voor alle vruchtenthee zo. Komt het omdat vruchten altijd zoet zijn door hun natuurlijke suikersappen, die niet in het uitgedroogde theezakje kunnen worden verwerkt? Een suikerklontje bij de aardbeithee zou misschien wonderen doen, maar eigenlijk zou een voedingsmiddel zonder addities op zichzelf al moeten volstaan. Zelf drink ik mijn thee altijd zwart. Behalve in de voetbalpauzes, dan gaan er de nodige klontjes in. Maar amateurvoetbalclubs hebben tot nu toe nog nooit vruchtenthee geserveerd. Dus geen idee of dat de oplossing biedt voor de teleurstellende smaak in vergelijking met de verwachting die je krijgt van de sappige aardbeien op het doosje.

Meloenthee is echter al minder dramatisch. Pickwick weet goed de smaakstoffen eruit te laten springen. Maar dan is er helaas ook de bittere thee-nasmaak die erbij komt kijken, waardoor het lijkt alsof je het warme aftreksel van een gistende meloen aan het drinken bent. Kortom, voor thee geldt: zoet doet het gewoon niet goed. Op één variant na. Zoethoutthee, mijn favoriet. Zoethout zelf is na enig gezabbel alleen nog maar een vezelig en smakeloos takje, maar in het kokende water geeft het een langdurige smaaksensatie. Omgekeerde wereld dus wat dat betreft.


Geen idee hoe ze het doen, maar als het aan de zoethoutextracten zelf ligt, zouden ze die eens aan de aardbei toevoegen. Als levensmiddelentechnologie studeerde, zou ik zeker zoetaardbeihoutthee op de markt brengen. Daar is het nu te laat voor. Maar het is niet te laat voor een gezonde tip voor suikertheedrinkers: schenk eens zwarte zoethoutthee. Niet geschonken is altijd mis. 

6 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Oop zal zich meteen weer verbazen hoe ik me om zoiets als eten en drinken kan bekommeren. Maar dat is misschien wel het goede aan het lezen van de ervaring van anderen. Verbazing.

ellen coumans zei

Goed bezig voor de suiker thee drinkers..en..het is nooit te laat voor voedimgsmoddelentechnologie.ga je mond spoelen.met lekkere verse gemberthee. Eem tip voor niet suiker wel kant en klare thee drinkers..

john zei

This is not my cup of tea

J.W. zei

Evenals niet geschoten dus.
Mijn verbazing betreft vooral het feit dat ik heel wat in mijn leven heb gemist. Het verschil tussen koffie en thee was thuis (toen ik nog thee dronk): koffie dronk je uit een kop en thee uit een tas.

Unknown zei

Rooiboos-vanille-aardbei thee is wel lekker, misschien eens proberen ;)

ellen coumans zei

komt ze nu mee, waar kan je die krijgen?