woensdag, augustus 13, 2014

PokerDate

Er bestaan blinddates, datingsites, dates in the dark, of gewoon een toevallige ontmoeting met mogelijk liefde op het eerste gezicht. Maar een andere manier om iemand te leren kennen, is met heads-up poker. Dat is wanneer je poker één tegen één speelt. Dit kan zijn aan het eind van een toernooi in de finale, maar je kunt ook heads-up beginnen (dan valt er natuurlijk wel minder te winnen omdat er maar twee keer inzetgeld is betaald). Je komt weliswaar niks te weten over het lievelingseten of de hobby’s van de ander, maar wel over zijn of haar speelstijl.

Het ligt er natuurlijk aan waar je prioriteiten liggen om iemand te leren kennen. Maar als je een online pokerprogramma hebt opgestart, is speelstijl wel een pre. In het begin denk je dat alles aan de andere kant van de tafel een groot zwart gat is. Want wat hij ook inzet, je weet nooit of het een “value bet” of bluf is. Maar na een tijdje Googlen en Youtuben wordt het al snel duidelijker dat je toch aardig wat te weten kunt komen over je tegenstanders. En door spelervaring op te doen, wordt dat zwarte gat aan de overkant steeds een beetje lichter.

Een tipje van de sluiertaktiek voor de geïnteresseerden: Als de ander pre-flop verhoogt, is de kans groot dat diegene hoge/goede kaarten heeft(uitgaan van minimaal één aas). Als je meegaat en de flop heeft geen hoge kaarten, raise je(of je nou zelf iets hebt of niet). De ander fold meestal als de bet size te hoog is om mee te gaan, op de hoop dat er alsnog een aas op tafel komt. Andersom werkt het nog beter: als iemand flat callt(niet verhoogd maar gewoon mee gaat), is de kans groot dat diegene mindere kaarten heeft. Is de flop dan AQ3, raise je(of je nou zelf iets hebt of niet). De ander fold nu bijna altijd.

Dit is een basis principe; in theorie kan de ander altijd toch net de goede kaarten hebben die op het bord aansluiten. Maar bij poker gaat het om de grote lijnen; het meeste van de handen winnen. Natuurlijk werkt het niet altijd, maar het is daarbij ook de kunst om op tijd op te merken dat de ander toch iets heeft. Dat is het moment waarop je niet meer (oefen)geld in je hand speelt, en je de verloren ronde accepteert. Je pakt ze daarna toch wel weer terug. 


Het blijft echter een combinatie van gissen en geluk. Alleen moet dat geluk niet de hoofdfactor worden, daar kun je zonder Guus Geluk te heten op de lange termijn niks mee bereiken. Ik vind het in ieder geval mooi om te zien hoe snel je iets van mensen kunt leren door te kijken of je voorspelling van zijn acties uitkomen. Nog leuker is als je doorhebt dat ze jou ook door denken te hebben. Dan voel je ze denken: “hij loopt weer te bluffen, maar de volgende keer pak ik hem”. En op dat moment is er niks mooiers dan ze jou op het verkeerde moment “laten terugpakken” terwijl je net die aas en koning in het virtuele vuistje hebt. 

3 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Minder stoere kant van het verhaal is dat ik tot nu toe alleen pas heads-up met oefengeld heb gespeeld.

ellen coumans zei

zoooo inewikkeld...wanneer a je weer eens een boek lezen :)?
of..beleggen :))??
of..regenwormen?

J.W. zei

Inderdaad Hub, nou begrijp ik pas hoe moeilijk poker is. Dat ik een echte winnaar ben, kan ik dan ook niet zeggen. Maar misschien ga jij dat nog eens goed maken.