zondag, augustus 09, 2015

Drie leukste jaartjes

De studententijd wordt door sommigen (waaronder onze Djoons) aangeduid als de leukste tijd van het leven. Sneu dat de tijd juist het snelst voorbij scheert wanneer je het leuk hebt. Stiekem ben ik daarom jaloers op mijn studiegenoten die hun leukste levenstijd nog wat oprekken met een studievertraginkje. Alhoewel de jaloezie ook wederzijds zal zijn. 180 behaalde studiepunten die af en toe sterk hun tol eisten; je kunt ze maar beter in de pocket hebben.  Daarnaast kan tijdrekken altijd nog, en zoals we op het voetbalveld zien is dat het effectiefst aan het eind van de rit. Daarnaast heb ik ook nog wel even te gaan. Het Bachelorsdiploma is leuk, maar eigenlijk niet meer dan een toegangsticket voor de Master.

Terwijl de tijd voorbij vliegt is het lastig het voldane gevoel te behouden van het behalen van een mijlpaal. Er zijn altijd weer things to do. En de Master, Human Technology Interaction genaamd, staat over minder dan een maand alweer voor de deur. Toch lukt het af en toe om tevreden terug te kijken naar de afgelopen jaartjes. Bijvoorbeeld door foto’s die als geheugensteuntjes functioneren en het “Oja! Dat was toen… “-effect kunnen triggeren.  Als ik een map met foto’s uit de afgelopen drie jaar heb geopend, vliegt de tijd ook voorbij terwijl ik terugkijk naar wat er zich zoal in mijn studentenleventje heeft afgespeeld. En dat stelt niet eens zo heel veel voor, na te gaan dat ik waarschijnlijk de helft van de tijd achter mijn laptop heb gezeten.

Ook als ik er niks aan blijk te hebben voor een toekomstige carrière, zou ik dezelfde studie spijtteloos overdoen. Ik zag dat ik drie jaar geleden nog ernstig aan het twijfelen was tussen scheikunde en biologie, maar van achterafse twijfel is geen sprake (en dat is vrijwel uniek). Niet dat ik al heb uitgevogeld waar ik later van waarde kan zijn in de maatschappij, of dat ik unieke vaardigheden heb ontwikkeld. Maar gelukkig ben ik zowel qua educatie als qua levenslessen, nog lang niet uitgeleerd. 
















3 opmerkingen:

J.W. zei

Hub, de stelling van John is waarschijnlijk persoonsgebonden, hoe langer je over je studie doet, hoe meer je het studentenleven prijst.
Niets mis mee, maar het zou triest zijn als andere delen van het leven niet nog mooier konden zijn.
In elk geval heb je je kamer altijd prima op orde, zie ik op een van de foto's, misschien is het ook daarom zo'n mooie tijd.
Maar hoe zit het nu met die tol? Iets kan zijn tol eisen, tol heffen doet de overheid en in de verleden tijd heften ze die niet, maar hieven ze die.

ellen coumans zei

ja, vooral die lege kamer is prima op orde. hoe weet oop dat dat je kamer is? word je bespioneerd?

zeker uniek dat je geen spijt hebt van je studie maar..ik weet zeker dat als je bio of schei had gedaan, je daar ook geen spit van zou hebben gehad..

cool dat het bevallen is en nog gaat bevallen, op naar de volgende jaren!

J.W. zei

Van schei krijg je echt geen spit.