zondag, december 04, 2016

Sjakie en de Chocoladeprinter

Kunstmatige intelligentie kan de mens al vervangen met het maken van recepten, zoals IBM’s Chef Watson demonstreert via de site https://www.ibmchefwatson.com/tupler. Watson weet dankzij een database welke smakencombinaties eerder als geniale go’s zijn ervaren of als no go’s in het verkeerde keelgat geschoten zijn. Naast de theorie der gerechten al rijp was voor (gedeeltelijke) vervanging, wordt de technologie ook klaargestoomd voor de praktische uitvoering van culinaire creaties. Het blijft de vraag of de technologie daadwerkelijk de kok zal vervangen of juist een nieuwe techniek aan zijn koksarsenaal toevoegt.

3D-printers hebben de potentie om heel secuur etenswaren te bereiden en prachtig op een bord te deponeren. De culinaire professional die de technologie in zijn voordeel kan gebruiken zal de 3D-printer hartelijk omarmen, wie er niet mee uit de voeten komt zal zich bedreigd voelen. En zal zich ook bedreigd moeten voelen, want ondanks we de anderen organísmes misschien te slim af zijn, blijven de wetten van de survival of the fittest bestaan in een wereld waarin techniek steeds sneller fitter schijnt te worden.


Goed nieuws voor de conservatieve kok is dat de 3D-printers op het moment alleen pas kunnen concurreren in het maken van chocolade. De eigenschappen van het bruinzoete goedje zijn ideaal om mee te printen; de smelt- en stoltemperatuur maken het praktisch haalbaar om in de gebruikelijke thermische atmosfeer een kunstwerk in elkaar te spuiten. Voor alsnog zitten dus alleen de onwillige Willy Wonka’s onder ons op hete kolen met vrees voor een technologische invasie op culinair gebied. Maar onderschat de lustige techneuten met hun honger naar progressie niet; wellicht wordt het ontbijt binnenkort voorgeschoteld door een robokok, voorzien van Chef Watsons specialiteit van de dag. Uiteraard op bed geserveerd door de (huis-tuin-en-)keukendrone. 



4 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Wie op Google afbeeldingen zoekt met termen als 3D printen en chocolade, kan veel voorbeelden zien hoe zeer lastige creaties voor mensen gerealiseerd kunnen worden (maar zijn beveiligd en daardoor niet op de blog te posten).

Pizza's zijn ook al in het nieuws geweest voor hun 3D-geprinte versies. Alleen zien deze pizza's er nog hetzelfde uit, dus gelijk aan het menselijke creatievermogen. Een andere foto laat een hamburgerbroodje in de vorm van een schoen zien (wederom niet te posten) wat dus al een stuk lastiger is voor de mens.

drtrppr zei

3d aardappelpuree

ellen coumans zei

En drie d kip. .. gespoten in zeer creatieve vormen
Of het ook nog lekker is en de voedingswaarde hetzelfde blijft?
Geef mij maar Willy wonka..en een kip met elke dag een vers eitje..

Unknown zei

Ja graag een 3D eitje bij het ontbijt en 's avonds een 3D bordje erwtensoep. Maar voorlopig zal LP het moeten blijven doen, ben ik bang.