woensdag, februari 15, 2017

Se kaikki peliin: Studentenkorting voor onder de neus


Studenten letten op de centen. Behalve als ze blijkbaar op een trip naar Lapland gaan; dan word ik omringd door het argument dat een once-in-a-life-time reis wel wat meer mag kosten. Dus wie wat dan ook aan studenten wil slijten; maak het uniek en het geld stroomt binnen. Of begin gewoon letterlijk een slijterij. Want ondanks de lagerigste pilsjes totaal niet uniek is, vliegen ze als warme broodjes over de toonbank.

Prijzen worden constant door gecommuniceerd, maar spenderen doen we uiteindelijk toch wel. Er is genoeg te doen en er wordt genoeg gedaan. Ondertussen begon mijn hoofd niet alleen van binnen maar ook van buiten vol te raken. Voor ik Nederland verliet, wilde ik eigenlijk nog even langs mijn niet zo oude doch vertrouwde Turkse kapper op de Eindhovense Hoogstraat. Dat schoot er uiteindelijk bij in, en een uitstelmaand later werd het opnieuw tijd. Speciaal omdat de Laplandtrip voor de deur stond en ik natuurlijk niet met mijn 3-dimensionaalpiekende, uit de kluiten gewassen caviakapsel op de foto’s wilde staan.

Ook voor de kappers zocht ik studentikoos naar de laagste prijs. In Nederland zijn dat voornamelijk de salons onder de hoede van Turkse knippers, maar hier heten de kapperszaken ook letterlijk Turkse kapsalons zodat je weet waar je als student moet zijn. Een kapselbeurt is overigens niet uniek en bevat geen alcohol.

Toen ik bij één van de gespotte zaken binnenliep, werd ik geholpen door de enige niet-Turk. Naast een lekker kort maar krachtig Turks koppie kreeg ik ook een lekker krachtig maar korrelig koppie Turkse koffie. Dat zal trouwens de reden zijn waarom de Turkse zaken in Nederland niet de ondertiteling “Turkse kapsalon” dragen; de koffie komt daar simpelweg uit een (internationale?) automaat. De niet-Turk bleek een Amerikaan met een broer die als ex-NBA basketballer een basketbalcoach geworden was in Helsinki. De kapper was nog een leerling in het knipvakmanschap. Een perfectionistische leerling. Ik had een snelle beurt verwacht, maar het liep tijd-technisch uit de hand. Na 1,5 uur had ook de baas nog eens zowel onder als boven de neus mijn haren wat final touches gegeven: “ I am the beard expert”. Ik zag andere klanten komen en gaan.


Toen al mijn gezichtsharen tip top in orde waren, kon ik de kappersstoel eindelijk verlaten om te betalen. De beard expert zei dat ik er veel beter uitzag dan toen ik binnenliep. Of ik een before picture had gemaakt om te vergelijken? De prijs was duurder dan ik had gehoopt. Als een kortgeschoren schaapachtige vroeg ik waar die extra 10 euro vandaan kwamen. Dat was uiteraard voor de baard. Eigenlijk zou het zelfs even duur zijn als de reguliere knipbeurt, maar omdat ik een student was kreeg ik 5 euro korting. Helaas had ik mijn baard de dag ervoor zelf nog onderhouden, dus was de beardjob voor deze keer niet erg efficiënt. Maar al met al kreeg ik een goede service waarvan het verstandig is om die in het achterhoofd te houden. Er moet immers veel gebeuren wil een baard niet meer blijven groeien. 



5 opmerkingen:

H. Jeusson zei

toevallig 2 dagen verschil before&after.

ellen coumans zei

Aha... Dan volgende keer twee keer van boven laten knippen.En Amerikaanse koffie vragen.. Ziet er weer keurig uit..

doortrapper zei

De specialist heeft er wel kijk op. Is waarschijnlijk ook een once in a lifetime experience? Dan geld zeker waard.

J.W. zei

Als ik 't zo bekijk, en nog eens bekijk. werd het wel tijd voor een goede kapper.
Overigens, 2 dagen ervoor leek je nog op Staatssecretaris Dijkhoff.
Nu is het weer meer een H.C.

H. Jeusson zei

@drtrppr, zoals ik al zei, er moet wat gebeuren voor (baard)haar stopt met groeien. Dus het zal hier niet bij blijven.