zaterdag, oktober 06, 2018

Goed Geregelde Groente


To eat bio or not to eat bio. Het scala in de schappen neemt toe, alsmede de prijs. Ik doe daar aan mee zolang de portemonneevoorraad strekt. Want voor groente lijkt het gezonder dan die pesticidedragers. Een onafwasbaar laagje chemicaliën dat op nanoscopisch niveau de lichaamscellen beknelt. Ik schrob me dood, maar het beeld blijft vaak plakken bij gangbare groentes. Dat gangbaar de gangbare term is voor niet-biologische producten, leerde ik in de aflevering van Broodje Gezond: Zijn biologische groenten gezonder dan niet-biologische groenten?

Als je de aflevering bekijkt, beginnen ze (ook) niet met het antwoord. Eerst volgt een sentimentsanalyse op de markt. Daaruit blijkt dat bioconsumenten zweren bij de gezondheidsvoordelen, terwijl de gangbare groep ook levend bewijs heeft van ziekteloze levensgangers. De smaaktest levert verschillen op, maar zonder te kunnen zeggen wat wat is.   

De presentatoren helpen ondertussen een handje mee op twee verschillende boerderijen. De bioboer laat zien hoe de bruine preibladeren aan de lopende band verwijderd worden. Dit bepaalt mede de duurdere prijs. Extra schoonmaakkosten voor de appetijtelijke uitstraling van slow grow groente.

Vervolgens trekken beide boeren hun kast met bestrijdingsmiddelen open. Of gewasbeschermingsmiddelen, zoals de gangbare groenteteler het vervriendelijkt. Bij de biologische middelen behoren ook alles-dodende varianten. Natuurlijk gif dus. Natuurlijk giftig, want ook de biologische groente moet beschermd tegen ongewenste mee-eters.

We hoeven echter niet bang te zijn dat iets van de pesticiden op ons bord belandt. Op Nederlandse bodem, zelfs binnen Europa, wordt streng gecontroleerd op sporen van allerlei enge en natuurlijke middeltjes. Wie de test niet doorkomt, kan onmiddellijk zijn zaakje opdoeken.

Dan komen de onderzoekers aan het woord. Biologische groente bevatten over het algemeen minder vocht en meer antioxidanten.  Maar wie voldoende groente eet, krijgt vanzelf voldoende antioxidanten uit gangbare groente.

En wat blijkt? Het lichaam is prima in staat de gebruikelijke hoeveelheden gif via de lever of nieren te verwerken. Ik flash back naar soortgelijke rustgevende openbaringen over het gezond werkende lichaam. Kransaders die bij fysieke activiteit hun verstopte of kapotte voorgangers vervangen. De darmwand die om de zoveel dagen compleet verschoond wordt. Niets dan lof voor de gereedschapskist van vlees en bloed!

Wie de reinigingskracht van het lichaam wil overmeesteren met bespoten groente, heeft daar een hele kluif aan. Op de laboratoriumtafel liggen de voorbeelden. Hoeveelheden gangbare groente dat de veiligheidsgrens aantipt. Bijvoorbeeld vijf kilo komkommers of broccoli. Combineren is mogelijk. Wie effectiever bezig wil, kiest voor een kilo kropsla. Maar voor alles geldt: elke dag, je hele leven lang.

Er is maar één conclusie mogelijk: wat zijn die groentes toch goed geregeld. Van binnen en van buiten onszelf. In Europa koop je geen biologische groente voor je gezondheid, maar voor de toekomst van de aardbol en haar bewoners. Dan hoeven we voor onszelf alleen nog maar gevarieerd te eten en regelmatig bewegen. Klinkt als goed bezig blijven.











4 opmerkingen:

H. Jeusson zei

https://www.npo3.nl/broodje-gezond/18-06-2018/KN_1699746

De link voor nakijkwerk.

ellen coumans zei

Oké, dan blijft slechts het milieu over.. Toch ook goed bezig misschien

doortrapper zei

Hebben we het over biologisch gekweekt in kas of op volle grond. In kas zal bio voor milieu ook niet veel uitmaken.

J.W. zei

Kunnen we de toekomst van de aarde regelen met groente? Misschien de mijne een heel klein beetje, maar die van de aarde? Hopelijk hoef ik dat nooit iemand uit te leggen.