To eat bio or not to eat bio. Het scala in de schappen neemt toe, alsmede de
prijs. Ik doe daar aan mee zolang de portemonneevoorraad strekt. Want voor
groente lijkt het gezonder dan die pesticidedragers. Een onafwasbaar laagje
chemicaliën dat op nanoscopisch niveau de lichaamscellen beknelt. Ik schrob me
dood, maar het beeld blijft vaak plakken bij gangbare groentes. Dat gangbaar de
gangbare term is voor niet-biologische producten, leerde ik in de aflevering
van Broodje Gezond: Zijn biologische
groenten gezonder dan niet-biologische groenten?
Als je de aflevering
bekijkt, beginnen ze (ook) niet met het antwoord. Eerst volgt een
sentimentsanalyse op de markt. Daaruit blijkt dat bioconsumenten zweren bij de
gezondheidsvoordelen, terwijl de gangbare groep ook levend bewijs heeft van
ziekteloze levensgangers. De smaaktest levert verschillen op, maar zonder te kunnen
zeggen wat wat is.
De presentatoren helpen ondertussen
een handje mee op twee verschillende boerderijen. De bioboer laat zien hoe de bruine
preibladeren aan de lopende band verwijderd worden. Dit bepaalt mede de
duurdere prijs. Extra schoonmaakkosten voor de appetijtelijke uitstraling van slow grow groente.
Vervolgens trekken beide
boeren hun kast met bestrijdingsmiddelen open. Of gewasbeschermingsmiddelen, zoals
de gangbare groenteteler het vervriendelijkt. Bij de biologische middelen behoren
ook alles-dodende varianten. Natuurlijk gif dus. Natuurlijk giftig, want ook de
biologische groente moet beschermd tegen ongewenste mee-eters.
We hoeven echter niet
bang te zijn dat iets van de pesticiden op ons bord belandt. Op Nederlandse
bodem, zelfs binnen Europa, wordt streng gecontroleerd op sporen van allerlei
enge en natuurlijke middeltjes. Wie de test niet doorkomt, kan onmiddellijk zijn
zaakje opdoeken.
Dan komen de onderzoekers
aan het woord. Biologische groente bevatten over het algemeen minder vocht en
meer antioxidanten. Maar wie voldoende
groente eet, krijgt vanzelf voldoende antioxidanten uit gangbare groente.
En wat blijkt? Het
lichaam is prima in staat de gebruikelijke hoeveelheden gif via de lever of
nieren te verwerken. Ik flash back naar soortgelijke rustgevende openbaringen
over het gezond werkende lichaam. Kransaders die bij fysieke activiteit hun
verstopte of kapotte voorgangers vervangen. De darmwand die om de zoveel dagen
compleet verschoond wordt. Niets dan lof voor de gereedschapskist van vlees en
bloed!
Wie de reinigingskracht
van het lichaam wil overmeesteren met bespoten groente, heeft daar een hele
kluif aan. Op de laboratoriumtafel liggen de voorbeelden. Hoeveelheden gangbare
groente dat de veiligheidsgrens aantipt. Bijvoorbeeld vijf kilo komkommers of
broccoli. Combineren is mogelijk. Wie effectiever bezig wil, kiest voor een
kilo kropsla. Maar voor alles geldt: elke dag, je hele leven lang.
Er is maar één conclusie
mogelijk: wat zijn die groentes toch goed geregeld. Van binnen en van buiten
onszelf. In Europa koop je geen biologische groente voor je gezondheid, maar
voor de toekomst van de aardbol en haar bewoners. Dan hoeven we voor onszelf
alleen nog maar gevarieerd te eten en regelmatig bewegen. Klinkt als goed bezig
blijven.
4 opmerkingen:
https://www.npo3.nl/broodje-gezond/18-06-2018/KN_1699746
De link voor nakijkwerk.
Oké, dan blijft slechts het milieu over.. Toch ook goed bezig misschien
Hebben we het over biologisch gekweekt in kas of op volle grond. In kas zal bio voor milieu ook niet veel uitmaken.
Kunnen we de toekomst van de aarde regelen met groente? Misschien de mijne een heel klein beetje, maar die van de aarde? Hopelijk hoef ik dat nooit iemand uit te leggen.
Een reactie posten