zondag, oktober 30, 2005

Leve het Huwelijk

Ze was heel erg gelukkig toen ze 't las. In de NRC van 22 oktober j.l.
Op pag. 15 onder Thema & Debat, een levensgrote kop:
"Wie trouwt heeft een langer leven, betere seks en fatsoenlijke kinderen."
"Zo, wij moeten dus wel fatsoelijke kinderen hebben", meende ze.
"En wat dat andere betreft is 't maar goed dat Ine en John in Luxemburg verstandig zijn geweest. Want de NRC zegt 't nu ook."

Er gaar niets boven een kwaliteitskrant.

zondag, oktober 23, 2005

Voor de jeugd (2)

En natuurlijk was er ook een boek over atomen en moleculen. Waarin staat dat de Grieken al wisten dat als je een stof ging delen en delen en delen....dat je dan als kleinste deeltje van die stof een atoom overhield. En dat zo'n atoom tenslotte niet meer deelbaar was.
Maar in de 20e eeuw, dus 2000 jaar later, was de wetenschap zo ver gekomen dat men
atomen wél (é=e met accent) kon delen. In 1935 slaagde Fermi erin een uranium atoom te splitsen. En, toen nog onbegrijpelijk, kwam daar een enorme hoeveelheid energie bij vrij.
Als je dan een heleboel uranium atomen neemt en gaat die splitsen.... Dan heb je een atoombom. Gelukkig lukt dat niet iedereen zo maar.
Heb je enig idee welke landen dat wel kunnen?
En is die atoombom ook al ooit gebruikt?
Kennen jullie nog het probleem van president Roosevelt: "Wat is beter, mister President, 100.000 dode Japanners of vele honderdduizenden dode Amerikanen?
Een gezellige eeuw, die 20e.

In een ander boek, Ontdekkingsreizen in de Toekomst, wordt de vraag gesteld naar welke planeet we ooit zullen moeten uitwijken. Want ooit, heel ver ooit, zullen we de aarde moeten verlaten. Weet je waarom?
En dus is het maar goed, Lieske, dat we niet ál ons geld voor de Ruimtevaart in de Ontwikkelingshulp of het Groenfonds stoppen. Gelukkig hoeven jullie dat niet te beslissen, ga dus maar rustig slapen. Hoewel?, ik ben net op, ontdek ik nu.

zaterdag, oktober 22, 2005

Voor de jeugd

Cortes en Monteczuma
=====================
En jawel, daar lag het. Mijn dag was al meteen goed.
Vanochtend vroeg gingen we naar de boekenbeurs in Roermond. En jawel, daar lag zomaar het boek 'Cortes en Monteczuma'.
Waar ik nog over had willen vertellen. Want wat gebeurde er allemaal nadat Columbus in 1492 Amerika had ontdekt? Toen hij, terug in Spanje, vertelde over de Indianen
die allemaal gouden sieraden hadden en dat er dus ergens een El Dorado, een goudland, moest zijn, zond Karel V, koning van Spanje en de Nederlanden, Cortes uit om in dat nieuwe land koloniën te vestigen. Vandaar dat er nu nog Spaans wordt gesproken in Midden- en Zuid-Amerika. (Weet je in welke landen?)
Cortes voer dus naar Amerika en werd daar allerhartelijkst ontvangen, want de Indianen geloofden aan de terugkeer van een Witte God, die heel lang geleden was vertrokken en zeker ooit zou terugkeren. Zodoende werd Cortes door het Indianenopperhoofd Monteczuma als een vorst behandeld. Maar de liefde duurde niet lang en leidde ertoe dat het merendeel van de indianen (Azteken, Inca's e.a.) gruwelijk werden afgeslacht. Een van de schanddaden van de Westelijke Wereld.
Nu is dat wel 500 jaar geleden gebeurd, maar wat te denken van Napoleon, Hitler, Milosevic en Saddam?
Waarom konden konden die tot in onze eeuw nog zulke schanddaden uitvoeren?
Juist, totalitaire regimes (waar één man alles voor 't zeggen heeft), daar hebben we 't afgelopen weekend ook over gehad. Zijn die er trouwens nog, die totalitaire regimes?

Zo was mijn dag vanochtend vroeg dus al meteen goed met 'Cortes en Monteczuma' (nu vergeet je die moeilijke namen niet meer), gebonden en wel, gewoon een 3-puntsboek. Wat dat is moet je maar aan je ouders vragen. En dat voor 2 euro, wat was mijn dag weer goed.

vrijdag, oktober 21, 2005

Quizzzzzzzz

Na afgelopen weekend met geinteresseerde jongeren gesproken te hebben over
-staal
-atomen en moleculen, en
-Columbus,
pakte ik na thuiskomst de draad weer op door nieuwe aanwinsten te lezen.
En jawel, nauwelijk had ik het weekend een heel verhaal over Columbus afgestoken of het eerste het beste boek handelde geheel over hem en de achtergronden van zijn reizen. Sterker, ik begin langzaamaan te begrijpen wat ik allemaal heb verteld.
Daarom durf ik nu enkele vragen te stellen aan die geinteresseerde jongeren om te kijken of ze wel goed bij de les zijn geweest.
1. Columbus voer in 1492 uit naar het Westen en ontdekte Amerika.
Was het zijn bedoeling om Amerika te ontdekken?
2. Zo nee, wat was dan het doel van zijn reis?
3. Stel dat hij op weg was naar Indië, waarom zou hij dan niet naar het oosten gaan
waar men al jaren lang kostbare specerijen had gehaald?
4. Als hij in dat onbekende land komt, noemt hij dat dan Amerika?
5. En hoe noemt hij de inwoners en waarom?
6. Was hij de eerste Europeaan die in Amerika aan land ging?
7. Waarom is Amerika zo genoemd?

Voor de meeste goede antwoorden wil ik nog wel een bescheiden prijsje beschikbaar stellen. Of, misschien beter, voor iedereen die er minstens vijf goed heeft.

Aan de slag!

donderdag, oktober 20, 2005

Screensavers

Advies
------
Voor ludieke screensavers: druk op visitors, onderaan de site. De rest wijst zich vanzelf. Dit wordt U welwillend aangeboden door de afdeling klantenservice van de beheerder.

Een flitshuwelijk

Ringen-05a.doc

dinsdag, oktober 04, 2005

SPAM

Via deze weg krijg ik een mail op de site,
een spammer dus ook.
Oplossing:
Het weghalen van de mogelijkheid om via mail een stuk op de site te zetten!
 
(We mogen aannemen dat we niet de enige zijn met dit probleem. Waarschijnlijk zal Blogger wel met iets vernuftigs komen om dit probleem te voorkomen).
 
Jeu

zondag, oktober 02, 2005

Spam en Champ.

Jongens, zowaar, heb ik net weer 2 keer spam verwijderd, of hoe heet zo iets.
Jeu, kunnen we daar niets aan doen? Uit pure balorigheid zeg ik niet welke firma voor die rommel zorgt. Erger, voor jullie althans, is dat de 2000e bezoeker nu een vreemde is. Uit pure balorigheid etc.
En de champagne stond weer klaar voor een van jullie.
Om daar geen gedonder over te krijgen heb ik een praktisch oplossing bedacht.
Proost!