zaterdag, oktober 22, 2005

Voor de jeugd

Cortes en Monteczuma
=====================
En jawel, daar lag het. Mijn dag was al meteen goed.
Vanochtend vroeg gingen we naar de boekenbeurs in Roermond. En jawel, daar lag zomaar het boek 'Cortes en Monteczuma'.
Waar ik nog over had willen vertellen. Want wat gebeurde er allemaal nadat Columbus in 1492 Amerika had ontdekt? Toen hij, terug in Spanje, vertelde over de Indianen
die allemaal gouden sieraden hadden en dat er dus ergens een El Dorado, een goudland, moest zijn, zond Karel V, koning van Spanje en de Nederlanden, Cortes uit om in dat nieuwe land koloniën te vestigen. Vandaar dat er nu nog Spaans wordt gesproken in Midden- en Zuid-Amerika. (Weet je in welke landen?)
Cortes voer dus naar Amerika en werd daar allerhartelijkst ontvangen, want de Indianen geloofden aan de terugkeer van een Witte God, die heel lang geleden was vertrokken en zeker ooit zou terugkeren. Zodoende werd Cortes door het Indianenopperhoofd Monteczuma als een vorst behandeld. Maar de liefde duurde niet lang en leidde ertoe dat het merendeel van de indianen (Azteken, Inca's e.a.) gruwelijk werden afgeslacht. Een van de schanddaden van de Westelijke Wereld.
Nu is dat wel 500 jaar geleden gebeurd, maar wat te denken van Napoleon, Hitler, Milosevic en Saddam?
Waarom konden konden die tot in onze eeuw nog zulke schanddaden uitvoeren?
Juist, totalitaire regimes (waar één man alles voor 't zeggen heeft), daar hebben we 't afgelopen weekend ook over gehad. Zijn die er trouwens nog, die totalitaire regimes?

Zo was mijn dag vanochtend vroeg dus al meteen goed met 'Cortes en Monteczuma' (nu vergeet je die moeilijke namen niet meer), gebonden en wel, gewoon een 3-puntsboek. Wat dat is moet je maar aan je ouders vragen. En dat voor 2 euro, wat was mijn dag weer goed.

Geen opmerkingen: