dinsdag, september 26, 2006

Ötzi=O(+Umlaut)tzi

Hub vroeg hoe Ötzi aan zijn einde kon zijn gekomen. Een wetenschappelijk en historisch zeer interessante vraag, waar de historici nog mee worstelen. Maar Hub wil ze voor zijn.
Goed idee, Hub, dus heb ik mijn knipsels nog eens nagekeken.
Ötzi werd in 1998 gevonden in de Alpen op de grens van Oostennrijk en Italië, die sindsdien strijden om het bezit van deze ijsmummie. Want ötzi moet ongeveer 5300 jaar geleden (dus 3300 v.Chr) hebben geleefd. Zijn lichaam is min of meer gevriesdroogd en daarom zo uitzonderlijk goed gemummificerd. Er zijn weinig vondsten uit deze periode en dus is er geen archeologische vondst zo intensief onderzocht. Inmiddels door zo'n 65 internationale teams. Er zijn congressen over Ötzi, er is een mucical en een postzegel. En het Zuid-Tiroler museum in Bozen, waar ötzi zich bevindt, trekt duizenden bezoekers per maand. Zo is hij ook een toeristische attractie.
Toen hij in 1998 werd gevonden was dat dus groot nieuws en de berichten over hem heb ik dan ook goed bewaard. Wie weet, wil Hub er nog eens iets over weten, dacht ik.
En ja, gisteren belde Hub dus.
Ötzi was gewond, zo bleek bij röntgenonderzoek; hij had een pijlpunt in zijn borstkas en dat moet zeer waarschijnlijk de oorzaak van zijn dood zijn geweest. Omdat hij op enige afstand van de toenmalige bewoning is gevonden wordt gedacht dat hij op de vlucht is gewond of misschien al in zijn stamgebied en toen is gevlucht. Reden om te filosoferen wat er nu precies met hem aan de hand is geweest. Verdere gegevens zijn dat de pijlschacht niet is gevonden en dat iemand dus de pijl heeft willen verwijderen, waarbij de schacht is afgebroken. En verder dat Ötzi's boog en koperen bijl een meter of vier van zijn lichaam zijn aangteroffen, netjes tegen een rots gelegd. Het is dus waarschijnlijk dat Ötzi de holte waar hij is gevonden als schuilplek of rustplaats had uitgezocht en daar is dood gevroren.
Jaarlijks komen er nieuwe feitelijkheden; zo is er dit jaat aan de hand van DNA onderzoek anagetoond dat Ötzi onvruchtbaar was. Zou dat een reden kunnen zijn geweest dat hij binnen de stam een lage status had en daar tenslotte is uitgestoten?
En nu de vraag, wie wil Hub helpen?

Geen opmerkingen: