donderdag, oktober 12, 2006

Wie helpt ons met Francine?

Inderdaad, ze heeft al een geweldige staat van dienst opgebouwd, culminerend in een professoraat te Delft -niet de eerste de beste universiteit- , ze is een vrouw en komt uit Sittard. Reden haar nader te leren kennen en in de stad Sittard-Geleen te promoten. Want daar is ze niet bekend hoewel men het er wel heeft over Peutz,Arets,Wielders,Coenen,Rijnboutt en vele andere architecten van Nederlandse en/of zuidelijke bodem.
En helaas, in mijn boeken "Nederlandse Bouwkunst", "Architectuur in Nederland", "Architectuur uit de 20e eeuw in Limburg" en "Sittardse cultuurdragers" (uitg 1999) wordt ze ook niet genoemd.
Gelukkig wel in "Nederlandse Architectuur van de 20e eeuw", waar ze een kleine vermelding krijgt, samen met vier andere studenten die in 1980 een prijs voor jongeren wonnen hetgeen ertoe heeft geleid dat ze in 1984 samen het bureau Mecanoo hebben opgericht. En dat was dat.
Misschien is de reden voor haar relatieve onbekendheid dat ze niet onder eigen naam heeft gebouwd, althans niets spraakmakends.
We hopen van wel, zoveel Sittardse vrouwelijke architecten hebben we nu ook weer niet.
Dus wie kan ons verder helpen met info over door haar gebouwde theaters, musea, wooncomplexen e.d.
Niet alleen wij, ook Sittard-Geleen moet worden wakker geschud.

Geen opmerkingen: