zondag, februari 14, 2010

Nieuw artikel

Proloog

Ik ging een artikel schrijven. Helaas kwam er na 1 minuut stilzitten niks in mij op, dus keek ik naar mijn handen en wist wat het zou worden.

Belanrijk laagje hoornmateriaal

Bijna elke week heb je er last van. Ze zijn soms lang en scherp en blijven maar aan je hand zitten. Soms zijn ze nog gekleurd met een vies zwart randje!
Vrouwen vinden dit vaak minder erg, maar bij mannen is het erg vervelend. Bijten lukt soms maar is niet de beste optie, meestal ontstaan er kleine velletjes die gaan irriteren en het is niet goed voor je tanden. Ik heb het over de nagels. Ze groeien elke dag ongeveer 0,1 mm. Bij vrouwen is dat nog wat minder, net als bij teennagels, die groeien het minst hard. De beste manier is om ze gewoon elke week te knippen. Iedereen doet het, zonder erbij na te denken. Wat zijn nagels precies en waar dienen ze eigenlijk voor?

De mens is niet de enige met nagels, ze komen in variaties voor bij heel veel dieren. Een nagel kan van een klauw zijn, maar ook van een hoef, of zoals bij de mens aan het einde van de vingers. De nagel is bedoeld om deze vingers en poten te beschermen van mens en dier. Bij mensen is de bescherming nodig omdat in de vingers zenuwen lopen. Als de nagel er niet was, zou er op die plek eelt ontstaan en daardoor verslechtert het tastzintuig in de vingeruiteinden.
Een andere functie is krabben met nagels. Bij dieren is dit een belangrijke functie. Ze kunnen krabben als ze jeuk hebben, maar ook om vijanden te verwonden. Ligt er eten onder de grond? Dan is het ook handig om te kunnen graven en krabben om het maal naar boven te krijgen en te verorberen.

Dus als je nog is geïrriteerd zit te nagelbijten, realiseer je dan als je straks een lekkere Twix in de grond gestopt zit, je ze nog hard nodig kunt hebben!

Geen opmerkingen: